Proszę o radę w sprawie pasów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Proszę o radę w sprawie pasów

Postprzez bercisko » czwartek 08 maja 2008, 23:14

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Poloneza Trucka rocznik 1997. Auto ma laminatową budę i zarejestrowane jest na 5 osób. Niestety z tyłu nie posiada fabrycznie montowanych pasów. Nie zastały zdemontowane, po prostu fabrycznie nie zostały przewidziane. Czy mogę w takim aucie wozić z tyłu pasażerów skoro nie ma pasów? Jeśli tak to co z dziećmi? one muszą być w fotelikach ale fotelików nie ma do czego przypiąć. Pytam bo niedawno wiozłem moje szkraby tylko przez miasto. Spokojnie 40km na godzinę. Jedno ma 9 a drugie 4 lata. Zatrzymała nas policja do rutynowej kontroli i zaczął sie spór czy mogę moim Truckiem wozić z tyłu dzieci. Koniec końców policjanci puścili mnie bo sami nie wiedzieli jak to zinterpretować gdy w aucie brak pasów fabrycznie. Proszę o radę czy mogę wozić z tyłu pasażerów i dzieci?
bercisko

Postprzez lio123 » piątek 09 maja 2008, 09:44

Bodajże jest takie rozporządzenie, które mówi, że pasażerowie na wszystkich siedzeniach ( przód + tył ) muszą mieć zapięte pasy bezpieczeństwa o ile samochód jest w nie wyposażony.
lio123

Postprzez Borys_q » piątek 09 maja 2008, 09:54

A dokładniej art 39 Kodeksu drogowego.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » sobota 10 maja 2008, 13:57

No właśnie, i to chyba kolejna luka w przepisach... Bo jaki mają sens foteliki bez pasów.
scorpio44

Postprzez kwito » sobota 10 maja 2008, 18:11

ja również nie mam pasów z tyłu, jak woziłem znajomych z małym dzieckiem to zawsze dziecko było z przodu w foteliku, a rodzice cisnęli się z tyłu, jednak w Twoim przypadku kiedy masz dwójkę dzieci to chyba jedynym rozwiązaniem jest zamontować samemu pasy. W końcu nie chodzi tylko o przepisy, ale o bezpieczeństwo Twoich dzieci.
ja skoro nie ma wymogu nie montuję z tyłu pasów, ale tylko dlatego, że bardzo żadko mam pasażerów
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez bercisko » sobota 10 maja 2008, 19:47

Dziękuję wszystkim za radę. Kwito masz rację, olać przepisy i samemu zamontować pasy - będzie bezpiecznie. Problem jednak w tym że z tyłu Trucka praktycznie nie ma miejsca na pasy. Miałem kiedyś Asconę i z tyłu też nie było pasów, ale było wszystko potrzebne do ich zamocowania, wystarczyło tylko zdjąć zaślepki. w Poldku widzę że bez pomocy spawacza sie nie obejdzie. Bezpieczeństwo dzieciaków to raz ale nie chce mi się użerać z glinami. Bo niestety jak widać w Polsce przepisy są nieprecyzyjne i w zależności od humorku "Pana Władzy" jeden wystawi mi mandat a inny nie.
bercisko

Postprzez scorpio44 » niedziela 11 maja 2008, 01:15

Jak dla mnie, to w tym wypadku bezpieczeństwo dzieciaków i niechęć użerania się z glinami to akurat jedna i ta sama sprawa - bo wynik tej sumy brzmi: nie przewozić dzieciaków takim samochodem (oczywiście kładę nacisk na to pierwsze). ;)
scorpio44

Postprzez Borys_q » piątek 30 maja 2008, 09:49

Wczoraj słyszałem wypowiedz pana policjanta z "na osi" ze jeśli auto zarejestrowane po 93 roku ma punkty kotwiczenia pasów to należy je wyposażyć w pasy. Może ktoś z was się ustosunkuje bo ten policjant już nie jedną głupotę powiedział.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kwito » piątek 30 maja 2008, 14:52

na pewno obowiązek wyposażania samochodu w pasy z tyłu wiąże się z datą pierwszej rejestracji, ale o tym, ze jak są miejsca do zamocowania to mamy mocować - pierwsze słyszę, w końcu ustawa mówi "jesli samochód jest w nie wyposażony" a skoro jest tylko przystosowany...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Powrót do Luźna gadka