egzamin na kat. C

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin na kat. C

Postprzez okana » środa 30 kwietnia 2008, 20:31

Witam
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego na egzaminie na placu na kat. C egzaminatorzy wymagają aby wskazać zbiornik wyrównawczy płynu wspomagania sprzęgła i układu kierowniczego.
Instrukcja egzaminowania mówi wyraźnie co należy sprawdzać i zbiorniczków o których pisałem według instrukcji nie sprawdzamy.
Powinniśmy natomiast sprawdzić czy drzwi pojazdu są zamknięte a tego z kolei nie wymagają.
Na kat. B wymagają a na C nie. Jest to przecież to samo zadanie i powinno być oceniane według tych samych kryteriów.
Moim zdaniem jest to naruszenie zasad egzaminowania.
Napiszcie co o tym myślicie i czy w WORD-ach które znacie stosowane są podobne praktyki?
okana

Postprzez bruno666 » środa 30 kwietnia 2008, 21:09

Masz rację. Tu WORD Jelenia Góra wyraźnie podaje zdającym gdzie znajduje się zbiornik wyrównawczy układu sprzęgła:
http://wordjg.pl/pub/MAN.pdf

okana napisał(a):Powinniśmy natomiast sprawdzić czy drzwi pojazdu są zamknięte a tego z kolei nie wymagają.
Na kat. B wymagają a na C nie.

Nigdzie z kolei nie wymagają chyba, żeby zerknąć czy jest powietrze w kołach, czy nie ma wycieków płynów... :?

Mój kursant zwrócił kiedyś uwagę, że jest za niski poziom płynu chłodniczego. Egzaminator na to: "Nie szkodzi, proszę kontynuować."
A powroty z miasta po przerwanym egzaminie? Będąc czasem w WORDZIE z daleka widzę, że egzamin przerwany, bo auto leci na oko 50 km/h zamiast dopuszczalnych 30-tu.
Durne przepisy, szkolenie i egzaminowanie to fikcja. Motoryzacyjny PZPN...
bruno666

Re: egzamin na kat. C

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 18:15

okana napisał(a):Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego na egzaminie na placu na kat. C egzaminatorzy wymagają aby wskazać zbiornik wyrównawczy płynu wspomagania sprzęgła i układu kierowniczego.

WORD Legnica:

Egzaminator X wpisał N-kę przy pierwszej próbie "obsługi" i powiedział, że "czegoś brakuje". Kursant zreflektował się i powiedział o płynie do wspomagania kierownicy pod kabiną - po tym druga próba zaliczona - P.

:roll:

Na czym to polega?
...
bruno666

Postprzez mihauu » piątek 20 czerwca 2008, 19:46

Jakaś bzdura ze strony egzaminatorów. Podejrzewam, że każda skarga na taki przebieg egzaminu będzie uzasadniona.
mihauu

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 20:10

Płyn sprzęgłowy jestem w stanie jeszcze zrozumieć, bo koniec końców używa się hamulcowego DOT, ale wspomaganie kierownicy? :roll:

ps. mihauu, egzaminujesz wyższe kategorie czy tylko B?
...
bruno666

Postprzez mihauu » piątek 20 czerwca 2008, 20:32

tylko B jak na razie
mihauu

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów