Platforma szkoleniowa dla kierowców

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Platforma szkoleniowa dla kierowców

Postprzez Smoke » środa 02 lipca 2008, 10:39

Wciąż trwające prace nad nową platformą szkoleniową, weszły właśnie w fazę, która pozwala na testowanie jej przez większe grono osób.

W skład całego projektu wchodzą:
- materiały edukacyjne w postaci kursów,
- testy egzaminacyjne, tradycyjnie zarówno w formie egzaminu państwowego, jak i testów tematycznych,
- materiały multimedialne, czyli mniej lub bardziej przydatne dodatki, których część mieliście już okazję poznać.

Jeśli więc znajdą się wśród Was chętni do obejrzenia, przetestowania i skomentowania tych materiałów, zapraszamy na stronę:

http://e-kierowca.pl/

Wszelkie konstruktywne uwagi i sugestie oczywiście mile widziane.

Serdeczne pozdrowienia,
zespół produkcyjny.
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Postprzez tristan » środa 02 lipca 2008, 12:49

Po co ten flesz? Działa wooooooooooooolno i bez sensu. Nie w takich technologiach się robi strony www.

Poza tym, nie ma nic, od razu logowanie. Jakiś zamknięty klub, mało to zachęca.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Gość » środa 02 lipca 2008, 13:04

tristan napisał(a):Po co ten flesz? Działa wooooooooooooolno i bez sensu. Nie w takich technologiach się robi strony www.

też nie lubię stron flashowych - przy słabym komputerze i słabym łączu wgrywają się godzinami ;)
lepsza dobra strona w xhtmlu z wykorzystaniem PHP ;)

maile zwrotne nie dochodzą ;) przynajmniej do mnie :P

EDIT:

Przejrzałam materiały :) jedno pytanie tylko, bo ogólnie bardzo fajnie kurs jest napisany - ale dlaczego aż tak szczegółowo? Nie traktujmy ludzi jak opóźnionych w rozwoju.. w przypadku tematu pierwszego można bylo spokojnie zmniejszyć liczbe slajdów o połowe, bo takie szczegółowe może zniechęcić.
Gość

Postprzez dariex » środa 02 lipca 2008, 19:50

Mnie się podobają str we flash'u. ;)
Czyja to wina,ze ktoś ma cienkie łącze lub prehistorycznego kompa?
Mnie się ładuje wzorowo.
Link aktywacyjny dotarł w ciągu kilku sekund.
Co do szczegółowości testu-wystarczy przejrzeć to forum i zobaczyć jak niezwykle banalne pytania zadają forumowicze(począwszy od tego,że przynajmniej jedna trzecia nowych tutaj osób,w ogole nie rozróżnia pojęć-droga,jezdnia,pas ruchu,pas ruchu niewydzielony)
Tutaj jest to może łopatologicznie ale klarownie i jasno pokazane.
Myślę,ze to pomocna stronka.
dariex

Postprzez ella » środa 02 lipca 2008, 21:18

ale dlaczego aż tak szczegółowo?

Jak widać po pytaniach na forum, większość OSK kursy z teorii albo odwala (tłucze się tylko testy) albo wcale jej nie ma. Tak więc dobrze, że szczegółowo. Chociaż "szczegółowo" to za duże słowo. Po prostu jest tam wszystko skrótowo (bez wodolejstwa) zebrane to co potrzebne. Lepsze to niż czytanie kodeksu z którego wiele początkujących osób nie wiele rozumie.
Nie traktujmy ludzi jak opóźnionych w rozwoju

:D wystarczy czytać forum :D

Ja bym jeszcze dodała inne (wszystkie) modele samochodów występujących na egzaminach. Tam jest tylko kilka.
ella
Moderator

Postprzez Koszmarek » środa 02 lipca 2008, 21:39

ella napisał(a):Jak widać po pytaniach na forum, większość OSK kursy z teorii albo odwala (tłucze się tylko testy) albo wcale jej nie ma. Tak więc dobrze, że szczegółowo. Chociaż "szczegółowo" to za duże słowo. Po prostu jest tam wszystko skrótowo (bez wodolejstwa) zebrane to co potrzebne. Lepsze to niż czytanie kodeksu z którego wiele początkujących osób nie wiele rozumie.

Ja raczej odniosłem wrażenie, że to nie uważanie na kursie. U mnie w ośrodku teoria jest przeprowadzana rzetelnie - co widać po kursantach, którzy idąc już na praktyke wiedzą "dlaczego strzałka warunkowa" itp podstawy.. ale zawsze się znajdzie ktoś kto nie rozumie czemu akurat na tym skrzyżowaniu nie zawrócimy i że znak zakaz wyprzedzania nie dotyczy tylko kolorów aut namalowanych na nim (autentyk..) a to jest forum ogólnopolskie.. więc ;)

:D wystarczy czytać forum :D

Po dniu w robocie czasem faktycznie można sie załamać rozpoznając np swoich kursantów ;) po wypowiedziach..
no ale niech im będzie są "anonimowi" ;)
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez dariex » środa 02 lipca 2008, 21:47

Koszmarek napisał(a):U mnie w ośrodku teoria jest przeprowadzana rzetelnie

Kurs kursowi nierówny niestety.
dariex

Postprzez Gość » środa 02 lipca 2008, 22:52

@Ella - tak, też zauważyłam, że nie trzeba być znawcą by odpowiadać na większość pytań, ale nie uogólniajmy!

widze że to zmierza do całkowitego e-learningu.. a jeżeli już ktoś wie jak umiejętnie z tego korzystać to jest w odpowiedniej fazie rozwoju ;)

(i na forum by znalazł opcje "szukaj" ;) )
Gość

Postprzez Smoke » czwartek 03 lipca 2008, 13:17

tristan napisał(a):Po co ten flesz? Działa wooooooooooooolno i bez sensu. Nie w takich technologiach się robi strony www.

Hmm... pewnie dlatego flash jest zapomnianym i w ogóle nie rozwijanym narzędziem? 8)
(gdyby ktoś nie zrozumiał - to był sarkazm) :wink:

Ja też nie przepadam za niepotrzebnymi wstawkami flashowymi, ale programiści lepiej znali założenia i wymagania dotyczące projektu i skoro wybrali taką technologię, to widocznie mieli powody.
Mogę tylko przypuszczać, że chodzi głównie o ułatwioną obsługę multimediów (filmy, dźwięk itp.) oraz kwestie bezpieczeństwa danych.

Poza tym wrażenie powolności ładowania (moim skromnym zdaniem) spowodowane jest raczej tym, że nie widzisz setki pojawiających się po kolei elementów, ale czekasz, aż załadowane zostaną wszystkie części interfejsu i dopiero wtedy pojawia się całość.

tristan napisał(a):Poza tym, nie ma nic, od razu logowanie. Jakiś zamknięty klub, mało to zachęca.

Ten moduł jest jedynie częścią systemu, więc z założenia użytkownik nie dostaje się do niego bezpośrednio (tak jak w Waszym przypadku), ale z poziomu portalu. Powinien więc mniej więcej orientować się, co zastanie po otwarciu odnośnika.
Żadnych chatów, forum i newsów, tylko kurs mający w miarę możliwości przygotować do egzaminu teoretycznego.
Wszystko, co jest do tego niezbędne, znajdziesz już w środku... mam nadzieję. :P

Lisiula napisał(a):maile zwrotne nie dochodzą

Programiści cały czas grzebią w kodzie. Dostawiają i zmieniają mnóstwo detali, dlatego momentami występują pewne problemy - głównie właśnie w temacie logowania. :oops:

Lisiula napisał(a):ale dlaczego aż tak szczegółowo?

Dlatego, że przejrzenie (i oczywiście zrozumienie) całości, lub przynajmniej większości umieszczonych tam materiałów ma korzystającemu z kursu zapewnić jak największe szanse poradzenia sobie z egzaminem.
Jednym wystarczą dwa słowa, żeby zrozumieć temat, a innym trzeba tłumaczyć wszystko od podstaw... kompromis w takim przypadku raczej nie wchodzi w grę. Musisz zobaczyć wszystko, co może okazać się przydatne.

Lisiula napisał(a):widze że to zmierza do całkowitego e-learningu

Taak... słowo klucz. Mnóstwo niezrozumiałych formułek, pajęczyny powiązań w bazach danych i ból głowy dla ludzi z produkcji. :lol:
Miejmy nadzieje, że kiedyś uda się zrealizować wszystkie założenia...
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Postprzez Gość » czwartek 03 lipca 2008, 15:09

Smoke napisał(a):Ja też nie przepadam za niepotrzebnymi wstawkami flashowymi, ale programiści lepiej znali założenia i wymagania dotyczące projektu i skoro wybrali taką technologię, to widocznie mieli powody.
Mogę tylko przypuszczać, że chodzi głównie o ułatwioną obsługę multimediów (filmy, dźwięk itp.) oraz kwestie bezpieczeństwa danych.

można było pomieszać, ale faktycznie po zalogowaniu i przejrzeniu zawartości zmieniłam zdanie co do techniki wykonania - ta najmniej problemów sprawiła

Smoke napisał(a):Poza tym wrażenie powolności ładowania (moim skromnym zdaniem) spowodowane jest raczej tym, że nie widzisz setki pojawiających się po kolei elementów, ale czekasz, aż załadowane zostaną wszystkie części interfejsu i dopiero wtedy pojawia się całość.

nie do końca ;) ale to nie temat do dyskusji ..

Smoke napisał(a):Żadnych chatów, forum i newsów, tylko kurs mający w miarę możliwości przygotować do egzaminu teoretycznego.
A zastanawialiście się nad platformą Moodle? ułatwia dużo :)

Smoke napisał(a):Programiści cały czas grzebią w kodzie. Dostawiają i zmieniają mnóstwo detali, dlatego momentami występują pewne problemy - głównie właśnie w temacie logowania. Embarassed
to też onet miał wiele do powiedzenia.. (taki priorytet jak w poczcie polskiej ;) )

Smoke napisał(a): Dlatego, że przejrzenie (i oczywiście zrozumienie) całości, lub przynajmniej większości umieszczonych tam materiałów ma korzystającemu z kursu zapewnić jak największe szanse poradzenia sobie z egzaminem.
Jednym wystarczą dwa słowa, żeby zrozumieć temat, a innym trzeba tłumaczyć wszystko od podstaw... kompromis w takim przypadku raczej nie wchodzi w grę. Musisz zobaczyć wszystko, co może okazać się przydatne.

ale z perspektywy pedagoga - takie szczegółowe opisy mogą zniechęcić do aktywnej nauki .. sama przyznam, że po jakimś 50 slajdzie chciałam wyłączyć ;) (ciekawość wygrała jednak) nie chodzi mi o streszczenie a o większe uogólnienie np już nie pamiętam ale coś tam było z przyczepami i mi się to skojarzyło z takim nudnym wykładem "to jest przyczepa, a to też jest przyczepa. o i jeszcze jedna przyczepa"

Smoke napisał(a):Taak... słowo klucz. Mnóstwo niezrozumiałych formułek, pajęczyny powiązań w bazach danych i ból głowy dla ludzi z produkcji. :Laughing:
Miejmy nadzieje, że kiedyś uda się zrealizować wszystkie założenia...

W Polsce e-learning jest zbyt mało rozpowszechniany, a to przecież bardzo wygodna forma nauki ;) np firma CISCO od lat prowadzi akademię tylko i wyłącznie w formie e-learning..

trzeba mieć nadzieję, że i "Polacy nie gęsi ";P i kiedyś to opanują.

Powodzenia w realizacji :)
Gość

Re: Platforma szkoleniowa dla kierowców

Postprzez piachoo » poniedziałek 14 lipca 2008, 16:42

to ja dorzuce swoj kamyczek do ogrodka przeciw flashowi. Owa placforma zacieła mi się już dwa razy w ciągu 10 minut i przez to, że jest flash po odświeżeniu muszę wszystko wyklikać od logowania ( a autouzupelnianie nie dziala chyba na flasha w ogole). Noi ponieważ wolę klawiaturę od myszy, dużo bardziej ergonomicznie zaznaczałoby się odpowiedzi przez naciskanie A/B/C + cos jako 'dalej'

tyle

TomaszPe
piachoo

Powrót do Szkolenie kierowców