male pytanko odnośnie wyniku negatywnego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

male pytanko odnośnie wyniku negatywnego

Postprzez rOlf » poniedziałek 14 lipca 2008, 16:17

dzisiaj miałem egzamin praktyczny na kategorie B. jezdzilem cale 45 minut, a po przyjezdzie do WORD-u egzaminator poinformowal mnie, że wynik jest negatywny. Zdziwiło mnie to ponieważ jescze przed samym ośrodkiem kazał mi zawrócic i wykonałem ten manewr poprawnie. Czy egzaminator może tak postapić informując dopiero na końcu i negatywnym wyniku ?? na koncu okazalo sie ze mam 5 bledow zatem wykonywanie zawracania przy WORD-zie z taka ilościa błędów było bez sensu. co o tym myslicie ?
rOlf

Re: male pytanko

Postprzez cman » poniedziałek 14 lipca 2008, 16:34

rOlf napisał(a):Czy egzaminator może tak postapić informując dopiero na końcu i negatywnym wyniku ??

Nie tyle może, co ma obowiązek tak postąpić.
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 lipca 2008, 17:31

Szczerze mówiąc, pierwsze słyszę o tym, że ma taki obowiązek. Zresztą było wiele dyskusji na temat tego, jak jest lepiej: czy jeżeli powie od razu, czy jeżeli powie dopiero po zakończeniu egzaminu.
Ale prawo to zdecydowanie ma. :)
scorpio44

Postprzez cman » czwartek 17 lipca 2008, 17:52

Rozporządzenie napisał(a):4. Po zakończeniu egzaminu praktycznego dla osoby egzaminator:
1) informuje ją o wyniku egzaminu, a jeżeli wynik jest negatywny - podaje przyczyny jego uzyskania;

Moim zdaniem rozporządzenie jasno, ściśle i wyraźnie precyzuje co egzaminator, może, musi itp.
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 lipca 2008, 18:01

Ale czy z tego punktu wynika zakaz poinformowania o tym wcześniej?
scorpio44

Postprzez cman » czwartek 17 lipca 2008, 18:11

Wprost niby nie, ale można to porównać np. z tym paragrafem:

Rozporządzenie napisał(a):§ 10. 1. Po ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego kierownik ośrodka szkolenia kierowców wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy odpowiedniej kategorii, zwane dalej "zaświadczeniem", osobom, które:
1) posiadają wiedzę i umiejętności określone w charakterystyce absolwenta kursu;
2) uzyskały pozytywny wynik egzaminu wewnętrznego.

I zadać pytanie, czy z tego par. wynika, że zaświadczenie nie może być wydane wcześniej?
cman

Powrót do Egzamin na prawo jazdy