Ubezpieczenie OC przez internet

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ubezpieczenie OC przez internet

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 10:38

http://www.money.pl/ubezpieczenia/wiado ... 21496.html

Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 211 poz. 2064 napisał(a):§ 1. 1. Potwierdzeniem spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego jest dokument ubezpieczenia wydany przez zakład ubezpieczeń.
2. Dokumentem, o którym mowa w ust. 1, może być polisa ubezpieczeniowa, legitymacja ubezpieczeniowa, zaświadczenie tymczasowe, dowód potwierdzający opłacenie składki ubezpieczeniowej lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego.

Dlaczego wydrukowane elektroniczne potwierdzenie dokonania przelewu honorowane jest w np. bankach, w wydziale komunikacji, w innych urzędach (wymianę dowodu i prawa jazdy opłacałem przez internet), a nie honoruje go ponoć policja. :?: :roll:

Polisę wykupiłem kilka dni przed końcem poprzedniej, ale trafiłem chyba na strajk poczty i wciąż nie dostałem oryginału, a poprzednia polisa już wygasła. Jak jest z tym potwierdzeniem przelewu wygenerowanym elektronicznie?
...
bruno666

Postprzez mihauu » piątek 20 czerwca 2008, 10:46

Z tego co wiem, to chyba nie ma żadnego problemu. Przynajmniej mam znajomych co jeżdżą z wydrukiem z komputera i jakoś nikt nic nigdy nie mówił.
mihauu

Postprzez ivytomek » piątek 20 czerwca 2008, 12:53

zależy od policjanta
w Krakowie czasem żądają, żeby taki wydruk był potwierdzony pieczątką jakiegoś przedstawiciela ubezpieczeniowego. Gorzej, jeśli dane ubezpieczenie jest sprzedawane tylko i wyłącznie przez sieć.

Najlepiej kupować taką polisę dłuuugo przed początkiem jej obowiązywania...
ivytomek

Postprzez Ad_aM » piątek 20 czerwca 2008, 15:43

ivytomek napisał(a):zależy od policjanta
w Krakowie czasem żądają, żeby taki wydruk był potwierdzony pieczątką jakiegoś przedstawiciela ubezpieczeniowego. Gorzej, jeśli dane ubezpieczenie jest sprzedawane tylko i wyłącznie przez sieć.

Najlepiej kupować taką polisę dłuuugo przed początkiem jej obowiązywania...

Każdy taki wyciąg ma na dole napisane, że jest ważny bez pieczątek i podpisów. Jakby policjant z takim czymś mi wyskoczył to poinformowałbym go ze ja postaram sie o ukaranie jego za brak znajomości przepisów
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez ivytomek » piątek 20 czerwca 2008, 17:53

Ad_aM napisał(a):Każdy taki wyciąg ma na dole napisane, że jest ważny bez pieczątek i podpisów. Jakby policjant z takim czymś mi wyskoczył to poinformowałbym go ze ja postaram sie o ukaranie jego za brak znajomości przepisów

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc "wyciąg". Tak jest na pewno, jesli chodzi o potwierdzenie przelewu internetowego, ale czy polisa też ma taki zapis, nie wiem.

A 'groźbę' policjant w najlepszym wypadku skwituje życzliwym uśmiechem, skoro ma wyraźne wytyczne nie uznawania takich dokumentów.
ivytomek

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 17:58

ivytomek napisał(a):Nie wiem, co masz na myśli, pisząc "wyciąg". Tak jest na pewno, jesli chodzi o potwierdzenie przelewu internetowego, ale czy polisa też ma taki zapis, nie wiem.

Zerknij w cytat z mojego pierwszego postu.
Jeśli w tytule przelewu podane będą dane samochodu podobnie jak w polisie to nie rozumiem dlaczego miałoby to być nieuznane.

Ps. dziś doszła polisa. :P
...
bruno666

Postprzez dariex » piątek 20 czerwca 2008, 19:43

Potwierdzenie przelewu w wersji elektronicznej jest tak samo ważne jak to podstemplowane np.na poczcie,widnieje na nim opis,że jest to dokument bankowy i jest ważny bez pieczęci i podpisu.
W razie gdyby się ktoś obawiał,to zawsze moze iść do swojego banku i poprosić o wystawienie potwierdzenia na druku bankowym z pieczątkami,z tym,że takie potwierdzenie zwykle "coś" tam dodatkowo kosztuje.
Moim zdaniem,jeśli policjant nie wie co to jest dokument elektroniczny i kwestjonuje jego ważność,.to lekka paranoja,bo w dobie komputerów i internetu to już lekkie żenua.
dariex

Postprzez Staps » sobota 21 czerwca 2008, 11:58

Potwierdzam :) Sam jeżdzę tylko na wydruku z komputera bez żadnych pieczątek, podpisów itp. A mimo dwóch kontroli policji jeszcze nikt się nie przyczepił.
Staps

Powrót do Luźna gadka