może głupie pytanie ale problem dla mnie:D

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lled3 » sobota 27 września 2008, 11:36

fajnie sie rusza z piskiem w autach z silnikiem 2.5> i 220 km>
polecam sprobowac gdy ktos ma dostep do takiego auta

takie auta to zazwyczaj maja najrozniejsze systemy przy ktorych zerwanie przyczepnosci kol bedzie nimozliwe. Nalezalo by najpierw dowiedziec sie jak te systemy wylaczyc ;)
Obrazek
lled3

Postprzez tom9 » sobota 27 września 2008, 11:48

lled3 napisał(a):takie auta to zazwyczaj maja najrozniejsze systemy przy ktorych zerwanie przyczepnosci kol bedzie nimozliwe. Nalezalo by najpierw dowiedziec sie jak te systemy wylaczyc ;)

masz racje, mialem okazje jechac z takim co mial te rozne bajery i taki co ich nie mial. ten pierwszy fatalnie znosil moje zachcianki, ale drugi szedl calkiem niezle :wink:

takiego ponizej 2.5l i ponizej 220KM?? To sporo osob ma dostep

chodziło o powyzej. jesli zle zapisalem to wybacz.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez wiesniak » sobota 27 września 2008, 18:13

lled3 napisał(a):takie auta to zazwyczaj maja najrozniejsze systemy przy ktorych zerwanie przyczepnosci kol bedzie nimozliwe. Nalezalo by najpierw dowiedziec sie jak te systemy wylaczyc ;)

Tylko po co, migająca jak szalona kontrolka ESP też daje niezapomniane wrażenia 8) .
wiesniak

Postprzez lled3 » sobota 27 września 2008, 18:33

wiesniak napisał(a):

Tylko po co, migająca jak szalona kontrolka ESP też daje niezapomniane wrażenia 8) .

jak chcesz miec choinke to tak :) - ale gumy sobie nie popalisz :P
Obrazek
lled3

Postprzez knq » sobota 27 września 2008, 19:52

W BMW 320D z 2003 r. zarowno z wlaczonym ESP jak i wylaczonym nie da sie ruszyc z piskiem... Raz mi sie udalo z wlaczonym, ale jak to nie mam pojecia ;)
Gdzież są mechanicy i elektromechanicy w moim kochanym mieście?
------------------------------------------------------------
Renault Megane I '97r. 1.6 90 KM (LPG)
knq

Postprzez bruno666 » sobota 27 września 2008, 20:39

Da się, ale trza umić. :wink:
bruno666

Re: może głupie pytanie ale problem dla mnie:D

Postprzez ble » sobota 27 września 2008, 22:26

KaMaS1990 napisał(a):mam problem chciałbym żeby mi ktoś powiedział jak sie pali gume w aucie i jak ruszyć z piskiem:D z góry dzieki:D

:| tylko po co? chcesz komus w ten sposob zaimponowac?
ble

Postprzez mati89tczew » sobota 27 września 2008, 23:27

tez tego nie rozumiem po co palic gume, jak nie miałem prawka to ze tak powiem orałem wujkowi podwówko, i moze przez pierwszy miesiąc tak sie bawiłem ale teraz mnie to nie satysfakcjonuje, teraz to jak stroje ruwnolegle z jakims cwaniaczkiem to troche przygazuje mojemu autku i on wyrywa jak szalony a jak sobie ruszam dostojnie :):)
mati89tczew

Postprzez lled3 » niedziela 28 września 2008, 10:45

mati89tczew napisał(a):tez tego nie rozumiem po co palic gume, jak nie miałem prawka to ze tak powiem orałem wujkowi podwówko, i moze przez pierwszy miesiąc tak sie bawiłem ale teraz mnie to nie satysfakcjonuje, teraz to jak stroje ruwnolegle z jakims cwaniaczkiem to troche przygazuje mojemu autku i on wyrywa jak szalony a jak sobie ruszam dostojnie :):)

ruszanie szybkie, dynamicznie z "piskiem opon" wclae takie nie jest. Najszybsze ruszenie to ruszanie na skraju przyczpenosci. Jak kola piszcza to stoja w miejscu.
Obrazek
lled3

Postprzez Domi7 » środa 28 marca 2012, 11:23

Haha ja bym mogła zadać odwrotne pytanie- jak nie ruszać z piskiem! Prawko mam od 3 tygodni, i średnio 3 razy dziennie ruszam z piskiem opon a NIE CHCE :dumb: ! To wychodzi jakoś samo, w szczególności jak ruszam ze świateł :(
Rozumiem że daje za dużo gazu, ale jak dawałam mniej to mi gasł :twisted:
Domi7

Postprzez Voith » środa 28 marca 2012, 11:28

Domi7 napisał(a):Rozumiem że daje za dużo gazu, ale jak dawałam mniej to mi gasł :twisted:

To trzeba wolniej puszczać sprzęgło jeszcze.
Voith

Postprzez Domi7 » środa 28 marca 2012, 13:22

Tzn, że jak będę wolniej puszczała sprzęgło to nie będę ruszała z piskiem?
Domi7

Postprzez Voith » środa 28 marca 2012, 13:27

Domi7 napisał(a):Tzn, że jak będę wolniej puszczała sprzęgło to nie będę ruszała z piskiem?

Mniej gazu -> niższe obroty.
Wolniej puszczane sprzęgło -> silnik ma mniejsze szanse na zgaśnięcie przy niższych obrotach.

Jak pożenisz razem powinno się udać bez piszczenia.
Voith

Postprzez oskbelfer » czwartek 29 marca 2012, 00:18

kiedyś jak paliłem gume to robiłem to tak że od antka kobity szwagra brata wziołem gumy od C 360 takie łyse, wtedy rozpałka do grilla i się paliły :) a co do ruszania z piskiem to jak w moim moskwiczu miałem zjechane tylne klocki hamulcowe to zaciągałem delikatnie ręczny i przy ruszaniu piszczało jak jasny pieron :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Re:

Postprzez B4rtosz » czwartek 29 marca 2012, 14:33

knq napisał(a):W BMW 320D z 2003 r. zarowno z wlaczonym ESP jak i wylaczonym nie da sie ruszyc z piskiem... Raz mi sie udalo z wlaczonym, ale jak to nie mam pojecia ;)

ESP można wyłączyć na dwa sposoby jak się naciśnie raz to wyłączy ale w kryzysowej sytuacji włączy je jak już ostatecznie poczuje że przeginasz... ale jest sposób aby wyłączyć je w 100% - wystarczy długo przytrzymać przycisk.
zimą warto zaopatrzyć się w łańcuchy na koła
B4rtosz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne