Zagraniczne auto

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zagraniczne auto

Postprzez paparata » czwartek 26 czerwca 2008, 23:57

Witam, mieszkam we Wloszech i nie dawno wyrobilem sobie tutaj prawko. Mam pytanie, czy jako mieszkaniec i posiadacz wloskiego prawka moge sie wybrac spokojnie nie moim samochodem do Polski? (samochod na wloskich numerach) Czy nie bedzie zadnych problemow przy kontroli policji? Slyszalem ze zagranicznym samochodem w polsce moze jezdzic tylko wlasciciel ;/ Stad moje watpliwosci.
paparata

Postprzez ella » piątek 27 czerwca 2008, 00:13

Weszło to o czym piszesz 10.10.2007r.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... a%B6ciciel
Nowe przepisy dotyczące poruszania się w Polsce pojazdami zarejestrowanymi za granicą

Biuro Informacji i Promocji wyjaśnia, że od 10 października br. obowiązują nowe przepisy dotyczące poruszania się w Polsce pojazdami zarejestrowanymi za granicą, zgodnie z nowelizacją Prawa o ruchu drogowym w związku z wejściem w życie ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej.
Powyższy obowiązek odnosi się do osoby, która uczestnicząc w ruchu drogowym na terytorium Polski kieruje pojazdem zarejestrowanym za granicą i nie jest wymieniona
w dowodzie rejestracyjnym tego pojazdu jako jego właściciel/posiadacz. Osoba taka powinna posiadać wówczas przy sobie dokument potwierdzający prawo do używania pojazdu przez kierującego. Wystarczającym dokumentem potwierdzającym to prawo jest upoważnienie sporządzone przez właściciela pojazdu w formie pisemnej – upoważnienie to nie wymaga form szczególnych.
ella
Moderator

Postprzez paparata » piątek 27 czerwca 2008, 00:29

wiec wystarczy dokument z podpisem wlasciciela w ktorym wyraza zgode na "pozyczenie" mi auta? u notariusza trzeba to zalatwic czy gdzie ?
paparata

Powrót do Luźna gadka