Zmiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana pasa ruchu

Postprzez kamilp » środa 04 czerwca 2008, 23:36

Witam mam takie pytanie.Czy jadąc drogą trzy pasmową mogę z prawego pasa zjechać bezpośrednio na lewy pas ruchu czy muszę zjechać najpierw na środkowy i dopiero po krótkiej jeździe środkowym pasem i upewnieniu sie ze nie spowoduje kolizji zjechać na lewy pas!Pytam ponieważ mój brat robi prawo jazdy i instruktor mu powiedział ze z prawego może od razu na lewy a ja mam 5 lat prawo jazdy i z własnego doświadczenia wiem,że tak nie powinno sie robić ponieważ jadąc prawym pasem to w lusterku nie widać dokładnie co sie dzieje na lewym pasie.I wydaje mi sie że on wprowadza mojego brata w błąd(konsekwencje będą na egzaminie)!Dlatego proszę o konkretna odpowiedz i najlepiej podparta jakimś artykułem albo cytatem z kodeksy drogowego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
kamilp

Postprzez ella » czwartek 05 czerwca 2008, 00:15

ella
Moderator

Postprzez tristan » czwartek 05 czerwca 2008, 00:17

Przeciwskazań ZTCW prawnych nie ma. A że są wynikające z techniki jazdy, to inna bajka. Wszystko trzeba w danej sytuacji ocenić. Ja nieraz jadę tak jak mówisz i wszystko świetnie widzę.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Mirekch » czwartek 05 czerwca 2008, 22:41

Możesz zmienić pas ruchu z prawego na lewy "na skos" Prawo tego nie zabrania. W zależności od kąta pod jakim ten manewr wykonujemy widoczność w lusterku może być bardzo ograniczona. Wystarczy spojrzeć przez lewe ramię (boczną szybę) aby mieć pewność że nie wymusimy pierwszeństwa.
instruktor z Poznania
Mirekch

Postprzez bruno666 » czwartek 05 czerwca 2008, 22:58

Pod zachowaniem szczególnej ostrożności możesz zmienić pas. Przepisy nie precyzują, że ma to być pas sąsiedni.
...
bruno666

Powrót do Sytuacje na drodze