Wyjątek ulicy jednokierunkowej.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyjątek ulicy jednokierunkowej.

Postprzez Myszon » czwartek 10 lipca 2008, 16:55

Witam.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z prawem jazdy. Mój instruktor podał mi zagadnienia z którymi mam się zapoznać.

Jedno z nich brzmi tak:

Wyjątek ulicy jednokierunkowej gdzie występuje możliwość skrętu w lewo z jednego i drugiego pasa.

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć o co w tym chodzi? Przekopałem swój podręcznik ale nie znalazłem w nim nic co by sie wiązało z tym zagadnienie :(

Pozdrawiam

Szymon :wink:
Myszon

Postprzez kamiles » czwartek 10 lipca 2008, 20:19

Jeżeli na jednokierunkowej pasy ruchu maja oznaczone kierunki w jakich można z nich pojechać, to może się zdarzyć, że będą np. dwa, trzy pasy do skrętu w lewo. Wtedy z każdego z nich możesz pojechać w lewo, ale tylko z tego najbardziej zewnętrznego możesz zawrócić. Podobnie, jeśli masz sygnalizatory kierunkowe do skrętu w lewo z dwóch pasów.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że w OSK, w którym się uczysz, nie ma wykładów z teorii - mam rację?
Ostatnio zmieniony czwartek 10 lipca 2008, 20:33 przez kamiles, łącznie zmieniany 2 razy
kamiles

Postprzez Myszon » czwartek 10 lipca 2008, 20:28

Dziękuje za odpowiedź.

Szkoła gdzie sie ucze jest mała i instruktor w wakacje nie ma grup teoretycznych, ale jako ,że jest moim sąsiadem a mi zależy żeby w wakacje zrobić kurs ( dużo wolnego a ja do szkoły 25km dojeżdżam i nie miałbym czasu) to teorii uczę się sam z materiałów jakie dostałem, potem jestem przepytywany przez niego :)

Pozdrawiam
Myszon

Postprzez albin » piątek 11 lipca 2008, 16:32

Może o taki wyjątek chodzi. Jeżeli skręcasz z drogi z której jazda dozwolona jest tylko w jednym kierunku to możesz sobie skręcać z dowolnego pasa.
albin

Postprzez ivytomek » niedziela 13 lipca 2008, 12:41

kamiles napisał(a):Wtedy z każdego z nich możesz pojechać w lewo, ale tylko z tego najbardziej zewnętrznego możesz zawrócić.

......
Art. 22 pkt 6. Zabrania się zawracania:
1) w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej

A instruktorowi Myszona chodził zapewne o to:

Art. 22 pkt 2. PoRD
Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo,
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
ivytomek

Postprzez kamiles » niedziela 13 lipca 2008, 15:56

ivytomek napisał(a):
kamiles napisał(a):Wtedy z każdego z nich możesz pojechać w lewo, ale tylko z tego najbardziej zewnętrznego możesz zawrócić.

......
Art. 22 pkt 6. Zabrania się zawracania:
1) w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej

Co mają oznaczać te kropki? Chyba logiczne, że nie może zawrócić na tej drodze, tylko zawrócić na skrzyżowaniu lub przełączce (o ile takiego zakazu nie) w inną drogę, więc artykuł przez Ciebie zacytowany nie ma nic do rzeczy.
kamiles

Postprzez ivytomek » poniedziałek 14 lipca 2008, 08:45

No po prostu nie wiem, po co opisujesz sytuację, która nie ma nic wspólnego z tematem dyskusji - przecież w żadnym miejscu drogi 1-kierunkowej nie ma pasa, z którego można zawracać.
kamiles napisał(a): ale tylko z tego najbardziej zewnętrznego możesz zawrócić.

Na skrzyżowaniu również nie można.

kamiles napisał(a): Chyba logiczne, że nie może zawrócić na tej drodze, tylko zawrócić na skrzyżowaniu lub przełączce (o ile takiego zakazu nie) w inną drogę

W inna drogę to można co najwyżej skręcić. Być może masz na myśli jezdnie jednokierunkowe.
ivytomek

Postprzez Gabriel68 » poniedziałek 28 lipca 2008, 22:48

Albin tu odpowiedział dobrze. Reszta to bicie piany. Chodziło przecież o drogę jednokierunkową i zakręt w lewo, nieprawdaż? W lewo można skręcać z jednokierunkowej i z lewego pasa i prawego, jeśli mamy nakaz skrętu w lewo.
Gabriel68

Postprzez scorpio44 » sobota 02 sierpnia 2008, 00:13

Gabriel68 napisał(a):Chodziło przecież o drogę jednokierunkową i zakręt w lewo, nieprawdaż?

Prawdaż. Ale to, o czym napisał Albin (i być może chodziło o to autorowi pytania), dotyczy każdej drogi. Nie tylko jednokierunkowej. Więc jeżeli o to autorowi chodziło, to sformułował pytanie bardzo nietrafnie, a wypowiedzi innych osób są taką samą próbą docieknięcia, co poeta miał na myśli, jak wypowiedź Albina. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze