Jazda na placu manewrowym na półsprzęgle bez gazu!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda na placu manewrowym na półsprzęgle bez gazu!

Postprzez Agawa » piątek 23 kwietnia 2004, 13:21

Jak juz wcześniej pisałam w poście "Mam problemik i proszę o pomoc" musiałam zmienić instruktora :!: I zmieniłam.Młody chłopak, anielska cierpliwość ale ile on mnie rzeczy nauczył i przekazał w ciągu dwóch godzin!!!(mam zamiar wźiąśc u niego w sumie 10).Najbardziej byłam w szoku jak on mi powiedział że na placu jeździ się na półsprzęgle :shock: ..wogóle bez gazu.Przejeździłam ze starym instruktorem 20 godzin i cały czas jeździłam na placu z gazem i dlatego nie wychodził mi żaden manewr(no tak, ale on zostawiał mnie samą i gdzieś sobie szedł do kolegów).A ten nowy instruktor wczoraj nauczył mnie z wytłumaczeniem 3 manewrów, cały czas koło mnie siedział..ale faktycznie mówi że na placu jak do niego przyszłam to nic nie umiałam.Teraz delikatnie śmigam sobie Elżbietką na placyku na półsprzęgle i manewry mi w końcu wychodzą.
:D :lol: :P Dzięki za wysłuchanie.
Agawa

Postprzez ella » piątek 23 kwietnia 2004, 13:25

byłam w szoku jak on mi powiedział że na placu jeździ się na półsprzęgle ..wogóle bez gazu.

I ma rację, na placu tylko na półsprzęgle. Jedzie sie wtedy bardzo wolno, po prostu sie toczysz z prędkościa chodu człowieka. I wtedy łatwiej pokonac plac. Są osoby które dodaja troche gazu ale to wyjątki i one tak wolą.
ella
Moderator

Postprzez Mmeva » piątek 23 kwietnia 2004, 14:11

zgadza sie, ja tez uczyłam sie bez gazu; moj instruktor zawsze mowił, żebym nie byla za szybka i żeby tylko delikatnie się toczyć na półsprzęgle to bedzie łatwiej :wink:
Ostatnio zmieniony piątek 23 kwietnia 2004, 16:10 przez Mmeva, łącznie zmieniany 1 raz
Mmeva

Postprzez ezka » piątek 23 kwietnia 2004, 15:12

ja zawsze jezdzilam z gazem na placu. instruktor troche na mnie buczal ze za szybko ale dalo sie to opanowac, przez wciskanie sprzegla. dzieki temu jest wieksza szansa ze nie zgasnie jak sie komus noga zatelepie na sprzegle.
ezka

Postprzez to ja » piątek 23 kwietnia 2004, 15:16

A mnie instruktor zawsze uczył na półsprzęgle,a i tak bardzo często mówił,że za szybko jeżdżę, mimo,że manewry wychodziły mi bardzo dobrze.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Snuj ze Szczecina » poniedziałek 26 kwietnia 2004, 23:03

Tu jest dużo racji w tym co mówią forumowicze.Pośpiech to zły doradca i może utrudnić poruszanie się na placu.Dlatego trzeba jechać możliwie najwnolniej jak się potrafi, czyli na pół sprzęgle.Samochód ma się poprostu toczyć, nie jechać.To prawda że również czasami za szybko jeżdziłem na placu, ale się dziwnym trafem udawało, i gość mierzył i się zastanawiał jak mi się udało wjechać.Teraz wiem że na spokojnie można zdziałać cuda, choć błędy się zdarzały i dzięki temu że się poprostu śpieszyłem.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Inga » wtorek 27 kwietnia 2004, 09:29

Ja również uczyłam się jeździć na pólsprzęgle i zawsze instruktorzy mówili, że mimo wszystko jeźdzę za szybko. Na egzaminie udało mi się tak ustawić nogę, że jak nigdy wcześniej jechałam bardzo, bardzo wolno, a właściwie jak powiedział mi egzaminator samochód się toczył, a nie jechał. I mimo, że stwierdził, że plac powinno się pokonywać z gazem ja nadal będę jeździć na pólsprzęgle, bo nie wyobrażam sobie jazdy z gazem.
Inga

Postprzez Pechowiec » niedziela 04 lipca 2004, 19:00

U mnie instruktor tłumaczył ogólnie że należy raczej jeździć na półsprzęgle, ale jakoś dla mnie było wygodniej z gazem. Zawsze go używałem, lecz nie do przesady (nigdy nie wyłem silnikiem :lol: )
Uczyłęm się w takim miejscu gdzie nikt nie przjmował się kursantami.
Dla przykłądu podchodząc do egzaminu na motor dopiero kilka mninut przed nim dowiedziałem się że należy wykonać jeszcze górkę. Ofermy nic mi wcześniej nie powiedzieli, ale mimo to jakoś mi się udało.
Pechowiec

Postprzez LimaK » piątek 30 lipca 2004, 00:05

jazda na polsprzegle to kwestia gustu i wyczucia sprzegla. Kiedy nie mialo sie wczesniej stycznosci z nowym dla nas autem, mozna sobie troszeczke gazem przez sprzeglo pomagac, mnie tak uczyli. Pozniej juz samym sprzeglem.

Ale na egzaminie musialem pomagac sobie gazem, bo ze stresu noga na sprzegle mi latala strasznie i balem sie ze tą biedną corse zgasze...
Szybko zwolnij...
LimaK

Postprzez Aarienka » piątek 30 lipca 2004, 12:31

tak ja z poczatku jak jezdzialam na placu <na 3 godzinie> to czesto uzywalam gazu az moj kofany instr. sie wkurzyl i powiedzial,ze w koncu przywiaze mi ta noge i,ze mam jezdzic tylko na pol sprzegle...bo ilez razy mozna zwrazac na to uwage..a ja ciagle swoje... :) i jak siedzi razem ze mna w samochodzie na placu to sie pilnuje i uzywam gazu tylko wtedy kiedy musze a tak to nie..no chyba,ze moj kofany isntr. sobie pojdzie na jakies 15 min do biora to wtedy noga na gazie:-)
Aarienka

Postprzez ymonm » sobota 27 sierpnia 2005, 16:48

Polsprzeglo jest oK, ale ryzykowne...

przypuscmy, ze na egzaminie nogi nie opanujemy - ze stresu i bez gazu poprostu auto zgasnie ;/

ale jesli wszyscy instrukturzy (no 80%) uczy bez gazu, to tak musi byc... najgorszy jest ten luk :(
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez miros » sobota 27 sierpnia 2005, 17:00

polsprzeglo daje ci mala predkosc, ktora na placu jest wskazana. bedziesz mial wiecej czasu na zastanowienie sie, na odpowiednie zakrecenie kolkiem itd. z gazem napewno byloby to trudniejsze, bo poczatkujacemu ciezko byloby opanowac samochod.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez dorothy2 » poniedziałek 29 sierpnia 2005, 14:58

Ja się uczyłam na półsprzęgle i było mi tak dobrze. A tu na egzaminie się okazało, że te samochody absolutnie się nie nadają do takiej jazdy, bo bez gazu ani rusz :? i musiałam uczyć się z gazem :(
dorothy2

Postprzez krpablo » poniedziałek 29 sierpnia 2005, 20:39

Ja się uczyłem na półsprzęgle i tak też zdawałem. To naprawdę jest możliwe (a zdawałem na Aveo w Krakowie).
Prawo jazdy kat. B
odebrane 4 lipca 2005
krpablo

Postprzez wiruswww » wtorek 30 sierpnia 2005, 21:17

Ja się uczeł na polsprzegle, a na ostatnim egzaminie (czwartym) jezdzilem z gazem bo jak pojechal bez gazu to mi zgasl odrazu, nie potrafilem wyczuc sprzegla wiec jezdzilem z gazem, o dziwo poszlo mi bardzo dobrze a byłem wsciekly jak zgasl ze jakis beznadziejne auto się trafiło
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców