Odnośnie zawracania - komendy, sytuacje, itp.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odnośnie zawracania - komendy, sytuacje, itp.

Postprzez euel » sobota 16 sierpnia 2008, 17:36

Witam

Czy na egzaminie, w danej sytuacji na drodze, mogę wykonać obojętnie jaką wersję manewru zawracania??

Chodzi mi o to, czy egzaminator daje różne komendy, np. "proszę zawrócić" albo "proszę zawrócić z wykorzystaniem wjazdu" itp.?? i czy wykonanie nie tej wersji = błąd??

Czy może komenda "proszę zawrócić" jest uniwersalna i to od zdającego zależy jak ją wykona?? (byle zgodnie z przepisami)

Na przykład, taka sytuacja. Pada komenda "proszę zawrócić". Mogę to zrobić w taki sposób??
Obrazek

Czy może - skoro nic nie było mowy o wykorzystaniu wjazdu - w ten sposób??
Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 22 sierpnia 2008, 15:08 przez euel, łącznie zmieniany 1 raz
euel

Postprzez BOReK » sobota 16 sierpnia 2008, 18:02

Komenda "proszę zawrócić" oznacza, że masz obrać kierunek jazdy przeciwny do obecnego w dowolny sposób. Niestety sposób drugi, o ile mnie pamięć nie myli, jest błędny i możesz zawalić egzamin. Dlatego jeśli masz wjazd, to z niego skorzystaj - jak nie masz wjazdu, to na trzy razy.
BOReK

Postprzez lukker » sobota 16 sierpnia 2008, 18:03

Zazwyczaj egzaminator mówi o jakie zawracanie mu chodzi. jeśli powie proszę zawrócić to nie może przez to oblać jeśli to wykonasz poprawnie. ale zazwyczaj pewnie wykonuje się zawracanie z użyciem wstecznego.
lukker

Postprzez qwerty0 » sobota 16 sierpnia 2008, 18:17

BOReK napisał(a):Niestety sposób drugi, o ile mnie pamięć nie myli, jest błędny

Hm, a dlaczego?
Na jakimś filmiku instruktażowym widziałem że tak można zawracać...
qwerty0

Postprzez cman » sobota 16 sierpnia 2008, 18:31

Rozporządzenie napisał(a):Zadania egzaminacyjne:
(...)
W przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie manewrów:
(...)
c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej - możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego - miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.
(...)
Wykonanie manewrów:
(...)
b) zmiany pasa ruchu i kierunku jazdy w lewo, prawo, oraz zawracania na skrzyżowaniu,
(...)
cman

Postprzez BOReK » sobota 16 sierpnia 2008, 18:57

Wobec tego tylko mi się zdawało - pewnie przez to, że według mnie ten manewr nie wygląda zbyt ładnie na małym skrzyżowaniu, no i można się nie zmieścić. ;)
BOReK

Postprzez karolina1 » sobota 16 sierpnia 2008, 19:15

Z autopsji - miałam na egzaminie podobną sytuację, egzaminator poprosił o zawrócenie, nic nie wspominając o wykorzystaniu infrastruktury, chociaż niedaleko była taka prostopadła uliczka. Jako, że nawbijali mi na kursie do głowy, że jeśli egzaminator nie powie nic o infrastrukturze, trzeba zawrócić na trzy, tak też zrobiłam, a egzaminator do mnie z pretensjami, że nie wykorzystałam uliczki :wink:
Obrazek
karolina1

Postprzez doti1983 » sobota 16 sierpnia 2008, 19:34

na egzaminie są trzy typy zawracania... z użyciem biegu wstecznego... czyli zawracanie na 3... i zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury (wszelkie podjazdy do bram, miejsca parkingowe itp.)... oraz zawracanie na na najbliższym skrzyżowaniu/rondzie...

zawsze pada komenda: proszę zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu (dodatkowo określa czy na światłach czy nie) na jakim jest to możliwe... albo proszę zawrócić z w wykorzystaniem biegu wstecznego (określa również czy z wykorzystaniem infrastruktury czy na 3 a jeśli tego nie powie to trzeba zobaczyć czy są podjazdy i je wykorzystać a jak ich nie ma to zawracać na 3... PS. jeśli komenda pada to należy zrobić to w miarę szybko... nie jechać np. kilometra i nie szukać np. stacji benzynowej gdzie dobrze się zawraca :P )
doti1983

Postprzez PFK » niedziela 17 sierpnia 2008, 09:42

Mnie z kolei na egzaminie egzaminator powiedział : "proszę zawrócić na jezdni używając co najmniej jeden raz biegu wstecznego". Ja sobie myślę, że zaraz obok jest ładny wjazd spokojnie sobie tam podjadę i zawrócę...kiedy już to zrobiłem egzaminator do mnie: "prosiłem pana, żeby pan zawrócił na jezdni"....Ale i tak zdałem ;) Witam i pozdrawiam wszystkich :*
PFK

Postprzez doti1983 » niedziela 17 sierpnia 2008, 09:44

PFK napisał(a):Mnie z kolei na egzaminie egzaminator powiedział : "proszę zawrócić na jezdni używając co najmniej jeden raz biegu wstecznego". Ja sobie myślę, że zaraz obok jest ładny wjazd spokojnie sobie tam podjadę i zawrócę...kiedy już to zrobiłem egzaminator do mnie: "prosiłem pana, żeby pan zawrócił na jezdni"....Ale i tak zdałem ;) Witam i pozdrawiam wszystkich :*

hehe właśnie chciał zawracania na 3 :)
doti1983

Postprzez Rafix » środa 20 sierpnia 2008, 21:41

ja zawracałem na samym końcu egzaminu dla zabicia resztek czasu, jak na drugiej animacji, a za tą dróżkę można uznać wjazd na stację benzynową. No ale pan egzaminator wyraźnie mi powiedział, żebym zawrócił "normalnie" i poinformował, że będzie tam wystarczająco dużo miejsca.
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez euel » piątek 22 sierpnia 2008, 15:10

OK, rozumiem, dzięki.

Jeszcze jedna sprawa. Jaki tor powinienem obrać przy zawracaniu na takim skrzyżowaniu??

Obrazek

Wydaje mi się, że 2.
Ale nie wiem, czy dobrze myślę.
euel

Postprzez Koszmarek » piątek 22 sierpnia 2008, 15:17

gdyby zajął tor 1 jechałby pod prąd
gdyby zajął tor 2 stworzyłby swój własny pas bo nie ma takiej opcji na tym skrzyżowaniu..
czyli zajmuje pas 3
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez cman » piątek 22 sierpnia 2008, 15:33

Koszmarek napisał(a):gdyby zajął tor 1 jechałby pod prąd

Co to znaczy "pod prąd" i jaki przepis zabrania jazdy torem pojazdu 1?
cman

Postprzez przemq14 » piątek 22 sierpnia 2008, 15:59

Jeśli nie byłoby innych samochodów to pojechałbym jak 1. Jeśli byłyby, tak jak narysowane, pojechałbym tak jak 3, ale bliżej osi jezdni poprzecznej i przepuściłbym tego z podporządkowanej.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze