Co sądzicie o SMARTcikach?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy chcielibyście mieć SMARTA?

Tak, strasznie mi sie podoba
4
7%
Jest taki sobie, ale na prezent mógłby być
13
24%
Nic specjanego, chyba nie
7
13%
W ogóle mi się nie podoba
10
18%
Jest obrzydliwy
19
35%
Właściwie to nie mam zdania
2
4%

Liczba głosów : 55

Postprzez wiesniak » czwartek 12 lipca 2007, 14:40

Na forum bywały osoby, które po kursie na puncie, corsie itp. miały problemy z opanowaniem "wielkiego" samochodu klasy średniej. Więc sorry, ale nie chciałbym spotykać na drodze ludzi po nauce na smarcie jadących czymś innym niż smart.

Jak wprowadzą ten przepis że będzie można zdawać samochodem którym się uczyło

A poza tym to o takim pomyśle słyszę pierwszy raz...
wiesniak

Postprzez speedy » wtorek 06 maja 2008, 20:27

Hehehe mogłbym takim jezdzic mając torbe na głowie. Wstyd dla kierowcy....:D
Obrazek
speedy

Postprzez worldwar » środa 07 maja 2008, 00:21

Co do bezpieczeństwa w smarcie, to jest ono dość duże :) Sprawdźcie sobie crash testy tego autka. Wypada zadziwiająco dobrze.
worldwar

Postprzez BOReK » środa 07 maja 2008, 10:39

Tak jest, Smart (tak samo zreszta jak Micra) wypada w testach znacznie lepiej niż wiele większych pojazdów. Przede wszystkim kabina jest cała i daje się wysiąść :D. Ale jakby miał już ktoś we mnie przydzwonić albo ja w kogoś, to wolałbym siedzieć w jakimś sporym sedanie. W ogóle wolałbym siedzieć w dużym sedanie niż w Smarcie. XD
BOReK

Postprzez Pinhead » środa 07 maja 2008, 11:02

Kabina może być cała po wypadku ale ludzie w niej już nie. Przeciążenie zabija a w tak małym jeździdełku zderzenie z normalnym autem przypomina uderzenie kulą do kręgli w kręgle.
Pinhead

Postprzez slayer17 » środa 07 maja 2008, 13:10

Takie coś można zauważyć w przypadku zderzeń terenówek z osobówkami.

Te pierwsze niby w crash testach wypadają zdecydowane gorzej niż osobówki, a jednak podczas wypadku po prostu zmiatają je z drogi.

Była kiedyś zrealizowana próba uderzenia Terenówka - Osobówka, przy czym terenówka uderzała w bok osobówki. Pierwsze to było stare Mistubishi Pajero, a drugie to Honda Civic.

Efekty testu to: zmiażdżony Civic i Pajero na dachu. Co najciekawsze Pajero praktycznie było nietknięte, zawieszenie i rama były całe.
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez BOReK » środa 07 maja 2008, 14:01

Pinhead - nie zapominaj, że Smart mimo wszystko ma poduszki. To + sztywna kabina wystarcza do ograniczenia obrażeń śmiertelnych.

Slayer17 - w tym teście użyty był Civic IV, który zawsze zbierał dwie gwiazdki w EuroNCAP (i który ja zresztą mam :P). Poza tym to wyjątkowo bzdurne porównanie - jakbyś walnął ciężarówką w Pajero, to z niego też by nic nie zostało. Zawsze znajdzie się większy. :P
BOReK

Postprzez lled3 » środa 07 maja 2008, 14:42

nie jest problemem zbudowac auto które podczas wypadku sie jedynie "poobija" - ale to nie o ot chodzi !

specjalnie konstruuje sie kontrolowane strefy zgniotu, i zamierzonym efektem jest że auto podczas nawet niewielkiego uderzenia sie "składa". W wiekszych autach ta strefy sa wieksze. W np. smartach nie ma miejsca na takie strefy - zostaje jedynie to "sztywne pudło".
Na niewiele zdadza sie poduszki ... obrazenia wewnetrzne beda ogromne na skutek przeciazen.
to tak jak bys z pierwszego pietra skoczyl na beton - a na np. trawe.
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » środa 07 maja 2008, 15:15

No i właśnie tu się mylisz. W Smarcie strefy zgniotu owszem, istnieją i są o wiele skuteczniejsze niż we wspomnianym Civicu IV. Nie tylko rozmiar czyni taką strefę skuteczną. Prędzej zabijesz się w Polonezie.
BOReK

