Witam :)
Jestem nowy na tym forum. Przymierzam się do kursu na prawko i z tego właśnie względu chciałbym się zawczasu przygotować pod każdym względem, także teoretycznym.
Jest bardzo dużo do nauczenia się, cała tematyka samochodowa to faktycznie ogrom wiedzy do przyswojenia (takie mam na razie wrażenie) :P
Niestety, nikt w mojej najbliższej rodzinie nie miał auta i nie mogłem czerpać wiedzy "bezpośrednio". Dlatego niektóre moje pytania będą zapewne dość prymitywne/głupawe... :/
A oto one:
1. Rejestracja pojazdu: czy jeśli kupię używane auto, to automatycznie przejmuję stare numery rejestracyjne, czy muszę składać jakieś wnioski/podania/papiery aby wyrobić nowe?
2. Czy przeglądy co roku są obowiązkowe? Czy można ich dokonać w dowolnym autoserwisie, i czy kompletnie konserwują one pojazd? Jaki jest przeciętny koszt takiego kompletnego przeglądu?
3. Czy w takim przeglądzie oferowana jest też wymiana płynu hamulcowego, płynu chłodniczego, oleju, hamulca oraz innych wymienalnych elementów? Bo ja to jak na razie chyba nawet zatankować bym nie umiał, a co dopiero olej wymienić :( :lol:
No ale się nauczę wkrótce, spoko :twisted:
4. Ładowanie akumulatora: pamiętam, że pewien mój krewny ładował kiedyś akumulator przy użyciu bodajże prostownika. Nosił akumulator do garażu i tam ładował. Jak często trzeba ładować akumulator i jakie urządzenia są do tego konieczne?
5. Wymiana opon: jak często? Czy tylko z zimowych na letnie i odwrotnie? Po czym poznać, że należy wymienić konkretną oponę?
6. Jak długo zwykle "wytrzymuje" każda z żarówek reflektorów? Ile kosztuje wymiana każdej?
7. Mycie auta: jak często (przeciętnie) jest konieczne? I co z myjniami: ile kosztuje takie mycie, oraz jak długo przeciętnie ono trwa?
8. Ile kosztuje lakierowanie auta (przeciętnie)? Czy można kazać przelakierować auto na dowolny kolor, czy są jakieś ograniczenia?
9. Czy wyposażenie auta w sprawne światła, wycieraczki itp. "akcesoria" jest obowiązkowe?
10. Czy może się zdarzyć, że np. coś się zablokuje na egzaminie (no czasem mam takie myśli, ech, co zrobić...) i np. nie będę w stanie otworzyć maski albo wyregulować fotela/lusterka, i przez to egzaminator mi tego nie zaliczy? :/
Zdarzyło się coś takiego komuś z Was?...
11. Jak szybko ulegnie korozji pojazd trzymany ciągle na dworzu (nie mam i na razie raczej nie będę miał garażu)?
12. I na koniec takie nieco bardziej ogólne pytanie: jak często przydarzają się Wam różne nieprzewidziane sytuacje (stłuczka, niemożność wyjechania z miejsca z jakiegoś powodu, zgaśnięcie silnika na środku jezdni z niemożnością odpalenia ponownie, złapanie "gumy")? ;]
13. Jeśli nasunęły się Wam na myśl jakieś inne najbardziej elementarne i podstawowe sprawy o które nie zapytałem a które powinienem znać, to napiszcie, proszę, śmiało! :roll:
14. Może znacie jakieś fajne stronki, gdzie tacy dość zieloni ignoranci jak ja mogą wszystkiego się dowiedzieć od "zera"? :?:
Dajcie linki w razie czego :P
Pozdrawiam, mam nadzieję że komuś będzie się chciało odpowiedzieć na powyższe i rozwiać moje wątpliwości... ;) :roll: