Co z obcokrajowcem? Pomoże ktoś?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Co z obcokrajowcem? Pomoże ktoś?

Postprzez __NEO__ » piątek 13 czerwca 2008, 10:23

Pytanie jest następujące: mam chętnego z Wietnamu i Kenii.
Wietnamczyk ma wietnamskie prawo jazdy i jest ono przetłumaczone. Może starac się o Polskie prawo jazdy? Czy wystarczy go doszkolić? Szukałem w internecie w przepisach i nie mogę nic znaleźć. Chciałby się czlowiek doszkolić w jeździe po Polsce ale nie wiem czy wietnamskie prawo jazdy jest honorowane u nas. Gdzie to wyszukać? jedyne co znalazłem to info o tym, że polskie prawo jazdy nie jest uznawane w Wietnamie. Jeśli może na swoim prawku jeździć po polsce to czy przetłumaczony dokument mu wystarczy? Jaka jest podstawa prawna bo listy honorowanych u nas praw jazdy z innych państw niestety nie znalazłem:(

Jeśli chodzi o Kenijczyka to chciałby zrobić prawko u nas tylko co z jego nieumiejętnością czytania. Mówi i rozumie po polsku ale ma kłopot z czytaniem?
INSTRUKTOR NAUKI JAZDY " SZERSZEŃ" LUBIN
__NEO__

Postprzez ella » piątek 13 czerwca 2008, 11:00

Co do wietnamczyka
Zagraniczne prawo jazdy jest w ażne na terenie RP przez sześć miesięcy od rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu w Polsce Jeżeli Prawo Jazdy wydane jest za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego.Wykaz państw , których krajowe prawa jazdy są ważne na terytorium RP i mogą być wymieniane bez sprawdzania kwalifikacji : Albania, Austria , Bahamy, Bahrajn, Białoruś, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Brazylia, Estonia, Federacja Rosyjska, Filipiny,Finlandia, Francja Grecja, Gruzja, Gujana, Iran, Izrael, Jugosławia , Macedonia, Kazachstan, Kuba, Kuwejt, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Maroko, Monako, Mongolia, Niemcy, Niger, Norwegia, Pakistan, Republika Czeska, Republika Korei, Republika Mołdowy, Republika Południowej Afryki, Republika Środkowoafrykańska, Rumunia, San Marino, Senegal, Seszele, Słowacja,Slowenia, Szwajczria Szwecja, Tadżykistan, Turkmenistan, Ukraina, Urugwaj, Uzbekistan,Węgry, Włochy, Wybrzeże Kości Słoniowej, Zair, Zimwabwe

czyli zdaje tylko egzamin z teorii.

Co do Kenijczyka

Osoba ta musi mieszkac w Polsce przez cnm 185 dni w roku.
Art. 90. 1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:

5) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

egzamin z teorii może odbyć się z tłumaczem w wersji papierowej a nie na komputerze.
ella
Moderator

Postprzez __NEO__ » piątek 13 czerwca 2008, 11:45

Pięknie dziękuję ella:D

Tylko czy dla Kenijczyka potrzebny jest tłumacz skoro dobrze włada językiem polskim? Oświadczył, że tylko czytanie sprawia mu trudności. Polski mówiony zna doskonale tylko czytać się nie nauczył. Zastanawiam się czy egzaminator mógłby czytać pytania z monitora a kwestia odpowiedzi będzie należała do niego samego.
Ma się rozumieć, że polecenia słowne na egzaminie praktycznym wykona.:D

Co do Wietnamczyka to nie mam już żadnych wątpliwości. Będzie musiał wziąść sobie tłumacza bo z polskim ma kłopoty i w czytaniu i w piśmie.

Jeszcze raz wielgachne dzięki.

Pozdrawiam :D
INSTRUKTOR NAUKI JAZDY " SZERSZEŃ" LUBIN
__NEO__

Postprzez ella » piątek 13 czerwca 2008, 14:21

Tylko czy dla Kenijczyka potrzebny jest tłumacz skoro dobrze włada językiem polskim? Oświadczył, że tylko czytanie sprawia mu trudności

Tylko na egzamin teoretyczny bo ktoś mu musi przeczytać pytania.

Dla chcącego egzaminatora wydaje mi się, ze problemu z tłumaczeniem z monitora nie powinno być. Ale już o to trzeba pytać w WORD.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców