Jak zaszkodzić złodziejowi?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez to ja » niedziela 18 kwietnia 2004, 20:09

Ale instruktor ma obowiązek wydać zaświadczenie o ukończeniu kursu, nawet jeśli ktoś nie jeździ najlepiej. Tylko od danej osoby zależy, czy dokupi sobie jakieś godziny jazdy czy nie. Nie każdego stać na dodatkowe jazdy, które, bądźmy szczerzy, wcale tanie nie są...
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez złośliwy » niedziela 18 kwietnia 2004, 20:11

Chodzi o to, że KAŻDY INSTRUKTOR MA OBOWIĄZEK !!!!!podpisać papier o ukończeniu kursu!!! Instruktor nie decyduje o tym czy dostajesz prawo jazdy czy nie, tym samym nie bierze ZA NIC ODPOWIEDZIALNOŚCI!!! To czego ja doswiadczyłam i pewnie setki innych osób to było ewidentne wymuszenie I JESZCZE RAZ POWTARZAM!!!! NIE MA TU ZNACZENIA CZY UMIEM JEŹDŹIĆ CZY NIE! CHCIAŁAM WAS TYLKO WSZYSTKICH UPRZEDZIĆ, ŻE TAKIE SYTUACJE SIE ZDARZAJĄ I ŻE SĄ NIE ZGODNE Z PRAWEM!!!!!

do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 grudnia 2001 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów:

Nr 3: Program szkolenia kandydatów na kierowców lub motorniczych

PROGRAM SZKOLENIA KANDYDATÓW NA KIEROWCÓW LUB MOTORNICZYCH

Spis treści
Postanowienia wstępne

§ 1. 1. Program szkolenia kandydatów na kierowców lub motorniczych, zwany dalej "programem", określa:

1) zasady prowadzenia szkolenia,

2) plan nauczania,

3) charakterystykę absolwenta kursu,

4) wzory stosowanych dokumentów.

2. Celem szkolenia jest przygotowanie osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi lub tramwajami, zwanych dalej "osobami", do kierowania odpowiednimi rodzajami pojazdów lub zespołami pojazdów, w sposób niezagrażający bezpieczeństwu lub porządkowi ruchu. Szkolenie obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne.

3. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców, zwanego dalej "ośrodkiem szkolenia":

1) prowadzonego przez przedsiębiorcę - przed rozpoczęciem przez osobę zajęć:

a) teoretycznych, z zastrzeżeniem lit. b):

- rejestruje ją w książce ewidencji osób szkolonych, której wzór określa załącznik nr 1 do programu,

- wydaje jej kartę przeprowadzonych zajęć, której wzór określa załącznik nr 2 do programu, zwaną dalej "kartą",

b) praktycznych w zakresie prawa jazdy kategorii A, B, C lub D, gdy osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1, albo zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego w zakresie prawa jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1 - dokonuje czynności, o których mowa w lit. a),

2) prowadzonego przez szkołę lub jednostkę resortu obrony narodowej - przed rozpoczęciem zajęć praktycznych wydaje jej kartę, o której mowa w pkt 1 lit. a).

4. Zaświadczenie o ukończeniu kursu, zwane dalej "zaświadczeniem", otrzymuje osoba, która:

1) odbyła wymagane programem szkolenie,

2) posiada wiedzę i umiejętności określone w charakterystyce absolwenta kursu.
złośliwy

Nie powołuj się na prawo-prawo mówi tak-uważnie przeczytaj p

Postprzez złośliwy » niedziela 18 kwietnia 2004, 20:17

Załącznik nr 3

Spis treści
Postanowienia wstępne

§ 1. 1. Program szkolenia kandydatów na kierowców lub motorniczych, zwany dalej "programem", określa:

2) plan nauczania,

2. Celem szkolenia jest przygotowanie osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi lub tramwajami, zwanych dalej "osobami", do kierowania odpowiednimi rodzajami pojazdów lub zespołami pojazdów, w sposób niezagrażający bezpieczeństwu lub porządkowi ruchu. Szkolenie obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne.

- rejestruje ją w książce ewidencji osób szkolonych, której wzór określa załącznik nr 1 do programu,

- wydaje jej kartę przeprowadzonych zajęć, której wzór określa załącznik nr 2 do programu, zwaną dalej "kartą",

b) praktycznych w zakresie prawa jazdy kategorii A, B, C lub D, gdy osoba posiada prawo jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1, albo zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego w zakresie prawa jazdy odpowiednio kategorii A1, B1, C1 lub D1 - dokonuje czynności, o których mowa w lit. a),

2) prowadzonego przez szkołę lub jednostkę resortu obrony narodowej - przed rozpoczęciem zajęć praktycznych wydaje jej kartę, o której mowa w pkt 1 lit. a).

4. Zaświadczenie o ukończeniu kursu, zwane dalej "zaświadczeniem", otrzymuje osoba, która:

złośliwy

Przeczytaj uważnie

Postprzez złośliwy » niedziela 18 kwietnia 2004, 20:18

Załącznik nr 3

Spis treści
Postanowienia wstępne

2) plan nauczania,

złośliwy

Postprzez Kasiik » środa 21 kwietnia 2004, 23:33

I właśnie dzieki takim imbecylom jak ty (złośliwy) mamy takie posrane społeczeństwo. Chciałam jeszcze tylko na koniec tego jak widać zbędnego watku dodać, że niestety 80% instruktorów w naszym kraju to prostaki, którym wydaje się, że jak potrafią dobrze prowadzić to, obowiązek znajomości podstawowych zasad kultury osobistej ich nie dotyczy.

A TOBIE ZŁOSLIWY RADZĘ IDZ SZYBKO NA KURS CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. A JAK SIĘ JUŻ SIĘ TEGO NAUCZYSZ DOPIERO KOMENTUJ NA FORUM CZYJEŚ WYPOWIEDZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kasiik

Postprzez Slawek » czwartek 22 kwietnia 2004, 09:16

No i co? Miałem rację. :D
Slawek

Re: Jak zaszkodzić złodziejowi?

Postprzez pluto » piątek 23 kwietnia 2004, 12:32

Kasiik napisał(a):Czy ktoś w związku z tym może wie, gdzie mozna składać skargi dotyczące tego typu spraw?

Droga Kasiik.
Nie musisz gwałtownie poszukiwac rozwiazania Twojego problemu złożenia donosu na nieuczciwego instruktora/właściciela OSK. Instytut Winfor oceniajac OSK otworzył w zakładce rating ankiete "Kursancie oceń szkołę". Po Twoim poście pojawiły sie tam reakcje innych kursantów dotyczace tej szkoły. Statystycznie wpływa to na pozycję rynkową danego podmiotu. Każdy może sie tam wpisac - by "dołożyć" lub pochwalić. Winfor skrupulatnie uwzglednia te ankiety w końcowej ocenie OSK.

pozdrawiamy, Instytut WINFOR.
pluto
Administrator

Postprzez Snuj ze Szczecina » sobota 01 maja 2004, 19:59

To prawda Złośliwy trochei przesadziłeś z tym wykładem, za dużo tego, Kasi chodziło tylko o prostą odpowiedź na proste pytanie.Jeśli chodzi o temat i pytanie : Tak, instruktor musi ci podpisać tą karte, a czy ty weźmiesz sobie dodatkowe godziny czy nie, to jest twoja sprawa a nie jego.Takimi właśnie sposobami instruktorzy zarabiają pieniądze.To taka mała naiwność kursantów.Wcale nie musisz brać tych dodatkowych godzin.Jestem pewny że gdybyś spokojnie porozmawiała z instruktorem powiedziała mu że poprostu cię nie stać, lub gdybyś podparła się jakimś stosownym przepisem , zdecydowanie by ci podpisał KARTE.Jeśli to nie pomoże to wystarczy że pójdziesz do biura i tam nagłośnisz sprawe.Bardzo często pani która urzęduje w biurze OSK, nakaże ci zostawić karate JAZD i wyda ci dokumenty które są ci niezbędne aby przystąpić do egzaminu państwowego, karte instruktor sobie później podpisze (...).Jeśli to nie rozwiąże problemu możesz zagrożić skargą do starosty czy niestosowną reklamą - jestem pewny SZYBKO PODPISZĄ.Odbiegając od tematu powiem ci jeszcze że naprawdę warto sobie wziąć te dodatkowe godziny i fakt że on na tym zarobi, ale do egzaminu staniesz sumiennie do niego przygotowana.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Slawek » niedziela 02 maja 2004, 09:54

Snuj ze Szczecina napisał(a):Tak, instruktor musi ci podpisać tą karte
Nie wydaje mi się.
Slawek

Postprzez Inga » wtorek 04 maja 2004, 12:07

Snuj ze Szczecina napisał(a):instruktor musi ci podpisać tą karte

Niestety, instruktor nic nie musi. Jak chce to podpisze, a jak nie to nie.
A z tym różnie bywa.
Moim zdaniem instruktor powinien podpisywać zaświadczenie, że kursant wyjeździł te 20h (teraz już 30h), a nie, że jest przygotowany do egzaminu. Natomiast to czy chcę zdawać egzamin po 20, 30, 40h.... jazd powinno zależeć tylko ode mnie, w końcu sama wiem jak się czuję za kierownicą i czy jestem w stanie zdać ten egzamin.
Może teraz sytuacja trochę się zmieni, bo 30h to trochę więcej niż 20...
Inga

Postprzez ella » wtorek 04 maja 2004, 12:18

Może teraz sytuacja trochę się zmieni, bo 30h to trochę więcej niż 20...

Teraz ma być wprowadzony obowiązkowy egzamin wewnetrzny.Jak sie go nie zda, to trzeba jeszcze raz go zdawać. Ostatni numer Drodgowskazu opisuje dokładnie co robic jak się nie zda, czy trzeba dokupić jazdy itp.
Czyli nic nie będzie lepiej. Teraz po 20 godzinach dostawało się zaswiadczenie. No były wyjątki jak opisywane wyżej. Teraz żeby dostac zaświadczenie może nie wystarczyc nawet 30 godzin jazd.
ella
Moderator

Postprzez Inga » wtorek 04 maja 2004, 12:49

Przeczytałam i faktycznie nie wygląda to ciekawie.
Całe szczęście, że mam za sobą chociaż kurs :) . Zaniepokoiło mnie tylko to, że egzamin wewnętrzny muszą zdawać również osoby, które zapisały się na szkolenie dodatkowe po 1 kwietnia. Czy chodzi o osoby, które np. nie zdały 3-krotnie egzaminu i muszą wykupić 5h jazd?
Inga

Postprzez ella » wtorek 04 maja 2004, 13:21

Czy chodzi o osoby, które np. nie zdały 3-krotnie egzaminu i muszą wykupić 5h jazd?

Z tego co tam napisali, to zrozumiałam, że też.
ella
Moderator

Postprzez Snuj ze Szczecina » wtorek 04 maja 2004, 13:35

W jednym ze Szczecińskich ośrodków Szkolenia kierowców, były podobne sytuacje, a takie że instruktor NIE PODPISZE KARTY dopóki dopóty kursant nie weżmie dodatkowych godzin.Oczywiście jest powszechnie wiadomo że instruktorzy chcą zarobić i to w taki sposób, na niewiedzy i naiwności kursantów.Moja koleżanka miała podobną sytuacje, nie chciał jej instruktor karty podpisać, bo uznał że nie jest dostatecznie przygotowana do egzaminu, oczywiście to nie był powód tego że NIE PODPISAŁ, chciał zarobić.Sprawe bardzo szybko rozwiązano,a że jej ojciec to z zawodu prawnik to bardzo szybko udowodnił że jako instruktor szkoleniowy musi - co jest jego obowiązkiem - podpisać karte kursanta, jeżeli ten zdał egzamin wew w OSK, oraz odbył wymagane 20 godzin jazd oraz 10 godzin zajęć teoretycznych.I tyle na ten temat, więcej nie ma co tutaj pisać.

Pozatym Złośliwy, jako ktoś kto się na tym zna, dał chyba wyczerpującą odpowiedż jeśli chodzi o tą kwestie.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Ptysia » wtorek 18 maja 2004, 15:49

ostatniej godzinie jazd, instruktor (który zresztą jest właścicielem tej szkoły) zapytał mnie : i co dalej robimy?
Ja zaskoczona pytam: Jak to co , to przecież koniec kursu już, teraz egzamin.

to wlasnie jest to dlaczego nie ma instruktorek????
te przeklete propozycje od cuchnacych instruktorow!!! beeee
:-)
Ptysia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców