mandat na podztawie fotoradaru

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

mandat na podztawie fotoradaru

Postprzez man1 » piątek 29 sierpnia 2008, 23:27

Czy kierowca może zostać ukarany na podztawie fotki z fotoradaru jeśli:
1. była noc i zdjęcie wykonano z tyłu samochodu?
2, przekroczenie prędkości było mniejsze niż 15km/h ( ograniczenie było do 40km/h i a prędkość była max 53km/h).
3. fotka zrobiona z przenośnego fotoradaru w godzinach nocnych czyli koło północy, i wdodatku został uchwycony tył auta .
4, fotka zrobiona w momencie wjazdu w strefe zabudowaną z ograniczeniem prędkości do 40km/h.

Przepraszam jeśli niektóre pytania brzmią podobnie, ale proszę o odpowiedź na nie.

Podejrzewam że była pomiar z fotoradaru przenośnego gdyż w lusterkach migło mi światło jakby z fleszu aparatu, i obawiam się najgorszego.
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Postprzez patryk0077 » piątek 29 sierpnia 2008, 23:50

Na jakiej podZtawie????????
patryk0077

Postprzez moni84 » sobota 30 sierpnia 2008, 01:42

Z tyłu też mogą robić zdjęcia, przygotuj sie na najgorsze
moni84

Postprzez tom9 » sobota 30 sierpnia 2008, 09:48

moni84 napisał(a):Z tyłu też mogą robić zdjęcia, przygotuj sie na najgorsze

i jak ja wlascicie pojazdu mam wskazac kierowce ?
przeciez mandat jest dla kierowcy nie wlasciciela.

poza tym nie rozumie tej waszej paniki ktora czesto czytam "oj zrobil zdjecie czy nie, moze tak zrobic, z takiej odleglosci itp" trzeba czekac bo okaze sie ze zdjecie z tego fodoradaru nie przyjdzie, a z innego czego sie nawet nie spodziewales.
ja tak dziennie czekam na zdjecie, czekam czekam i sie doczekac nie potrafie :lol:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez qwer0 » sobota 30 sierpnia 2008, 12:34

i jak ja wlascicie pojazdu mam wskazac kierowce ?
przeciez mandat jest dla kierowcy nie wlasciciela.

masz na foci podana date oraz godzine i miejsce, w ktorym focia zostala strzelona.
A wlasciciel pojazdu jest zobowiazany wskazac komu i kiedy uzyczyl fury.
Zgodnie z treścią art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 20 czewrwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądane uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub użytkowania w oznaczonym czasie.

Jesli nie wskazesz, to mandacik cisnie na Ciebie - ale nie za to wykroczenie, a za niewywiazanie sie z obowiazku wskazania komu autko dales.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tom9 » sobota 30 sierpnia 2008, 12:51

Jesli nie wskazesz, to mandacik cisnie na Ciebie - ale nie za to wykroczenie, a za niewywiazanie sie z obowiazku wskazania komu autko dales.

czyli mam obowiazek notowania przez rok (badz dluzej) komu dalem samochod i od ktorej do ktorej ?
smiszne i niepowazne.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez qwer0 » sobota 30 sierpnia 2008, 13:42

a czemu przez rok (badz dluzej)?? :P
Uwijaja sie z wysylaniem fotek, ja jeszcze nie zdazylem z wakacji wrocic, a fotka juz w domu czekala :P
smiszne i niepowazne.

nio to jak chcesz to sie smiej i płać ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bruno666 » sobota 30 sierpnia 2008, 16:22

tom9 napisał(a):

czyli mam obowiazek notowania przez rok (badz dluzej) komu dalem samochod i od ktorej do ktorej ?
smiszne i niepowazne.

http://83.15.106.10/sszady/cms/articles ... =pl&pg=280
bruno666

Postprzez qwer0 » sobota 30 sierpnia 2008, 17:28

wszystko pieknie w tym artykule, ale na chwile obecna wyglada to tak, ze na Tobie ten obowiazek ciazy (wskazac kto, kiedy jezdzil Twoja fura), i nie jestes w stanie sie z niego wywiazac - niezaleznie od tego, czy uzyczyles fure nieznanej Ci osobie, czy tez tego nie pamietasz. Nikogo to nie obchodzi.
Nikt Cie na zadne przesluchania nie bierze, masz 3 warianty.
Albo przyznajesz sie ze to Ty kierowales, albo wskazujesz osobe ktora kierowala, albo uparcie twierdzisz ze nie pamietasz i dostajesz grzywne, za niewywiazanie sie ze swojego obowiazku.
Sam fakt "niepamietania" juz sie tam lapie.
Co innego jak bys zeznal nieprawde "tak, pamietam ze tamtego dnia nikt nie jezdzil, wiec albo to nie jest moj samochod, albo zostal uzyty wbrew mojej woli". I tu nikt Ci nic nie moze zrobic.
A to ze nie pamietasz, nie jest dowodem na to, ze to wlasnie Twoja lub nie Twoja fura jest na focie i zostajesz ukarany za to mandacikiem.
Moze i kolesiowi z tego artykulu sie udalo, ale jakby policjant byl myslacy (a na takiego ciezko trafic) to by postawil na swoje i gosc by i tak musial placic i nic by tu nie wycfaniaczyl.
Mial farta ze trafil na takeigo milicjanta, a co do sprawy w sadzie to juz tylko teoretyzuje.
Fakt, moze i przepis niedopracowany, no bo jakby faktycznie chodzilo o sprawe z przed miesiaca, to skad do cholery mam pamietac, czy jezdzilem, czy nie? Ale takie jest prawo i koniec.
qwer0

Postprzez BOReK » sobota 30 sierpnia 2008, 17:44

Artykuł wskazuje na to, że najlepiej powodzi się kompletnym idiotom. Załatwić sobie dokumencik o dysleksji (a mało który lekarz w ogóle wie, że dysleksja to problem z czytaniem, nie z ortografią...), mówić że nie wiemy co się dzieje z naszym majątkiem, w razie potrzeby może nawet symulować atak jakiejs choroby... Już ta odrobinka odpowiedzialności za własne wybryki też poleciała z halnym, nie?
BOReK

Postprzez bruno666 » sobota 30 sierpnia 2008, 20:30

No mnie ten artykuł nie potrzebny, bo jeżdżę raczej przepisowo, jednak zaciekawiło mnie jedno.
Na jakiej podstawie pojazd sfotografowany przez fotoradar został zidentyfikowany jako mój? Nie widziałem oryginału takiego zdjęcia nigdy, więc nie wiem jak jest z jego jakością, ale tablice ktoś mógł ode mnie w nocy "pożyczyć", naklejka na szybie nieczytelna na zdjęciu (zakładam), a numerów VIN też tam nie widać.
I na tych moich tablicach ktoś dokonał np. kradzieży paliwa na stacji, wykroczenia drogowego "przekroczenie prędkości", a następnie je zwrócił. Było to miesiąc temu i ja do tej pory o niczym nie wiedziałem, a czerwonych golfów tej generacji jest kilkaset w mieście.
bruno666

Postprzez lled3 » sobota 30 sierpnia 2008, 20:44

I na tych moich tablicach ktoś dokonał np. kradzieży paliwa na stacji

no i tak robią ... dlatego tak ważne by fakt kradzieży zgłosić jak najszybciej.

jeśli zrobią że ukradną tablicę, narobią dziadostwa, oddadzą tablice - to Cię zwyczajnie "wrobią" - i jedyne co Ci pozostaje do dowodzić przed sądem że Cię wrobili.
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » sobota 30 sierpnia 2008, 20:48

Wrobienie kogos w ten sposób nie jst aż TAKIE proste. Co z tego, że są takie numery rejestracyjne? Nie zgadza się kolor samochodu, marka, model...
BOReK

Postprzez bruno666 » sobota 30 sierpnia 2008, 21:12

BOReK napisał(a):Wrobienie kogos w ten sposób nie jst aż TAKIE proste. Co z tego, że są takie numery rejestracyjne? Nie zgadza się kolor samochodu, marka, model...

Jak to nie zgadza się? Oczywiście, że tak. Czerwony golf trzeciej generacji. Numery rejestracyjne się zgadzają, a poza tym?
No ale nie ważne. Bawcie się w to sami, bo ja bym taki mandat zapłacił o ile dokonałbym tego wykroczenia. :P
bruno666

Postprzez barylkaq » sobota 30 sierpnia 2008, 21:53

no i chyba ja trafiłem na zdjęcie ok 100km/h na 50 coś błysnęło ... jechałem z ojcem i zastanawiam się jak uniknąć mandatu, wezwanie dostanie ojciec bo na niego jest auto ale ja prowadziłem. Czy przejdzie takie coś, że ojciec powie, że wyjechałem za granice i nie jestem tu zameldowany? Czy moze jakies inne pomysły?
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze