Pytania z testu nr 95 i 96

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania z testu nr 95 i 96

Postprzez margaretka19 » sobota 19 lipca 2008, 23:22

Hmm przerabiam te testy i czasami aż nerwy mnie biorą bo wydaje mi sie, że ktoś niektóre jednak na złość wymyślił. Moim zdaniem pytania nr 95 i 96 się wykluczają... przykładów można jeszcze kilka znaleźć. Aha kompletne nie kumam kiedy można zawracać a kiedy tylko skręcać w lewo :( przepraszam za moją nieporadność...
margaretka19

Postprzez DEXiu » sobota 19 lipca 2008, 23:41

A skończyłaś już kurs teoretyczny?
Jeśli tak, to nie pozostaje nic innego jak wziąć do ręki kodeks z objaśnieniami lub - z braku laku - jakiś "podręcznik kierowcy" i znaleźć interesującą kwestię. No i zostaje jeszcze forum :)

A mogłabyś uściślić które dokładnie pytania? Bo same numerki troszkę niewiele mówią :?
DEXiu

Re: Pytania z testu nr 95 i 96

Postprzez tristan » sobota 19 lipca 2008, 23:56

Dexiu, no przecie napisała doładnie, że 95 i 96.

margaretka19 napisał(a):Hmm przerabiam te testy i czasami aż nerwy mnie biorą bo wydaje mi sie, że ktoś niektóre jednak na złość wymyślił. Moim zdaniem pytania nr 95 i 96 się wykluczają... przykładów można jeszcze kilka znaleźć. Aha kompletne nie kumam kiedy można zawracać a kiedy tylko skręcać w lewo :( przepraszam za moją nieporadność...

Nie wykluczają się. Na 95 masz skrzyżowanie bez świateł. Wtedy można zawracać. Na 96 masz sygnalizator S-3, tzw. bezkolizyjny, który wskazuje dokładnie jak można jechać. Skoro w pytaniu 96 wskazuje że w lewo, to w lewo i zawracania nie ma. jest wersja S3 do zawracania, ale to inna bajka.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ella » niedziela 20 lipca 2008, 00:33

Na 95 masz skrzyżowanie bez świateł

Na 95 jest skrzyżowanie ze zwykłą sygnalizacją i można zawracać. Na 96 jest sygnalizacja kierunkowa i zawaracać nie można.
ella
Moderator

Postprzez tristan » niedziela 20 lipca 2008, 10:42

Faktycznie tam w oddali są światła :D Choć takie niewyraźne, że nie wiadomo czy nie kierunkowe :-P
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » niedziela 20 lipca 2008, 12:46

Tak w ogóle to jest jedno i to samo skrzyżowanie, a może nawet to samo zdjęcie, tylko z większym zbliżeniem. Na pierwszym widać jeden centralny sygnalizator nad jezdnią, więc nie ma tam S-3, natomiast wynika z tego, że na drugim zdjęciu jest fotomontaż :wink:. Zresztą to niejedyny fotomontaż, w każdym razie ten to już chyba jest najlepszy (z kat. A):
Obrazek
Jak pierwszy raz zobaczyłem to zdjęcie, to myślałem, że autentycznie gość robi stoppie :).
cman

Powrót do Szkolenie kierowców