Co w takiej sytuacji?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co w takiej sytuacji?

Postprzez Staps » sobota 14 czerwca 2008, 18:05

Niedawno miałem prawie stłuczkę. Otóż pewna pani zaczełą chyba grzebać w schowku w ogóle nie patrząc się na ulice. Ja jechałem z naprzeciwka i pewnym momencie zjechała na mój pas. Nie jechałem szybko więc odbiłem kierownicą i po hamulacach wpadając w piaszczyste pobocze, dzieliły nas centymetry od stłuczki, gdybym jechal przepisowe 50km/h niebyłoby szans na reakcje. Wyszedłem z auta, "powiedziałem" jej co o tym myśle ale widzę ze dziewczyna przestraszona prawie płacze, więc dałem spokój. Przeprosiła mnie kilka razy i pojechaliśmy. Ale chodzi mi o to czy w takiej sytuacji mogę np. zadzwonić po drógowkę aby ukarali taką osobę mandatem? Bo gdy następnym razem drogę zajedzie mi jakiś pyskaty facet a nie ładna dziewczyna to chciałbym wiedzieć czy można go jakoś ukarać ;)
Staps

Postprzez Cycu » sobota 14 czerwca 2008, 19:29

Możesz dzwonić po drogówkę. Byłeś świadkiem wykroczenia i nie ma problemu
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez ella » sobota 14 czerwca 2008, 22:55

Ale chodzi mi o to czy w takiej sytuacji mogę np. zadzwonić po drógowkę aby ukarali taką osobę mandatem?

A taka osoba powie, że jechała prawidłowo. I jak jej to udowodnisz? Stłuczki nie było.
wpadając w piaszczyste pobocze

i powie, że to Ty jechałeś za szybko i wyleciałeś z drogi.

Bo gdy następnym razem drogę zajedzie mi jakiś pyskaty facet

Taki facet to pewnie nawet się nie zatrzyma.
ella
Moderator

Postprzez Cycu » niedziela 15 czerwca 2008, 13:00

ella napisał(a):A taka osoba powie, że jechała prawidłowo. I jak jej to udowodnisz? Stłuczki nie było

Świadek wykroczenia zostanie przesłuchany na protokół (i poinformowany o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań i ewentualnie fałszywe oskarżenie) i to już będzie dowód w sprawie
Cycu

Postprzez kamiles » niedziela 15 czerwca 2008, 13:16

Cycu napisał(a):Świadek wykroczenia zostanie przesłuchany na protokół (i poinformowany o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań i ewentualnie fałszywe oskarżenie) i to już będzie dowód w sprawie

Jasne, a jak nie będzie świadków?
kamiles

Postprzez Cycu » niedziela 15 czerwca 2008, 14:35

kamiles napisał(a):Jasne, a jak nie będzie świadków?

Mało jest takich osób, które same zgłaszają, że popełniły wykroczenie :D świadkiem w tym przypadku będzie osoba zgłaszająca, tutaj autor postu i np. jego pasażerowie
Cycu

Postprzez kamiles » niedziela 15 czerwca 2008, 18:05

Cycu napisał(a):Mało jest takich osób, które same zgłaszają, że popełniły wykroczenie :D świadkiem w tym przypadku będzie osoba zgłaszająca, tutaj autor postu i np. jego pasażerowie

no więc o tym mówię - kolega nie wspomniał, że jechał z kimkolwiek, więc wcale nie musiał mieć pasażerów, a on sam nie jest świadkiem tylko uczestnikiem zdarzenia (w końcu twierdzi, że z powodu czyjegoś manewru musiał zjechać z drogi)... tak jak powiedziała Ella - tamten może powiedzieć, że to autor postu zawinił i przy braku świadków mamy słowo przeciw słowu.
kamiles

Postprzez ivytomek » niedziela 15 czerwca 2008, 19:42

mówimy o wykroczeniu, a nie "zdarzeniu"
ivytomek

Postprzez kamiles » niedziela 15 czerwca 2008, 20:16

ivytomek napisał(a):mówimy o wykroczeniu, a nie "zdarzeniu"

Czy kolizja, wypadek etc to nie są zdarzenia?
kamiles

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 16 czerwca 2008, 00:50

Kamiles, chodzi o to, że tutaj nie doszło do zdarzenia, więc mówimy tylko o wykroczeniu.
scorpio44

Postprzez kamiles » poniedziałek 16 czerwca 2008, 13:44

scorpio44 napisał(a):chodzi o to, że tutaj nie doszło do zdarzenia, więc mówimy tylko o wykroczeniu.

:roll:
Słownik języka polskiego napisał(a):zdarzenie: "to, co się stało"

Staps napisał(a):Ja jechałem z naprzeciwka i pewnym momencie zjechała na mój pas. Nie jechałem szybko więc odbiłem kierownicą i po hamulacach wpadając w piaszczyste pobocze (...)

moim zdaniem to co opisał Staps to zdarzenie :roll:
...ale chyba już zboczyliśmy z tematu wątku
kamiles

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 16 czerwca 2008, 14:07

Zdarzenie drogowe to wypadek lub kolizja. ;)
scorpio44

Postprzez Cycu » sobota 21 czerwca 2008, 11:02

kamiles napisał(a):no więc o tym mówię - kolega nie wspomniał, że jechał z kimkolwiek, więc wcale nie musiał mieć pasażerów, a on sam nie jest świadkiem tylko uczestnikiem zdarzenia (w końcu twierdzi, że z powodu czyjegoś manewru musiał zjechać z drogi)...

Mylisz się :roll: zostanie przesłuchany na protokół świadka ze wszystkimi pouczeniami, o których pisałem wcześniej. Nic mu się nie stało, nie będzie więc pokrzywdzonym, a nawet jakby, to i tak będzie przesłuchany w charakterze świadka.
Cycu

Powrót do Luźna gadka