Kwalifikacja wstępna - jest już rozporządzenie!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kwalifikacja wstępna - jest już rozporządzenie!

Postprzez Walp » sobota 12 lipca 2008, 18:54

Sprawdziłem na stronie Ministerstwa Infrastruktury i jest już podpisane rozporządzenie w sprawie kursów na kwalifikację wstępną. Czyli robiący kat. "D" są już ugotowani! Osoby z "C" i "CE" ugotują się za rok (10.09.2009). :x

Szacuje się, że kurs będzie kosztował ok. 4 tys. Natomiast na pewno kurs będzie trwał 280 godzin! Dla porównania: 280 godzin to jest rok studiów wyższych!

Przypomnę, że dotyczy to każdego, kto przed 10.09.2008 nie zrobił kursu na przewóz osób lub przed 10.09.2009 nie zrobi kursu na przewóz rzeczy, a będzie chciał pracować jako kierowca. Ci, którzy zdążyli, podlegać będą kwalifikacji uzupełniającej.

Dla zainteresowanych podstawa prawna (warto poczytać, nie jest tego dużo):

OBOWIĄZUJĄCA USTAWA z 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym
http://www.infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=dzu&rok=2006&num=235&poz=1701&str=0001

ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujacych przewóz drogowy (m. in. szczegółowy program "nowych" szkoleń) - plik pdf.
http://www.mi.gov.pl/files/0/1787213/podpisaneszkolzawodkier.pdf

Tak będzie wyglądał WNIOSEK o wydanie Karty Kwalifikacji:
http://www.mi.gov.pl/files/0/1787213/wniosekKKK0606v426062008.pdf

Dzisiaj wykładowca (na kursie kat. D) powiedział nam, że 2 tygodnie temu dzwonił ido Ministerstwa i nikt nie wiedział wtedy jeszcze, kiedy rozporządzenie zostanie podpisane.

Według ustawy (tej o transporcie drogowym z 17 listopada 2006) zajęcia powinni prowadzić m. in. instruktorzy doskonalenia techniki jazdy. Żeby takim zostać, trzeba mieć min. 5 lat praktyki w byciu "zwykłym" instruktorem. Ten mój chciał więc podwyższyć kwalifikacje, ale Ministerstwo mu odpowiedziało, że na razie nikt nie organizuje takich szkoleń dla instruktorów. :mrgreen:

Czyli ustawa jest, rozporządzenie wydane, tylko ośrodki nie są przygotowane. Zostaniemy chyba z rzeszą posiadaczy bezużytecznego prawa jazdy kat. D. Chyba że zrobi się kurs na przewóz osób w obecnej formie (z kat. B) a pracodawca to uzna.
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Re: Kwalifikacja wstępna - jest już rozporządzenie!

Postprzez 5520 » niedziela 13 lipca 2008, 19:30

Walp napisał(a):Przypomnę, że dotyczy to każdego, kto przed 10.09.2008 nie zrobił kursu na przewóz osób lub przed 10.09.2009 nie zrobi kursu na przewóz rzeczy, a będzie chciał pracować jako kierowca. Ci, którzy zdążyli, podlegać będą kwalifikacji uzupełniającej.

Walp napisał(a):Czyli ustawa jest, rozporządzenie wydane, tylko ośrodki nie są przygotowane. Zostaniemy chyba z rzeszą posiadaczy bezużytecznego prawa jazdy kat. D. Chyba że zrobi się kurs na przewóz osób w obecnej formie (z kat. B) a pracodawca to uzna.

Zastanawiam się skąd się wzięła wersja, że ukończenie kursu na przewóz osób lub rzeczy przed (odpowiednio 11.09.2008 lub 11.09.2009) zwalnia z obowiązku przejścia kwalifikacji wstępnej. Zwłaszcza ze już nie pierwszy raz słyszę o tym...

Jednak ustawa stanowi jasno:
Wymóg określony w art 39a ust 1 pkt 5 ustawy nie dotyczy osób posiadajacych prawo jazdy:

- kategorii D1, D1+E, D lub D+E wydane do dnia 10 Września 2008
- Kategorii C1, C1+E, C lub C+E wydane do dnia 10 Września 2009

Tak więc warunkiem uniknięcia kwalifikacji wstępnej trzeba uzyskać prawo jazdy kat D przed 10.09.2008 C lub C+E przed 10 wrześniem 2009.

Tak więc zrobienie kursu w chwili obecnej (posiadajac prawo jazdy kat B.) nic Ci nie da jeśli nie zdążysz usyskać C lub D w odpowiednim terminie.
B: Wrzesień 2005
C: Marzec 2007
D: Lipiec 2008
5520

Postprzez Walp » niedziela 13 lipca 2008, 20:02

Tak, chyba masz rację. Co innego teraz, gdy obowiazują kursy a co innego obowiązek kwalifikacji wstępnej.

Szkoda tylko, że wszystkiego trzeba się domyślać a nikt nie wie nic na pewno.

P.S. Ty masz szansę zdążyć! Oby ci się udało!
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez 5520 » środa 16 lipca 2008, 06:41

Walp napisał(a):Szkoda tylko, że wszystkiego trzeba się domyślać a nikt nie wie nic na pewno.

Dlatego ja wolałem poczytać trochę ustawę a nie wierzyć w to co mówią w OSK. Zwłaszcza że dla OSK rozpowszechnianie takich plotek jest bardzo na rękę... bo moze cześć ludzi uwierzy i pójdzie od razu na kurs - a dla nich to czysty zysk.

P.S. Ja zdążyłem. Tobie też życzę powodzenia:-)
B: Wrzesień 2005
C: Marzec 2007
D: Lipiec 2008
5520

Postprzez oxygen » wtorek 02 września 2008, 02:11

mi rowniez sie udalo egzamin mialem 27,08,2008 oczywiscie zdalem bez problemu, wiec jesli dostane prawko podejrzewam ze moze juz jest w wytwórni robione a dojdzie za pare dni :) to ominie mnie kurs za ktory bym musial zaplacic 4 tys... pozatym warto zrobic teraz kurs na przewoz rzeczy osob i moze ADR przyda sie napewno do tego karta chipowa u mnie ceny ksztaltuja sie na poziomie:
przewoz rzeczy 700 zł
przewóz osób 200zl (posiadajac juz oczywiscie rzeczy)
ADR 750 zł
no a karta chipowa do tacho 183 zl jesli dobrze pamietam :)
do zobaczenia na drodze Panowie :)
B, C, E, D, Przewóz rzeczy i osób. Leje na kwalifikacje wstępną

wszystko za "pierwszym razem"
przyszły rok - prawdopodobnie A
oxygen

Powrót do Szkolenie kierowców