ICE telefon do bliskiej osoby, może uratowac zycie ....

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ICE telefon do bliskiej osoby, może uratowac zycie ....

Postprzez Barabasz » niedziela 18 maja 2008, 23:42

--------------------
nie znalazlem niczego na ten temat na tym forum wiec powinno was to zaciekawic. sporo z was zapewne wie o tej inicjatywie...
ale na pewno nie wszyscy
--------------------
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko).

---------------

Myśle, że jest to sensowna inicjatywa ja w kazdym razie mam od dosc dawna w telefonie wpisane ICE1 i ICE2
---------------
moze moderatorowi spodoba sie ten topic i pomysli by podkleic go w górę
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez funnygirl » poniedziałek 19 maja 2008, 06:26

Mam już od dawna w telefonie ICE Mama :D.
Ostatnio miałam wypadek na motocyklu, na szczęście ICE się nie przydało ;)
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 19 maja 2008, 13:04

Szczerze to nie słyszałem o tym. :) Ale już mam :))
Nadzienie

Postprzez speedy » poniedziałek 19 maja 2008, 13:34

Rownież mam ICE w telefonie ;) Nigdy nie wiadomo, ale wolę by się nigdy nie przydało.
Obrazek
speedy

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 19 maja 2008, 14:27

No napewno nikt by nie chciał żeby sie kiedykolwiek przydało
Nadzienie

Postprzez worldwar » poniedziałek 19 maja 2008, 14:57

Dobry pomysł. ICE juz siedzi w mojej komórce.
worldwar

Postprzez tom9 » poniedziałek 19 maja 2008, 17:55

Od dawna mam juz w telefonie, ale ostatnio zmiemilem telefon i denerwuje mnie pewna rzecz.
Spis telefonow:
213 kontakt - 1234567 DOM
217 kontakt - 1234567 ICE 1

dzowni DOM ewentualnie ICE1 a na wyswietlaczu mam 1234567.
wiec raczej z tego zrezygnuje.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Barabasz » poniedziałek 19 maja 2008, 22:10

tom9 napisał(a):Od dawna mam juz w telefonie, ale ostatnio zmiemilem telefon i denerwuje mnie pewna rzecz.
Spis telefonow:
213 kontakt - 1234567 DOM
217 kontakt - 1234567 ICE 1

dzowni DOM ewentualnie ICE1 a na wyswietlaczu mam 1234567.
wiec raczej z tego zrezygnuje.

a nie mozna 2 w 1
1234567 ICE dom.
ratownik siega po telefon i widzi ICE dom i od razu ma dwie informacje w jednym
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez ButterflyEffect » poniedziałek 19 maja 2008, 22:55

Zapisane w telefonie:
ICE Mamusia :]
ButterflyEffect

Postprzez she » wtorek 20 maja 2008, 21:05

Ja mam już od dawna ICE, do tego jeszcze w dokumentach mam specjalną karteczkę z informacją o mojej grupie krwi.
24.01.2008 - rozpoczęcie kursu OSK "Kruk"Sieradz.
7.03.2008 - teoria -zaliczony(18/1 )
27.06.2008 - praktyka(trzecie podejście) - ZDANY :)
o7.o7.2oo8 - dokument ODEBRANY :)
o8.o7.2oo8 - pierwsza samodzielna jazda :)
she

Postprzez Michał_62 » wtorek 20 maja 2008, 21:15

Ja także mam ICE w komórce. Lepiej dmuchać na zimne.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez pigula » środa 21 maja 2008, 17:02

she napisał(a): ...do tego jeszcze w dokumentach mam specjalną karteczkę z informacją o mojej grupie krwi...

Akurat z ICE nie korzystam (naprawdę, rzadko kto to ma), najczęściej szukam u pacjentów w komórkach pod: DOM, MAMA, TATA itp.
Zawsze, odbieram komórkę pacjenta jeśli dzwoni, a dana osoba jest np. przywieziona z wypadku, nieprzytomna itp.

Natomiast, kartka z grupą krwi (oczywiście, odpowiednio ostemplowana - tj. ze stacji krwiodawstwa) jest NIEOCENIONA. Nieraz prawie uratowała życie. Znacznie szybciej trwa procedura, gdy pobieram krew na samą krzyżówkę, niż gdy muszę jeszcze ukłuć na grupę i czekać na jej wynik.
Polecam noszenie takiego dokumentu przy sobie. :)
Obrazek

czerwona 5-drzwiowa Micra`97 :D
pigula

Postprzez kwito » piątek 23 maja 2008, 12:30

pigula napisał(a):Natomiast, kartka z grupą krwi (oczywiście, odpowiednio ostemplowana - tj. ze stacji krwiodawstwa) jest NIEOCENIONA.

czyli te breloczki czy karteczki które mozna kupić na poczcie czy w empiku nie mają "mocy prawnej" i nie są brane pod uwagę? musi być pieczątka stacji krwiodawstwa?
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez pigula » piątek 23 maja 2008, 13:36

Kwito, ja biorę tylko pod uwagę kartkę z punktu krwiodawstwa, ostemplowanie w starych dowodach osobistych i legitymację HDK.

Znaczki, breloczki itd. mogą być mylące.
Tak samo, jak nie wierzę do końca w wypisy ze szpitala, gdzie jest podana grupa (wypisy, często przepisują sekretarki i bywały błędy).

Przetoczenie krwi, to za poważna sprawa... pacjent może umrzeć, a ja mogę za to siedzieć. Muszę mieć 100% pewność.

Żałuję, że nie ma jakiegoś odgórnego przepisu o wstemplowywaniu grupy krwi w nowych dowodach lub prawach jazdy. Na zasadzie, że przed odbiorem, musisz przynieść do urzędu dokument ze stacji i na tej podstawie masz wpisaną grupę. Wiem, że to byłoby upierdliwe... ale, o ile bardziej pomocne.
Obrazek

czerwona 5-drzwiowa Micra`97 :D
pigula

Postprzez ButterflyEffect » piątek 23 maja 2008, 15:10

pigula, a tak przy okazji zapytam: jak jest respektowane oświadczenie woli? Tzn. jeśli mam taką karteczkę np. z poltransplantu i mam podpisane, że chcę żeby moje narządy zostały po śmierci wykorzystane to co się dzieje w momencie wypadku? Czy jest obowiązek pytania rodziny, czy się zgadzają na oddanie moich organów? A jeśli się nie zgodzą?

Co do grupy krwi w dowodzie: szkoda, że nikt nie pomyślał o wprowadzeniu czegoś takiego. Fakt, może byłoby to trochę upierdliwe, ale z drugiej strony nie aż tak bardzo. Wielu ludzi nie wie nawet jaką ma grupę krwi, więc informacja w dowodzie byłaby bardzo przydatna i na pewno pozwoliłaby dużo szybciej reagować służbom ratowniczym zamiast szukać numeru do domu/mamy, czekać aż ktoś odbierze, pytać o grupę krwi..
ButterflyEffect

Następna strona

Powrót do Luźna gadka