CB radio do busa...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

CB radio do busa...

Postprzez M20 » wtorek 03 czerwca 2008, 15:28

Witam

Muszę w ciągu najbliższych dni kupić CB radio i antene to busa. Ten busik to Fiat Ducato Maxi. Co możecie polecić w cenie ok. 350zł?

I do tego może jakieś tanie radio CD, zależy mi tylko na tym żeby odtwarzało MP3 ;)

Mile widziane linki do aukcji na Allegro.

Pozdrawiam
M20

Postprzez qwer0 » wtorek 03 czerwca 2008, 17:14

Uniden Pro 510 XL - ok 200zl (ewentualnie 520 - rozni sie tylko tym, ze ma dodatkowo wyjscie na tube i przelacznik z "szybka 9/19", a roznica chyba 50zl) Link
I do tego antenka np Leem Magnum AT71/72 Link
To chyba najtanszy mozliwy zestawik - ok. 300zl w sumie, wiec budzetu nie przekracza.
Radio dobre jak do mobilka.
A antenka mimo ze jedna z tanszych o tych parametrach to jest na prawde super!
Mam taka magnumke i chowa sie przy niej cala seria sirio, a i wiekszosc presidentow, ktore sa ponad 2 krotnie drozsze, tez nie sa lepsze.
Antena im dluzsza tym lepsza, wiec to ze sie nazywa president nic jej nie pomoze, jesli bedzie krotsza.
Jesli chcesz budzet wykorzystac w 100% to mozesz jeszcze fundnac sobie jakas gruszke dobra ze wzmocnieniem, np faruna (ok. 70zl), ale to juz nie konieczne ;)

Co do radia CD niech ktos inny sie wypowie, bo ja nie w temacie ;)

BTW aha i jak bedziesz kupowal radio na allegro, to zwroc uwage na to, zeby bylo w "0", a nie w "5".
Sporo tych "ofert" z allegro z m.in. unidentami, przy ktorych cena jest najnizsza jest lipna. Sprzedajacy nic nie wspomina o fakcie, ze radio trzeba przestroic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez M20 » środa 18 czerwca 2008, 12:23

Dzięki za odpowiedź.

Teraz potrzebuję czegoś tańszego... Myślicie, że ten zestaw się sprawdzi?
http://www.allegro.pl/item377580417_cb_ ... atisy.html

Nie wymagam cudów od tego... Potrzebuję prostego, taniego, w miarę dobrego radia, które będzie mi służyć.
M20

Postprzez modzel » środa 18 czerwca 2008, 22:17

nowe czy używane?? do jakiej kwoty?
modzel

Postprzez Pinhead » czwartek 19 czerwca 2008, 11:17

Za tą cene niestety nie kupisz dobrego sprzętu. Najważniejsza jest antena, im dłuższa tym masz teoretycznie większy zasięg. Teoretycznie bo marna jakość wykonania tanich anten jest marna do tego stopnia że niektóre w ogóle nie działają (nie da się ich zestroić). Polecał bym Ci jednak anteny mniejsze ale wyższej klasy np. Presidenta. Najtańsza to model Florida za około 130-150zł. Mała antenka ale jakość wykonania bardzo dobra. Troche droższa jest Georgia ale praktycznie jaką byś nie kupił tej marki to wiadomo jest że będzie to prawdziwa antena a nie Chiński bubel w postaci kawałka drutu na magnesie. Pamiętaj aby po zakupie sprzetu sprawdzić SWR anteny czyli potocznie mówiąc zestroić ją do radia.
Pinhead

Postprzez qwer0 » czwartek 19 czerwca 2008, 12:23

Teraz potrzebuję czegoś tańszego... Myślicie, że ten zestaw się sprawdzi?
http://www.allegro.pl/item377580417_cb_ ... atisy.html

Nie wymagam cudów od tego... Potrzebuję prostego, taniego, w miarę dobrego radia, które będzie mi służyć.

zdecydownie bym tego nie kupil, szkoda kasy.
Majac budzet 200zl rozejrzalbym sie za jakas uzywana, stara, ale dobra onwa i to tego chociazby najtansza z "firmowych" antenek.
Pamiętaj aby po zakupie sprzetu sprawdzić SWR anteny czyli potocznie mówiąc zestroić ją do radia.

wooow... niezle... od kiedy to sie stroi antene do radia??
Najważniejsza jest antena, im dłuższa tym masz teoretycznie większy zasięg. Teoretycznie bo marna jakość wykonania tanich anten jest marna do tego stopnia że niektóre w ogóle nie działają (nie da się ich zestroić).

Nie teoretycznie, ale praktycznie.
Mowimy oczywsicie o antenach, a nie chinszczyznie, ktorej antena nazwac nie mozna.
Polecał bym Ci jednak anteny mniejsze ale wyższej klasy np. Presidenta. Najtańsza to model Florida za około 130-150zł.

no daj spokoj... President do taniego zestawu??
I jak sam napisales - im dluzsza tym lepsza, wiec czemu radzisz kupic krotkiego kijka za 150zl, skoro taka magnumka (160cm) chodzi po 90zl??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Pinhead » czwartek 19 czerwca 2008, 13:01

qwer0 napisał(a):wooow... niezle... od kiedy to sie stroi antene do radia??

No nie do radia jako konkretnej sztuki (może źle to określiłem) ale przy zakupie nowego zestawu trzeba koniecznie sprawdzić SWR.

no daj spokoj... President do taniego zestawu??
I jak sam napisales - im dluzsza tym lepsza, wiec czemu radzisz kupic krotkiego kijka za 150zl, skoro taka magnumka (160cm) chodzi po 90zl??

Chyba mówisz o antenie montażowej. Jeśli taką by chciał to faktycznie Magnumka jest OK. Co do magnesówek to większe zaufanie mam do Presidentów. Floridka świetnie się stroi, jest dyskretna i niewielka co przy busie może mieć znaczenie. Jak to wysoki bus i przywali mu na dachu 1,6m bata to będzie miał mini maszt radiowy ;)
Pinhead

Postprzez qwer0 » czwartek 19 czerwca 2008, 18:54

No nie do radia jako konkretnej sztuki (może źle to określiłem) ale przy zakupie nowego zestawu trzeba koniecznie sprawdzić SWR.

Antenke stroi sie po kazdej zmianie jej polozenia.
Jak bedzie raz zestrojona antena na danym samochodzie, w danym miejscu, to po zmianie radia nie ma sensu sprawdzac SWR, bo on sie nie zmieni.
Po przelozeniu antenki w inne miejsce (nawet tego samego samochodu) SWR zmienic sie moze.

I imho, jak do busa to tylko w dziurke.
Lub na uchwyt np do rynienki. Wyjdzie taniej jak magnes a i osiagi znacznie lepsze.
qwer0

Postprzez slayer17 » sobota 21 czerwca 2008, 10:40

Ja jeszcze nigdy magnesówki na busie nie widziałem :D Tylko na stałe.
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Powrót do Luźna gadka