Egzamin kat.C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin kat.C

Postprzez milired » czwartek 21 września 2006, 13:52

Witam.
Szukam informacji odnośnie rozmieszczenia zbiorników na płyny eksploatacyjne (spryskiwaczy,płynu chłodzenia itd) w samochodzie Star-Man (na focie niebieski). Znalazłem na stronie białystockiego WORDu http://www.word.bialystok.pl/ opis co?,gdzie?,jak? na przykładzie ich samochodu tj.MAN LE 12.220 (można znaleźć klikając "EGZAMIN PRAKTYCZNY" a następnie "Rozmieszczenie zbiorników na płyny eksploatacyjne zobacz>>" i dalej "MAN LE 12.220 >>").Pytanie do znawców tych samochodów, czy zbiorniki znajdują się w tych samych miejscach?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Na kursie jeżdzę starszym Manem i niestety widzę różnice w usytuowaniu tychże zbiorników.Układ biegów już widziałem i nie są tak samo .
milired

Postprzez Tomek_ » czwartek 21 września 2006, 14:28

Tu masz prezentacje MANa 12.163
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 39&start=0

Mialem przyjemnosc jezdzic takim sprzetem, w zaleznosci od wersji Staromana masz tak:

1. Plyn do spryskiwaczy wlewasz do zbiornika znajdujacego sie albo w stopniu od strony pasazera lub kierowcy.
2. Plyn do ukladu chlodzenia za kabina kierowcy po lewej stronie (zbiornik glowny i zbiorniczek wyrownawczy znajduja sie za kabina kierowcy po lewej stronie, prawidlowy poziom plynu mozna poznac po tym, ze jest on w zbiorniczku wyrownawczym pod samym korkiem).
3. Poziom oleju sprawdzamy bagnetem, poniżej zbiornika na płyn do układu chłodzenia, dolac oleju mozemy opiero po podniesieniu kabiny.
4. Plyn hamulcowy (pierwszy zbiorniczek po lewej stronie pod skrzynia ladunkowa zaraz za zbiornikami powietrza, drugi zbiorniczek obok niego.)
5. Plyn do wspomagania sprzegla - zbiorniczek wyrownawczy znajduje sie w kabinie, po stronie pasazera w schowku lub po stronie kierowcy nad pedalem sprzegla.
6. Plyn do wspomagania ukladu kierowniczego po podniesieniu kabiny pod pedalem sprzegla.

P.S. Moze moderator przeniesie ten watek do FAQ C/C+E ?
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez jjaacc » czwartek 21 września 2006, 14:55

Zwróćcie uwagę na trzecie zdjęcie jak jest opisany włącznik świateł „włącznik świateł postojowych i mijana” w moim mieście za takie przeinaczenie, kursant miał spore kłopoty, myląc światła postojowe z pozycyjnymi, może niech ktoś napisze do nich, że w tym modelu nie ma świateł postojowych. WORD nie odróżnia a kursantom się dziwią.
jjaacc

Postprzez milired » czwartek 21 września 2006, 15:32

Dzięki za info, na stronce z prezentacją (WORD Białystok) zapomnieli chyba o płynie hamulcowym, wspomaganiu sprzęgła:) W starmanie deska w środku wygląda tak samo? gdzie jest hamulec ręczny? i
milired

Postprzez Dzejdzej » wtorek 17 czerwca 2008, 16:27

milired napisał(a):Dzięki za info, na stronce z prezentacją (WORD Białystok) zapomnieli chyba o płynie hamulcowym, wspomaganiu sprzęgła:) W starmanie deska w środku wygląda tak samo? gdzie jest hamulec ręczny? i

Płynu hamulcowego nie ma w tych pojazdach ponieważ posiadają układ hamulcowy pneumatyczny, czyli na powietrze.
DZEJDZEJ
Dzejdzej

Postprzez Neurot » środa 09 lipca 2008, 08:08

Dzejdzej napisał(a):Płynu hamulcowego nie ma w tych pojazdach ponieważ posiadają układ hamulcowy pneumatyczny, czyli na powietrze.

W StarManie jest. Ma on układ hydrauliczno-pneumatyczny z tego co mi wiadomo.

PS: Chyba delikatnie wyszła Ci archeologia z tym Twoim postem..
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez Dziku » czwartek 23 października 2008, 22:21

Witam. Panowie i Panie, mam pytanie :)
Zdaję w grudniu egzamin na kat. C w WORD-zie w Łomży.
Z tego co wiem, to jest tam Star 1142, Star Man, którego zdjęcie zamieszczę poniżej oraz Man, którego też niżej umieściłem. Nie wiem na jakim będę zdawał, bo z tego co wiem, to "pojazd wybiera zdający" to tylko teoretycznie. Jeżeli moglibyście pomóc, to byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi mi o OC no i o światła. Co jak i gdzie jest rozmieszczone. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Poniżej zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Dziku

Postprzez przemek010 » poniedziałek 27 października 2008, 20:10

Witam

Ponawiam prośbę poprzednika. Czy mógłby ktoś (oczywiście w miarę możliwości) opisać samochody na jakich zdaje się w Łomży. Jak jest z tą hydrauliką, pneumatyką tzn. co jest stosowane w tych autach. Egzamin zdaję 4 listopada, a co innego mówi instruktor a co innego jest opisywane na forach.
przemek010

Postprzez przemek010 » piątek 31 października 2008, 20:42

W innym temacie na tym forum znalazłem kilka filmów instruktażowych.

http://pl.youtube.com/watch?v=NmDgXLYnh ... re=related

i

http://www.youtube.com/watch?v=ANMY2mlbLE4&NR=1

który opisuje auta na których zdaje się w Łomży?
przemek010

Powrót do Egzamin na prawo jazdy