Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Cycu » czwartek 18 września 2008, 14:07

Hehehe to teraz już nie wiem :P chyba nadal będę mówił "dwupasówka", bo to może nie jest zgodne ze SO, ale z PRD jak najbardziej :D bo z kolei w PRD nie ma pojęcia "pasma ruchu" :roll:

Właśnie chyba pasma ruchu wzięły się z określenia w ten sposób dawno temu dwóch jezdni, przedzielonych pasem zieleni :)
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Khay » czwartek 18 września 2008, 14:36

Cycu napisał(a):Hehehe to teraz już nie wiem :P chyba nadal będę mówił "dwupasówka", bo to może nie jest zgodne ze SO, ale z PRD jak najbardziej :D bo z kolei w PRD nie ma pojęcia "pasma ruchu" :roll:

Właśnie chyba pasma ruchu wzięły się z określenia w ten sposób dawno temu dwóch jezdni, przedzielonych pasem zieleni :)

Ale wiesz.. dwupasówka (jako droga o dwóch pasach ruchu) to każda droga dwukierunkowa w sumie, a część jednokierunkowych się załapie. Bezpieczniej chyba jednak odpuścić sobie te potoczne określenia, szczególnie na forach takich jak to, i posługiwać się prawniczym "droga dwujezdniowa". Względnie słowotwórczo określić to mianem dwujezdniówki. :D

A skąd się wzięło określenie "pasmo ruchu" nie wiem, ale dla mnie brzmi conajmniej... dziwacznie. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez scorpio44 » czwartek 18 września 2008, 19:43

Ogólnie z tymi pasmami/pasami i określeniami dróg odwołującymi się do ich liczby to chyba po prostu kolejny przykład na sytuację, kiedy język prawniczy mówi jedno, a definicje słownikowe drugie (a inna sprawa, że konflikty bardzo często występują również pomiędzy poszczególnymi słownikami). W każdym razie w PoRD są pasy ruchu, a droga o dwóch pasach ruchu ma dwa pasy ruchu w sumie (a nie w danym kierunku).

Khay napisał(a):Rzecz w tym, że lepszego źródła informacji na temat istniejących słów i poprawnej pisownii tychże nie ma.

Słownik ortograficzny jest wyrocznią w kwestii poprawnego zapisu wyrazów. A nie ich znaczenia, brzmienia czy poprawnej budowy. Czy dany wyraz w danej formie istnieje, należy zapytać słownik języka polskiego. Przy czym wracając do słowa dwupasowy, powtórzę jeszcze raz:
scorpio44 już wcześniej napisał(a):Trudno żeby w słowniku znajdowały się wszystkie słowa z przedrostkami dwu-, trój- i tak dalej, bo można je w miarę potrzeby dodawać do tysięcy słów, tworząc nowe, jak najbardziej poprawnie zbudowane. Więc słowu "dwupasowy" niczego od tej strony nie można zarzucić.

W słownikach nie znajdziesz np. wyrazów dziesięciopokojowy, sześcioramienny, dwudziestokątny i tysięcy innych tego typu. Czyli zgodnie z Twoją logiką są to słowa niepoprawne? :D Podobnie z dwupasowym - jest to słowo poprawnie zbudowane, na tej samej bazie, co wyżej wymienione. Mało tego - jak najbardziej poprawne są np. tak dziwnie na pierwszy rzut oka wyglądające twory, jak dwuipółletni czy studwudziestosześcioipółmetrowy! Zaskoczony? :D Tego typu wyrazy są często pułapkami w różnych konkursach ortograficznych. A znajdź mi słownik, w którym znajdziesz takie wyrazy. :P
scorpio44

Postprzez Ania8228 » czwartek 18 września 2008, 21:54

Bo pas to jeden tor ruchu, a pasmo to tzw nitka. Czyli droga dwujezdniowa= dwupasmowa :)

Fajna rzecz ta korekta błędów; dzięki Khay.
Obrazek
Ania8228

Postprzez Khay » piątek 19 września 2008, 10:58

scorpio, masz oczywiście rację - ale Ty piszesz o połączeniach tworzonych ad hoc, a cała dyskusja tyczy się słowa używanego na co dzień, powszechnie, nie "łączonego" spontanicznie. Co więcej, znajdującego się też w SJP, o czym wspomniałem. Więc o ile faktycznie SO nie jest wyrocznią odnośnie poprawności takich połączeń, o tyle w tym wypadku - słowa oklepanego, często używanego, jak choćby wymienione przez Ciebie "sześcioramienny", może pomóc ustalić, czy "dwupasmowy" jest błędem, czy nie. Zauważ, że słowa "dwupasowy" tam nie ma. Oczywiście, nie znaczy to że takie słowo byłoby błędne, ale jak już pisałem - musiałoby oznaczać coś zupełnie innego niż drogę dwujezdniową. :)

A tak przy okazji, to słowo "dwujezdniówka" też w SO występuje, czyli ten zlepek też musiał być dość często wykorzystywany. :> Do SJP jeszcze nie przeniknął. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez scorpio44 » piątek 19 września 2008, 13:21

Khay ==> ale ja nadal nie rozumiem, dlaczego według Ciebie w świetle cytowanej przez Ciebie definicji słowo "dwupasmowy" odnosi się do dwóch jezdni, a nie do dwóch pasów.

Khay napisał(a):dwupasmowy <<o drodze: składający się z dwóch oddzielnych pasm dla ruchu w tym samym kierunku>>

Chodzi o dwa oddzielne pasma w tym samym kierunku! Czyli jednak o pasy ruchu. Gdyby chodziło o dwie jezdnie, toby było o odzielnych pasmach dla każdego kierunku ruchu.

Co do SJP, to są ich setki (a w każdym z nich inna zawartość :D), a ja zacytuję za jednym z nich (Inny słownik języka polskiego):
"Pasmo ruchu to jeden pasów ruchu na jezdni".
scorpio44

Postprzez ButterflyEffect » poniedziałek 22 września 2008, 15:56

negatyp napisał(a):Znam kolesia, co to nie wiedział jak w lewo skrencać, i trase se tak układał, żeby tylko w prawo skrencać;
:shock: :shock:
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez cman » czwartek 25 września 2008, 12:45

Teraz trzeba jeździć,żeby nie zapomnieć i nie wyjść z prawy i dalej się uczyć....
cman

Postprzez ButterflyEffect » czwartek 25 września 2008, 13:12

Może to tylko literówka?

Postprzez ButterflyEffect » czwartek 25 września 2008, 15:36

w takim aucie slychac tylko kupe basu i czeszczace plastiki
:shock:

Postprzez cman » czwartek 25 września 2008, 17:27

Fajnie wygląda to słowo :).
A swoją drogą przypomniało mi się jedno słowo, wypowiedziane dzisiaj na poczcie, kilka razy, przez kilka różnych osób, mianowicie: piorytet :).
cman

Postprzez ButterflyEffect » czwartek 25 września 2008, 18:00

A ja zauważyłam z kolei, że mnóstwo ludzi mówi BIBLOTEKA, zamiast biblioteka i nie mogę pojąć dlaczego :P

Postprzez scorpio44 » czwartek 25 września 2008, 18:28

I "piorytet", i "bibloteka" dlatego, że... łatwiej! Staram się tak nie mówić, ale jestem pewien, że w szybkiej mowie wielokrotnie mi się to zdarza.
scorpio44

Postprzez ButterflyEffect » wtorek 30 września 2008, 19:16

naszczęście nikt znich niemuwił wolniej czy uważaj a co leprze nikt namnie jeszcze nie zatrąbił !

zakarzdym razem jeździłem na porzyczonej furze bo własnej nie mam narazie.
8) 8)

Postprzez kwito » sobota 04 października 2008, 13:53

ale tata szpachtlem zaradzil ;)

już pomijając, że jest to szpachla, a nie szpachtla
to też wiele osób odmienia jakby był to rzeczownik rodzaju męskiego, czyli zamiast szpachlą, to szpachlem...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka