Skrzyżowanie - rondo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie - rondo?

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 14 lipca 2008, 10:38

Dzień dobry.

Mam problem z następującym skrzyżowaniem. Niemal wcale go nie rozumiem...

Obrazek

i oto moje pytania:
1. Czy skrzyżowanie to traktujemy jako rondo, czy zwykłe skrzyżowanie?
2. Czy pojazd 1 może skręcić w lewo (czerwona strzałka)?
3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa tramwajowi nr 3, gdyż ten jest już na rondzie/skrzyżowaniu. Ale dlaczego ustępuje też pierwszeństwa tramwajowi nr 2?
4. Pojazd 1 przejechał już przez tory i napotkał dorysowany przeze mnie pojazd nr 5. Pojazd nr 1 ustępuje mu pierwszeństwa, tak?

Dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 lipca 2008, 12:15 przez qwerty0, łącznie zmieniany 1 raz
qwerty0

Postprzez rocko19 » poniedziałek 14 lipca 2008, 11:08

A,B
rocko19

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 14 lipca 2008, 11:11

Odpowiedzi to ja zobaczyłem w kluczu. Problem tylko że nie wiem dlaczego te odpowiedzi są prawidłowe, i nie znam odpowiedzi na pytania, które zadałem powyżej.
qwerty0

Re: Skrzyżowanie - rondo?

Postprzez tristan » poniedziałek 14 lipca 2008, 11:22

qwerty0 napisał(a):1. Czy skrzyżowanie to traktujemy jako rondo, czy zwykłe skrzyżowanie?

Zwykłe skrzyżowanie. Zniknij sobie po prostu klombik ze środka i tak na to patrz. Ten klombik sobie tam stoi na ozdobę... Nie ma znaku ronda, to to nie jest rondo.

qwerty0 napisał(a):2. Czy pojazd 1 może skręcić w prawo (czerwona strzałka)?

Nie, bo tam jest pas przeciwny... Tak jak na drodze dwujezdniowej.... Pomyśl tak, że tam się kończy droga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni i zaczyna jednojezdniowa.

qwerty0 napisał(a):3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa tramwajowi nr 3, gdyż ten jest już na rondzie/skrzyżowaniu. Ale dlaczego ustępuje też pierwszeństwa tramwajowi nr 2?

Bo tramwaj w sytuacji równorzędnej (za wyjątkiem świateł w układzie tramwaj skręca/ty jedziesz prosto) ma pierwszeństwo. Niezależnie od tego, czy on jest na skrzyżowaniu, czy nie, obydwa jadą po drodze z pierwszeństwem.

qwerty0 napisał(a):4. Pojazd 1 przejechał już przez tory i napotkał dorysowany przeze mnie pojazd nr 5. Pojazd nr 1 ustępuje mu pierwszeństwa, tak?

Tak.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 14 lipca 2008, 11:35

Wszystko jasne. Dzięki wielkie!
qwerty0

Postprzez zurson » poniedziałek 14 lipca 2008, 11:53

Tak gwoli ścisłości, to jeśli pojazd 1 pojechałby po czerwonej kresce, to skręciłby w lewo, nie w prawo.
Dla nich tabu, dla nas to jest oczywiste...
zurson

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 14 lipca 2008, 12:16

racja, pomyliłem się. :oops: Błąd poprawiony.
qwerty0

Postprzez Pinhead » poniedziałek 14 lipca 2008, 12:37

tristan napisał(a):Nie, bo tam jest pas przeciwny... Tak jak na drodze dwujezdniowej.... Pomyśl tak, że tam się kończy droga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni i zaczyna jednojezdniowa.

Masz racje jednak nie jest to poparte żadnym oznakowaniem. To że skręt w lewo jest niedozwolony trzeba sobie wydedukować na podstawie domysłów, znaki pionowe i poziome nie zabraniają skrętu w lewo a co nie jest zabronione jest dozwolone. Przy prawidłowym oznakowaniu powinien być użyty albo zakaz skrętu w lewo albo nakaz skrętu w prawo, ewentualnie zakaz wjazdu dla pojazdu 1 w jezdnie po lewej stronie. Skrzyżowanie w takiej formie jak na rysunku jest źle oznaczone.
Pinhead

Postprzez tristan » poniedziałek 14 lipca 2008, 17:34

Ale po co Ci zakaz do jazdy pasem ruchu przeciwnego? Skręcić w lewo można, ale ze swojego pasa, a nie pod prąd. A że skrzyżowanie jest debilne, to wiadomo. Chodzi o zmylenie kursanta, żeby myślał, że to rondo. Ale nie takie dziwności w Polsze widywałem :D
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pinhead » poniedziałek 14 lipca 2008, 17:48

Jeśli jezdnia jest jednokierunkowa to musi być oznaczona jako jednokierunkowa. W tym wypadku nie jest więc to że nie możesz skręcić w lewo jest tylko i wyłącznie Twoim domysłem. Nie ma żadnej podstawy prawnej aby przyjąć że w lewo skręcić nie można bo nic tego nie zakazuje. Normalne skrzyżowanie bez nakazów ani zakazów.
Pinhead

Postprzez przemq14 » poniedziałek 14 lipca 2008, 18:06

Znaków nie ma, ale...

tristan napisał(a):Nie, bo tam jest pas przeciwny... Tak jak na drodze dwujezdniowej.... Pomyśl tak, że tam się kończy droga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni i zaczyna jednojezdniowa.

...nikt nie mówił że tam jest jezdnia jednokierunkowa. To było tylko tak żeby było łatwiej skojarzyć.
przemq14

Postprzez Pinhead » poniedziałek 14 lipca 2008, 18:41

Gdzie tam widzisz pas ? Ja tam widze jezdnie. I nic nie wskazuje aby obowiązywał tam kierunek ruchu tylko w jedną strone.
Pinhead

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 14 lipca 2008, 18:58

stąd właśnie wzięło się moje pytanie. Domyślałem się że skręcić w lewo nie można, ale nie było żadnego zakazu, czy nakazu - jak to opisał Pinhead. Ciekawe czy gdybym jednak skręcił zgodnie z czerwoną strzałką na rysunku, to czy policjant miałby podstawę do wystawienia mandatu. :D
qwerty0

Postprzez ella » poniedziałek 14 lipca 2008, 19:07

ale nie było żadnego zakazu, czy nakazu -

Ciekawe czy gdybym jednak skręcił zgodnie z czerwoną strzałką na rysunku, to czy policjant miałby podstawę do wystawienia mandatu

Rysunek zrobiony dla potrzeb testów nawet z zaznaczonym torem jazdy samochodów więc nie ma co rozpatrywać tego w realu. Tu chodzi tylko to ma pierwszeństwo w danej sytuacji.
ella
Moderator

Postprzez Pinhead » poniedziałek 14 lipca 2008, 19:55

Problem w tym że jedne rysunki do pytań teoretycznych opierają się na najdrobniejszych szczegółach a inne nie.
Pinhead

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze