Łańcuszek rozrządu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Łańcuszek rozrządu

Postprzez etho85 » piątek 26 września 2008, 18:53

Mam pytanie - czy wymiana łańcuszka rozrządu (cinquecento 700cc) jest obowiązkowa? Szukałem odpowiedzi ale konkretnej nie uzyskałem. Kupiłem auto po przebiegu 118tyś. Przejechałem nim już 15tyś. Jeden mechanik powiedział że to obowiązkowa operacja, drugi ze jak nic się nie dzieje (nic nie dzwięczy,nie szumi) nie ma takiej potrzeby. Na stronach internetowych piszą ze zaleca się wymianę po 30-60tyś km, na innej zaś że w silniku 700 wymienia się po ok 110tyś km zaś w silniku 900 nie wymienia się i łańcuszek służy dożywotnio. Nawet kupiłem książkę do cinquecento (naprawy, dane technicze) i tam nie było żadnych zaleceń do wymiany łańcuszka... Tysiące teorii ale gdzie prawda i racja nie wiadomo :?
etho85

Postprzez dylek » piątek 26 września 2008, 18:56

Jak rozrząd jest na pasku to trzeba pilnować terminów, bo pasek może pęknąć i kłopot gotowy... Łańcuszki zasadniczo nie pękają i jeśli zbytnio się nie wyciągnie, by mógł ewentualnie przeskoczyć - to się go nie rusza... A to, że zaczyna być luźny słychać ( te szumy, klekotania co to majster ci mówił.... ;) )
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

etho85

Postprzez etho85 » piątek 26 września 2008, 19:05

Dzięki za odpowiedż :D
etho85

Powrót do Porady techniczne