Dylemat odnośnie wbitych kategorii do prawa jazdy.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dylemat odnośnie wbitych kategorii do prawa jazdy.

Postprzez Konrad8701 » piątek 16 maja 2008, 20:38

Tak się zastanawiam...Posiadając prawo jazdy kat. B, to również posiadamy uprawnienia na B1. Jeśli mamy C, to także automatycznie C1. Do tego miec C+E, to automatycznie mamy "gratisowo" B+E. Jednak posiadając uprawnienia na B, C i C+E, w prawku widnieje data TYLKO przy kategoriach: B, C i C+E. A co jeśli ja, patrząc na swoje prawo jazdy, chcę widziec daty TAKŻE przy B1, C1 i B+E? Czy mogę iśc do wydziału komunikacji, zapłacic i aby mi wyrobili prawo jazdy z datami przy kategoriach o jakich przed chwilą napisałem?
Konrad8701

Postprzez dem0n » piątek 16 maja 2008, 20:49

ale po co ci to ?
Prawo jazdy kategorii B
dem0n

Postprzez Konrad8701 » piątek 16 maja 2008, 22:10

dem0n napisał(a):ale po co ci to ?

Dla własnej satysfakcji. Wiesz...patrzysz w swoje prawko i jesteś z siebie dumny. Wiem, że w praktyce jest to nie potrzebne...ale poprostu...dla siebie.
Konrad8701

Postprzez DEXiu » sobota 17 maja 2008, 14:10

Przy B1 i C1 to sam bym nie chciał mieć dat (jeszcze ktoś pomyśli, że serio najpierw to zdawałeś) :lol: Ale fakt, że przy B+E mogliby wbić (jest tu zdaje się ktoś na forum, kto w avatarze (albo sygnaturze) miał (ma?) zdjęcie prawka i tam właśnie są powbijane wszystkie ...+E z tą samą datą co C+E
DEXiu

Postprzez njoy » sobota 17 maja 2008, 14:38

Fajnie. Jak nie masz daty brzy B+E to nie możesz prowadzić pojazdów z kategorii B+E ;)
Idź do wydziału komunikacji i zażądaj wymiany prawa jazdy z datami przy kat. B, B+E, C i C+E. Zrobią Ci to gratis i jeszcze przeproszą.
Kategorii B1, C1 nie wbijają bo nie muszą, one się zawierają w tych "pełnych". Natomiast B+E się nie zawiera w C+E, to osobna kategoria, którą muszą Ci wbić.
njoy

Postprzez DEXiu » sobota 17 maja 2008, 15:06

njoy ==> To też nie do końca tak :) Mając kategorię B i C+E (lub B i D+E) masz identyczne uprawnienia, jak posiadacz kategorii B+E, ale wynika to z przepisów. I chyba nigdzie w przepisach nie jest napisane, że muszą Ci wbić B+E (bo tej kategorii de facto nie masz - to trochę podobnie jak z kategoriami B+E i T. Na terenie Polski niby dają takie same uprawnienia (no, prawie takie same), ale wynika to tylko z naszych przepisów i za granicą tego nie honorują :wink:
DEXiu

Postprzez Konrad8701 » sobota 17 maja 2008, 16:08

DEXiu napisał(a):Przy B1 i C1 to sam bym nie chciał mieć dat (jeszcze ktoś pomyśli, że serio najpierw to zdawałeś) :lol: Ale fakt, że przy B+E mogliby wbić (jest tu zdaje się ktoś na forum, kto w avatarze (albo sygnaturze) miał (ma?) zdjęcie prawka i tam właśnie są powbijane wszystkie ...+E z tą samą datą co C+E
Widziałem tą fote i to właśnie ona sprawiła, że zadałem tego typu pytanie.

njoy napisał(a):Przy B1 i C1 to sam bym nie chciał mieć dat (jeszcze ktoś pomyśli, że serio najpierw to zdawałeś)
Ee tam. Jak dla mnie to bardziej cieszy oko ;)

Będzie trzeba zapytac w wydziale komunikacji co i jak i ewentualnie (jeśli ktoś sobie życzy) prosic o wbicie wszystkich uprawnień do jakich ma się prawo.
Konrad8701

Postprzez JAROMIR_85 » piątek 30 maja 2008, 20:53

Podobno kazdy wydzial robi po swojemu i stad takei rozbieznosci, aczkolwiek powinni wbijac, polskie przepisy mowia jasno ze np DE daje BE, ale zagranica juz nie koniecznie policjanci musza znac polskie przepisy itp.
PKS
JAROMIR_85

Powrót do Luźna gadka