Program egzaminacyjny używany przez WORD

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Program egzaminacyjny używany przez WORD

Postprzez xstickmanx » czwartek 10 lipca 2008, 14:05

Witam,
czy jest możliwość ściągnięcia gdzieś z sieci programu, który jest używany przez WORD na państwowym egzaminie teoretycznym z prawa jazdy?

Na rynku jest dostępnych wiele programów z testami na prawo jazdy i mimo tego, że pytania są identyczne to wygląd żadnego z tych programów nie przypomina tego, który używa WORD na swoich egzaminach, a "zapoznanie" się z programem chociaż trochę by zmniejszyło stres związany z egzaminem (chociaż i tak na egzaminie nie używa się zwykłej klawiatury i myszki).

Jeżeli ten program jest gdzieś dostępny w sieci to prosił bym o link do niego, bo w Google niestety nic nie znalazłem (oprócz tego, że niektóre OSK również korzystają z tego programu podczas szkolenia kursantów, więc jest nadzieja, że ten program można gdzieś znaleźć).

Pozdrawiam :)
xstickmanx

Postprzez adam_0103 » czwartek 10 lipca 2008, 14:12

Wygląd tego programu nie ma tutaj nic do rzeczy... Jak znasz przepisy to zdać zdasz, bez względu na wygląd programu :wink:
Jak dla mnie to łatwo można taki program zrobić w Delphi - dokładnie tak samo wyglądający i działający, jedyną trudnością byłoby wprowadzenie danych (pytań) - trochę czasochłonne.
adam_0103

Postprzez xstickmanx » czwartek 10 lipca 2008, 15:10

adam_0103 napisał(a):Wygląd tego programu nie ma tutaj nic do rzeczy... Jak znasz przepisy to zdać zdasz, bez względu na wygląd programu :wink:
Jak dla mnie to łatwo można taki program zrobić w Delphi - dokładnie tak samo wyglądający i działający, jedyną trudnością byłoby wprowadzenie danych (pytań) - trochę czasochłonne.

Program nie ma być dla mnie, bo ja już prawo jazdy mam :P Z tego co pamiętam, w programie używanym przez WORD były zupełnie inne zdjęcia niż w programach dostępnych w sieci (tzn. sytuacje były identyczne, ale zdjęcia de facto były inne - co by nie mówić o wiele lepszej jakości i bardziej przejrzyste :P).

Wiem, że wygląd programu nie ma znaczenia :P, ale ja się zapytałem czy Ktoś wie czy skądś można taki program ściągnąć nie zastanawiając się nad głębszym tego sensem :P

Forum jest od dawania odpowiedzi a nie od dawanie mądrości życiowych ;)

Pozdro :)
xstickmanx

Postprzez kamiles » czwartek 10 lipca 2008, 19:30

xstickmanx napisał(a):Z tego co pamiętam, w programie używanym przez WORD były zupełnie inne zdjęcia niż w programach dostępnych w sieci (tzn. sytuacje były identyczne, ale zdjęcia de facto były inne - co by nie mówić o wiele lepszej jakości i bardziej przejrzyste).

:shock: Nieprawda!
Aha i to nie jest mądrość życiowa tylko fakt.
kamiles

Postprzez ella » czwartek 10 lipca 2008, 20:12

Nieprawda!

Popieram.
Na naszej stronie też znajdziesz takie same pytania jak w WORDZIE. Na stronie ministerstwa też są takie same obrazki jak w WORD. Nie wiem skąd takie stwierdzenie że sa inne.
Może Ty masz jakieś wiekowe pytania. Z czego korzystasz?
ella
Moderator

Postprzez modzel » czwartek 10 lipca 2008, 23:58

xstickmanx

http://www.grupaimage.com.pl/?s=sklep&id=311

kiedyś była do kupienia cala klawiatura warszawa word odlewnicza w tym śmiesznym kiosku w środku wiec może allegro czy gdzieś takie cos jest do kupienia
modzel

Postprzez xstickmanx » piątek 11 lipca 2008, 08:58

ella napisał(a):
Nieprawda!

Popieram.
Na naszej stronie też znajdziesz takie same pytania jak w WORDZIE. Na stronie ministerstwa też są takie same obrazki jak w WORD. Nie wiem skąd takie stwierdzenie że sa inne.
Może Ty masz jakieś wiekowe pytania. Z czego korzystasz?

A czy ja mówię, że pytania są inne czy obrazki? Na Waszej stronie w pytaniach są takie same obrazki jak we wszystkich innych dostępnych programach z testami na prawo jazdy. Nie mam żadnych wiekowych pytań :| Pytania mam najnowsze, a obrazki w testach są wszędzie takie same - wszędzie oprócz tych, które są w testach używanych przez WORD. Oczywiście, sytuacje na drodze w obrazkach WORDu są takie same jak w innych testach, ale sama chociażby technika rysunku itp. jest inna.

Zresztą sami zobaczcie :arrow: tutaj.
xstickmanx

Witam

Postprzez kigam » środa 17 września 2008, 20:43

Chciałam zapytać, jak to w końcu jest z tymi testami na kategorię B?
Uczę się z książki "Ćwiczenia egzaminacyjne B" wydanie 9 - Grupa Image i z płyty tego samego wydawnictwa. Na stronie Ministerstwa Infrastruktury znalazłam testy z tymi samymi zdjęciami. Więc jakie są ostatecznie na państwowym egzaminie?
xstickmanx gdzie znalazłeś zdjęcie, które wkleiłeś?
Pozdrawiam
kigam

Postprzez ButterflyEffect » środa 17 września 2008, 20:53

Zdjęcia w programach egzaminacyjnych są takie same, jak na egzaminie (powinnaś mieć 490 pytań).
Może być jedynie nieco inna oprawa graficzna na egzaminie, np. kolor tła, ale rysunki - schematy są identyczne.
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez no1geek » poniedziałek 22 września 2008, 21:58

hej, pytania i obrazki sa takie same, poniewaz sa one pobrane z pdfa dostepnego ze strony ministerstwa.
Ten link na wrzuta.pl mi nie dziala, ale pewnie pokazuje on przykladowy test ktory jest wlaczany na egzaminie zeby zapoznac sie z programem. To sa pytania tylko do zapoznania sie z programem i klawiatura - wlasciwy test jest identyczny jak te z programow i ksiazek - tresc i zdjecia.
no1geek

Postprzez DEXiu » poniedziałek 22 września 2008, 23:47

A można spytać po co komuś kropka w kropkę identycznie "obrazki" jak na właściwym teście WORD-owskim? :roll: Nie chcę rzucać fałszywymi oskarżeniami (ani tym bardziej "mądrościami życiowymi" :wink: ), ale coś mi tu śmierdzi kuciem pytań na blachę i na podstawie rysunków :roll:
DEXiu

Postprzez kigam » wtorek 14 października 2008, 01:33

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Co do ostatniego wpisu. Uczenie się na blachę? Nawet mój wykładowca śmiał się w twarz kursantom, że te pytania są wręcz nie do opanowania na pamieć. Poza tym, ilu jest kierowców, którzy są już dobrych kilkanaście lat po egzaminie i pamiętaliby wszystkie przepisy. A tak już na serio.
Po pierwsze. Dla mnie egzamin powinien być przejrzysty i czytelny, sprawdziać rzeczywistą wiedzę, a nie utrudniać życie "przeciwnikowi" - egzaminowanemu. Większość pytań, różni się o zmieniające sens odpowiedź, drobiazgi - słowa.
Po drugie. Kolejny egzamin kosztuje, ale nie to jest tak istotne jeśli chodzi o teroię. Na teoretyczny egzamin czeka się w przybliżeniu miesiąc.
Po trzecie. Abstrakcja. Nie znam się na samochodach, ale komukolwiek z kierowców nie zacytowałam pytania np. : " Wyjazd samochodem z grząskiego śniegu można UŁATWIĆ SOBIE przez" i odpowiedzi "obniżenie ciśnienia powietrza w oponach", był mocno zdziwiony.

Reasumując, uczenie się na blachę, to też przyswajanie wiedzy, bo wiele w głowie mimo wszystko zostaje. Nie widzę w tym nic złego, tym bardziej, że jestem wzrokowcem, w związku z czym dużą wagę przywiązuję do grafiki i szczegółów. Ani sama teoria, ani sama praktyka, nie uczynią z nikogo dobrego kierowcy. Egzamin to tylko środek do uzyskania celu, a jakie są egzaminy, to chyba każdy ma swoje danie. I tym pesymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam.
kigam

Powrót do Egzamin na prawo jazdy