Prawo jazdy zabrane na równy rok

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy zabrane na równy rok

Postprzez Kefu » piątek 18 lipca 2008, 17:49

Witam,
mam pytanie, zabrali mi prawo jazdy na równy rok za alkohol ( :( nie ma się czym chwalić) no ale cóż stało się.
W najczęściej zadawanych pytaniach czytałem:
eżeli prawo jazdy zostało zabrane przez sąd na krócej niż rok, jest oddawane kierowcy bez konieczności zdawania dodatkowego egzaminu oraz przeprowadzania badań lekarskich

oraz
Prawo jazdy zabrane wyrokiem sądu na dłużej niż rok albo utracone z powodu przekroczenia dopuszczalnej liczby punktów karnych odzyskuje się po zaliczeniu egzaminu na takich samych warunkach, jakim podlegają kierowcy ubiegający się o prawo jazdy po raz pierwszy.

czyli mniej niż rok i więcej niż rok jest opisane.
A jak jest w przypadku gdy wyrok Sądu brzmi:
"...na mocy art. 42 2 k.k. orzeka się wobec oskarżonego zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym na okres 1 (jednego) roku;"

orientujecie się może czy oddadzą mi prawo jazdy bez konieczności zdawania egzaminu czy będę musiał zdawać.

O odpowiedź proszę doświadczonych w temacie lub pewnych na 100%.
Z góry dzięki.
Kefu

Postprzez dylek » piątek 18 lipca 2008, 20:00

Prawo o Ruchu Drogowym napisał(a):Art. 114. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1,
2) osoba ubiegająca się o:
a) przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji,
b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Kefu » piątek 18 lipca 2008, 20:05

czyli oddadzą po upływie roku, uff :)
A wiesz może kiedy trzeba się zgłosić po odbiór w UM ???
Kefu

Powrót do Luźna gadka