Postprzez lled3 » środa 07 maja 2008, 18:31

no bez przesady ...

trudno poloneza porownywac z autem wyprodukowanym w 21 wieku :)
Obrazek
lled3

Postprzez dariex » środa 07 maja 2008, 18:32

n/t co myślę o smarcie?
Myślę,ze jak na jeżdżącą torbę na zakupy trochę za dużo kosztuje i o dziwo!- za dużo pali.
dariex

Postprzez LOBUZ88 » środa 07 maja 2008, 20:04

BOReK napisał(a):No i właśnie tu się mylisz. W Smarcie strefy zgniotu owszem, istnieją i są o wiele skuteczniejsze niż we wspomnianym Civicu IV. Nie tylko rozmiar czyni taką strefę skuteczną. Prędzej zabijesz się w Polonezie.

Teraz żartujesz czy serio piszesz z tym Polonezem ? mam rozumieć że wolałbyś wydzwonić Smartem niż Poldkiem ? to powodzenia :roll:

Tak sie akurat składa że Poldek jest bezpiecznym autem, w momencie jak wchodził na rynek spełniał normy bezpieczeństwa nawet w USA gdzie przepisy sa najostrzejsze...kontrolowana strefa zgniotu , wzmocnienia w drzwiach, przednie błotniki skonstruowane i zamocowane tak aby sie odpowiednio "składały" przy uderzeniu i jeszcze kilka innych rozwiązań .

http://pl.youtube.com/watch?v=7vIPTWw4M8U i co widać ? auto "składa" się do tzw przedziału pasażerskiego...od przedniego słupka mocna i sztywna konstrukcja...i o to tu chodzi wytracenie energi przez odpowiednie poskładanie sie przodu i koniec na przedziale pasażerskim...pokaż mi gdzie ta energia wytraci sie w smarcie ? wybacz ale jeździłem Smartem , grzebałem przy Smarcie i nigdy ale przenigdy bym sobie tego nie kupił...awaryjna elektronika i silniczek 700...za te pieniądze to ja dziękuje wole kupić sobie 126p albo CC i mam tyle samo miejsca, takie samo spalanie i cenę kilkanaście razy mniejszą ...jest ostatnim autem którym bym chciał sie rozbijać

Wracając do Poloneza..gdyby Caro+ dostał ABS, Poduszki , pirotechniczne napinacze pasów i inne systemy to byłby naprawdę groźną konkurencją dla innych aut w swojej klasie pod tym względem . Ale nadal mimo że ma tyle lat aż tak daleko nie odstaje od wiele nowszych konstrukcji...no ale co tam lepiej sie kierować durnymi stereotypami że co polskie to gówno...

Dla porównania crashtest jakże kochanego cenionego i uwielbianego przez polskich kierowców (szczególnie tych w ubiorze sportowym) Golfa II http://pl.youtube.com/watch?v=HTt4F0xNqGg
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez BOReK » środa 07 maja 2008, 20:15

No to zatrudnij się w EuroNCAP i im udowodnij, żę Smart nie ma się gdzie składać. Ja widziałem, że i Smart, i Micra mają, tych pięciu punktów za nic raczej nie zakosiły. Normalnie czary...

Osobiście nie chciałbym ani Poldka, ani Smarta, ani CC czy podobnego badziewia - już wolę rower albo komunikację miejską :P.
BOReK

Postprzez LOBUZ88 » środa 07 maja 2008, 20:38

A co mi po pięciu gwiazdkach ? przeciążenia będą takie że mi mózg nosem wyskoczy

http://www.autocentrum.pl/euroncap/Smart_Fortwo_2007.html

można poczytac pooglądać i filmy jeszcze bardzie mnie utwierdzają ze nie chce mieć nic z tym pudełkiem do czynienia...odbija sie od przeszkody jak ping pong...po wypadku auta to chyba w promieniu kilometra trzeba szukać :lol2:

Jak dla mnie to możesz nawet na kozie jeździć..akurat to mnie nie interesuje :)
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez lled3 » środa 07 maja 2008, 21:01

BOReK napisał(a):No to zatrudnij się w EuroNCAP i im udowodnij, żę Smart nie ma się gdzie składać. Ja widziałem, że i Smart, i Micra mają, tych pięciu punktów za nic raczej nie zakosiły. Normalnie czary...

Osobiście nie chciałbym ani Poldka, ani Smarta, ani CC czy podobnego badziewia - już wolę rower albo komunikację miejską :P.

ja widze ze 4 pkt ma smart :)
Obrazek
lled3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka