przez Julie89 » wtorek 17 czerwca 2008, 01:15
W jakim WORDzie zdajesz? BO dopóki nie wpisałeś tego Grande Punta byłam pewna, że to WORD Częstochowa, tam właśnie mają Micry, Corsy C i Corsy D.
Co do zalet i wad każdego samochodu:
Micra - auto w porównaniu z tamtymi bardzo małe, zwrotne, idealne do łuku i parkowania, z tego co wiem, micra ma ok. 3,5 m, corsa ponad 4, a przy łuku 50 cm to rok świetlny :) Problem zaczyna się z ruszaniem - ja jeździłam głównie corsą D, na egzaminie dostałam micrę (którą jeździłam 4 godziny 2 m-ce wcześniej) i gdyby nie niespodziewana wyrozumiałość pani egz., oblałabym już przed łukiem, nie ruszając nawet z miejsca - po prostu w micrze sprzęgło bierze wysoko, przy ruszaniu na półsprzęgle trzeba mocno popuścić sprzęgło, bo inaczej auto wyje strasznie, a nie ruszy ani o cm. Biegi zmienia się bardzo fajnie, płynnie, łatwo wyczuć auto podczas jazdy.
Corsa D - przejeździłam nią niemal cały kurs. Auto dość duże, w porównaniu z micrą - wielkie, zwłaszcza jeśli chodzi o manewry. Jeździ się łatwo, płynnie, bardzo przyjemnie, auto jest cichutkie, ładne :), tolerancyjne jeśli chodzi o biegi (nie wyje zbyt głośno :D), choć dźwignia chodzi ciężej niż w micrze. Jeśli głównie jeździsz micrą, a potem wsiadasz do corsy, zdziwisz się już przy ruszaniu - gdy puścisz sprzęgło tak jak w micrze - zgaśnie. Musisz niemal od razu dodawać gazu <nie chciałam rymów>. Jeśli jednak nauczysz się manewrów na corsie, w micrze potem będą one jak bułka z masłem. Jeśłi odwrotnie (czyli jeździsz micrą, a trafisz potem do corsy), będziesz niemile zaskoczony - corsa jest większa i co za tym idzie, trudniej jest nią zmieścić się w parkowaniu czy zaliczyć zatrzymanie w kopercie na łuku.
Corsa C - jeździłąm nią tylko godzinę, ale prowadzi się niemal identycznie jak Corsa D, jest chyba tylko trochę mniejsza.
Podsumowując:
Zależy, jakie zasady obowiązują w Twoim WORDzie:
1) jeśli możesz sobie wybrać auto na egzamin, tzn. jesteś egzaminowany na takim, na jakim jeździłeś, to wybierz micrę - po co utrudniać sobie życie. Dużo łatwiej zmieścić 3,5 metra auta niż 4 metry.
2) jeśli nie wiesz, na jakie auto trafisz na egzaminie (tzn. w WORDzie jest kilka róznych samochodów, ale jedziesz tym, na który trafisz i nie masz nic do powiedzenia w tej kwestii (tak jest np. w Cz-wie), to wybierz jazdy na Corsie D, ale koniecznie weź chciaż 2 h na micrę. Jeśli nauczysz się manewrów Corsą, będzie Ci dużo łatwiej później wsiąść do micry niż odwrotnie.
Mam nadzieję, że pomogłam ;)