Pierwsza przed przejzadem kolejowym-jak się dobrze zachować

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiesniak » poniedziałek 29 września 2008, 23:43

Możliwe, że ma to związek z ksenonami i automatycznym poziomowaniem, które jest uruchamiane podczas startu silnika.

szmaja napisał(a):A czym się w takim razie różnią dla Ciebie postojowe, pozycyjne i mijania?

:?:
wiesniak

Postprzez Pinhead » wtorek 30 września 2008, 10:02

Automatyczne poziomowanie ksenonów działa cały czas gdy są one właczone.
Pinhead

Postprzez wiesniak » wtorek 30 września 2008, 19:34

OK, ale być może nie działa przy zgaszonym silniku, więc zadbano o to, żeby ksenony też wtedy nie działały.
wiesniak

Postprzez Baba Za Kierownicą :) » wtorek 30 września 2008, 19:51

Witajcie! :)
Też szukałam odpowiedzi na swoje własne pytanie i dowiedziałam sie tyle,że gdy postój trwa dłuzej niz minutę powinno się wyłączyć silnik (ze względów ekologicznych). Oby to była prawda!
A wiec podsumowując w opisanej przeze mnie sytuacji powinnam wyłączyć silnik a następnie wykonać czynnośc która poradził DEXiu :D

Oby tylko na egzaminie poszło to tak gładko jak sie o tym pisze bo czasem bywało tak,że jak (z lenistwa) odrazu gasiłam silnik pomijając światła i później miałam problemy z ponownym odpaleniem Pandy :( ...instruktor powiedział,ze ten samochod tak ma,ale dlaczego to chyba jakies techniczne sprawy już nie na moją kobiecą głowe :lol: ....a moze powiedział tak bo tak naprawde nie wiedział co powiedzieć :lol:
Pozdrawiam wszystkich!
Baba Za Kierownicą :)

Postprzez scorpio44 » środa 01 października 2008, 19:09

Pinhead napisał(a):Ale o których wy światłach rozmawiacie ? Pozycyjnych czy mijania ?

Przy zatrzymaniu wynikającym z warunków ruchu światła pozycyjne nas w ogóle nie interesują (przynajmniej na egzaminie). ;)

Baba Za Kierownicą :) napisał(a):gdy postój trwa dłuzej niz minutę powinno się wyłączyć silnik (ze względów ekologicznych). Oby to była prawda!

To jest prawda, że wtedy na obszarze zabudowanym należy wyłączać silnik. Tyle że w sytuacji, o którą nam chodzi, nie mamy do czynienia z postojem, ale z zatrzymaniem (o czym wspomniałem wyżej) wynikającym z warunków ruchu.
Postój pojazdu - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę.
A zatem możemy, ale wcale nie musimy.

Złomek ==> zupełnie nie zrozumiałem (a sądząc po braku odpowiedzi na Twoje pytanie, inni podobnie :D), o co Ci chodzi.
scorpio44

Postprzez złomek » środa 01 października 2008, 21:07

Złomek ==> zupełnie nie zrozumiałem (a sądząc po braku odpowiedzi na Twoje pytanie, inni podobnie ), o co Ci chodzi.

Patrząc teraz na o pytanie też bym go nie zrozumiał. Zabrakło tego co poniżej "wytłuściłem";).

Jakich świateł kierowca oczekujący przed zaporami tudzież światłami na przejazd pociągu może używać? Miałem kilka razy do czynienia z taką sytuacją i zawsze używałem świateł mijania. Zastanawia mnie jednak to czy postojowe w tym wypadku będą ok?.
złomek

Postprzez Neurot » czwartek 02 października 2008, 11:55

W nocy/o zmierzchu/ przy niedostatecznej widoczności warto włączyć również światła awaryjne (jeżeli stoimy sami, i nikogo za nami nie ma). Jeżeli ktoś nadjedzie, wtedy możemy zgasić. Często to Nas ratuje przed dzwonem w kufer, a nawet wepchnięciem na tory/rogatki.

Co do zwykłych świateł - stoję zawsze na włączonym silniku, zaciągniętym ręcznym i światłach mijania.
Przy słabym akumulatorze zostawienie świateł mijania przy zgaszonym silniku może sprawić problem.
Postojowe zużyją mniej energii :)
Ważne, aby Ci z tyłu widzieli, że stoimy.
Dlatego ja prócz opisanych wyżej awaryjnych, mam często wciśnięty w początkowej fazie stania (dopóki nikt nie dojedzie) hamulec, aby każdy z daleka mógł zauważyć moje światła stopu.

Wszystko jednak zależy od rodzaju przejazdu, pory dnia, warunków drogowych, ruchu pojazdów. Ważne, aby każdy widział, że stoisz, i że nie należy Ciebie wyprzedzać na tym przejeździe (czy tam np wahadle, czy czymkolwiek, co zatrzymało cały ruch)
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez Pinhead » czwartek 02 października 2008, 12:49

Proponuje nie mylić świateł postojowych z pozycyjnymi :roll:
Pinhead

Postprzez złomek » czwartek 02 października 2008, 17:14

Pinhead napisał(a):Proponuje nie mylić świateł postojowych z pozycyjnymi :roll:

Prawda. Wiem czym się różnią, jak je włączyć i kiedy używać ale nazwy mi się ciągle mylą ;).
złomek

Postprzez scorpio44 » czwartek 02 października 2008, 18:53

Jakich świateł używać? Moja odpowiedź tutaj (na samym dole). :D
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ni+mijania

Ja i z przodu, i z tyłu, i w środku stoję na pozycyjnych.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy