sygnalizacja a piesi?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

sygnalizacja a piesi?

Postprzez szymon4417 » środa 18 czerwca 2008, 23:19

Mam takie krótkie pytanko. Niedawno zacząłem kurs i trochę ciężko mi idzie, głównie z winy mojego stresu. Nie do końca opanowałem jeszcze samą technike jazdy, co sprawia że mam mniej czasu na samo zwracanie uwagi na znaki itp. :( Znam niby przepisy ale nie umiem ich do końca przenieść na drogę. Otóż dotąd sądziłem iż gdy znajduję się na skrzyżowaniu z zamiarem skrętu to tuż po skręcie na drodze poprzecznej przepuszczam pieszych gdyż mają oni takie samo światło jak ja. No chyba że ja mam strzłke warunkową lub bezkolizyjną. Zawsze przejeżdzając przez takie skrzyzowania patrzylem poprostu czy znajdują się na nim piesi i zatrzymywałem. Ostatnio jednak przejężdżałem na zwykłym zielonym świetle, skręcałem w lewo i widząc że na przejściu jest dużo pieszych zatrzymałem się. Instruktor zwrócił mi uwagę żebym spojrzał na sygnalizację pieszych i zauważyłem że mają oni czerwone światło. Instruktor powiedział że zawsze powinienem spoglądać nie tylko na swoje światło ale przy skręcaniu również na światło pieszych. No i tu mam pytanie jak to w końcu jest z tą sygnalizacją ? czy coś po prostu niedziałało, czy wbrew temu co myślałem piesi na drodze poprzecznej mogą mieć inne światło niż ja (zakładając że nie mam strzałki) ? Ja jako początkujący i tremujący się jeszcze kursant poprostu nie nadążam jeszcze patrzeć na światła pieszych...
szymon4417

Postprzez Borys_q » środa 18 czerwca 2008, 23:26

Jak mawiał mój wykładowca na kursie "przodujące nauki radzieckie notują takie przypadki'' A na poważnie może tak być to zależy od rozwiązań przyjętych na skrzyżowaniu, może ktoś wykombinował żeby tak zrobić by np uniknąć potrąceń, może auta przepuszczające pieszych blokowały by ruch albo z zupełnie innego powodu jest to wskazane.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dariex » środa 18 czerwca 2008, 23:33

MOgło być też tak,że wyjechałeś poza sygnalizator jeszcze na zielonym (czyli analogicznie-piesi też mają zielone) a w międzyczasie światło mogło się już zmienić .Co w rezultacie dało taki wynik- czerwone dla pieszych.
Tym nie mniej jednak instruktor miał rację-zawsze należy spojrzeć jakie swiatło w tej chwili pali się dla pieszych.Co nie znaczy oczywiście,że jak jest czerwone,a na pasach są piesi to ruszamy ;)
dariex

Postprzez ButterflyEffect » środa 18 czerwca 2008, 23:39

Po prostu na niektórych skrzyżowaniach, zwłaszcza dużych czasami tak bywa, że jednocześnie my mamy czerwone, ale w tym czasie piesi również (mimo, że powinni mieć zielone), a zmienia im się światło dopiero np. w połowie naszego czerwonego.
ButterflyEffect

Postprzez szymon4417 » środa 18 czerwca 2008, 23:56

Czyli podsumowując są takie skrzyżowanie w których mimo że ja mam zwykłe zielone to piesi na drodze poprzecznej mają czerwone? Dzięki za odpowiedzi, może jak przestanę się tak stresować podczas jazdy to będę nadążał patrzeć i na samych pieszych i ich sygnalizację, bo narazie to sama technika jazdy pochłania moją uwagę :/
Wy na prawdę patrzycie na te światła dla pieszych ? :P Ja zawsze do tej pory patrzyłem jedynie na pieszych i czy wchodzą na te przejście czy nie :))
szymon4417

Postprzez Rafix » czwartek 19 czerwca 2008, 11:46

Im więcej rzeczy bedziesz na drodze widział, tym łatwiej będzie Ci się jeździło :) Staram się patrzec, chociazby nieraz po to, żeby mie chociaż jakiś najmniejszy podgląd sytuacji, kiedy mogę dostac zielone :D
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez bruno666 » czwartek 19 czerwca 2008, 12:10

szymon4417 napisał(a):Wy na prawdę patrzycie na te światła dla pieszych ? :P Ja zawsze do tej pory patrzyłem jedynie na pieszych i czy wchodzą na te przejście czy nie :))

No i dobrze robisz. Na światło można spojrzeć, ale jest to sprawa drugorzędna wg mnie.
Ja wolę wiedzieć jak zachowują się piesi niż to jakie mają światło. Mało to pieszych "lata" na czerwonym?
...
bruno666

Postprzez szymon4417 » czwartek 19 czerwca 2008, 12:27

Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi. Czasami ciężko jednak dostrzec światło pieszych np. w czasie bardzo słonecznej pogody.
szymon4417

Postprzez scorpio44 » piątek 20 czerwca 2008, 01:18

szymon4417 napisał(a):Wy na prawdę patrzycie na te światła dla pieszych ? :P

No ja nie znam innego sposobu na dowiedzenie się, jakie światło mają piesi. :P Przeważnie będą mieli w tym samym czasie, co Ty, ale jednak wcale nie musi tak być (albo w międzyczasie światło dla pieszych zdąży się zmienić - przeważnie najpierw dla pieszych zapala się czerwone, a dopiero później żółte dla samochodów).

I oczywiście zgadzam się w 100%, że mieć oczy dookoła głowy i uważać na pieszych trzeba zawsze. Ale jednak wiedza, że piesi mają zielone, zobowiązuje nas do konkretnych zachowań wobec nich (również tych, którzy dopiero wchodzą na przejście ;) ).
scorpio44

Postprzez DEXiu » piątek 20 czerwca 2008, 13:58

Co prawda wszystko zostało już wyjaśnione, ale ja jeszcze dorzucę się - uważam, że dobrze robisz. Zwłaszcza teraz - kiedy jeszcze nie wszystko ogarniasz - powinieneś patrzeć w pierwszej kolejności na pieszych. Bo jakie mają oni światło to jest sprawa naprawdę najmniejszej wagi (w zasadzie tylko taka "pomocnicza" informacja). No bo tak logicznie myśląc - co kierowcę obchodzi jakie światło mają piesi? Jeśli kogoś potrącisz, to myślisz, że trauma i problemy będą mniejsze, jeśli to będzie na czerwonym?
Także:
1) patrzysz na pieszych i ich zachowanie
2) ...
3) jeśli ogarnąłeś już wszystko to możesz rzucić okiem jakie mają światło
DEXiu

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 czerwca 2008, 00:14

DEXiu napisał(a):No bo tak logicznie myśląc - co kierowcę obchodzi jakie światło mają piesi?

Już w zasadzie napisałem wyżej, ale sprecyzuję: kiedy skręcając, widzę pieszego dochodzącego do przejścia, z widocznym zamiarem wejścia na nie, to jeżeli ma czerwone światło, to jadę (oczywiście nadal mimo wszystko uważnie go obserwując), a jeżeli ma zielone, to muszę się zatrzymać, bo nie mogę go zmusić do zwolnienia kroku. Ogólnie uważam, że takie postawienie sprawy (że to, jakie piesi mają światło, nie ma znaczenia) to popadnięcie w lekką paranoję. :)

DEXiu napisał(a):Jeśli kogoś potrącisz, to myślisz, że trauma i problemy będą mniejsze, jeśli to będzie na czerwonym?

Trauma (świadomość, że się potrąciło człowieka, im poważniejsze będzie miał obrażenia, tym oczywiście większa itd.) pewnie taka sama, ale co do problemów, to wina będzie po stronie pieszego.
scorpio44

Postprzez Rafix » poniedziałek 23 czerwca 2008, 19:16

scorpio44 napisał(a):Już w zasadzie napisałem wyżej, ale sprecyzuję: kiedy skręcając, widzę pieszego dochodzącego do przejścia, z widocznym zamiarem wejścia na nie, to jeżeli ma czerwone światło, to jadę (oczywiście nadal mimo wszystko uważnie go obserwując), a jeżeli ma zielone, to muszę się zatrzymać, bo nie mogę go zmusić do zwolnienia kroku.
No dokładnie, ma czerwone to nie ma obowiązku go puszczać, a uważnie obserwować trzeba zawsze. Dziś miałem sytuację, skręcam na światłach w prawo, zaraz pasy, a na środku jezdni przystanek tramwajowy. Ludzie idą, bo mają zielone - stoję. Dostali czerwone, ale widzę, że dalej idą, to nie cisnę od razu między nimi. Wszystko zależy od poszczególnej sytuacji.
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Powrót do Szkolenie kierowców