Jak optymalnie ustawić lusterka?/wątek oddzielony

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez qwer0 » wtorek 29 kwietnia 2008, 21:05

Od co najmniej 35lat uczono, ucza i uczyc dalej beda, ze w prawidlowo ustawionym lusterku mamy widziec bok pojazdu.
Niezaleznie od rodzaju szkla, zarowno w zwyklych lusterkach, asferycznych, jak i tzw. "panoramicznych".
tak wiec lled3, "poco", to sie nogi noca.
qwer0

Postprzez lled3 » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:14

qwer0 napisał(a):Od co najmniej 35lat uczono, ucza i uczyc dalej beda, ze w prawidlowo ustawionym lusterku mamy widziec bok pojazdu.
Niezaleznie od rodzaju szkla, zarowno w zwyklych lusterkach, asferycznych, jak i tzw. "panoramicznych".

"Panie, jedni zbrojenie w stropie dają gorą inni dołem - a my zawsze dajemy po środku i jest dobrze. 30 lat tak budujemy i jeszcze nic sie nie zawalilo" :lol:
Obrazek
lled3

Postprzez qwer0 » wtorek 29 kwietnia 2008, 22:26

tak, oczywiscie lled3, wszyscy sie myla, tylko Ty masz racje ;]
"No i prawda... z tym ze gowno prawda" ;]
Chocby po to sie tak ustawia, zeby zapewnic sobie wiekszy komfort jazdy, zebys wiedzial co widzisz w lusterku.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lled3 » środa 30 kwietnia 2008, 00:35

qwer0 - jak bys sie wysilil i zasiegnal fachowej literatury, i opinii osób ktore moga powiedziec cos wiecej niz "mnie tak uczono i jest dobrze" - to bys takiej ignorancji nie prezentował, i nie mówiił że to jest jakiś ... mój wymysł 8)

- co potwierdza Twoją ignorancje wobec tematu - po co wogóle zabierasz głos w dyskusji ?

P.S.
temat nie brzmi "jak nas uczono" tylko "jak poprawnie" ustawiać.
Obrazek
lled3

Postprzez qwer0 » środa 30 kwietnia 2008, 16:31

- co potwierdza Twoją ignorancje wobec tematu - po co wogóle zabierasz głos w dyskusji ?

nie ignorancje wobec tematu, tylko moj stosunek do ludzi, ktorzy wprowadzaja innych w blad piszac nieprawde.
Tak wiec jak juz mnie zlapales za slowko poprawie:
W prawidlowo ustawionym lusterku bocznym powinno byc widac bok pojazdu.
qwer0 - jak bys sie wysilil i zasiegnal fachowej literatury, i opinii osób ktore moga powiedziec cos wiecej niz "mnie tak uczono i jest dobrze" - to bys takiej ignorancji nie prezentował, i nie mówiił że to jest jakiś ... mój wymysł Cool

dobrze, w takim razie odnies to do sytuacji, gdy wsiadasz do jakiegos auta po raz pierwszy. Ustawiasz lusterka tak ja mowisz, ze nie widac boku pojazdu. I co, tak swietnie "wyczuwasz gabaryty auta"??
Tym bardziej jak np jeszcze dorzucimy do tego przyczepke, ktorej rowniez nie bedziesz widzial w lusterku (przyjmujac ze nie bedzie ona szersza od pojazdu) i co?? Juz nie zachaczajac o "poprawnosci" takiego ustawienia, ale o wlasny komfort jazdy - bedzie to wygodne? Chyba dla masochisty.
Lusterka boczne nie sluza jedynie do pomocy przy zmianie pasa, ale rowniez np. do parkowania. Wex to pod uwage - w takim przypadku nie bedzie to "zupelnie zbedne"

jak bys sie wysilil i zasiegnal fachowej literatury,

moze cos polecisz?? Bo mam watpliwosci co do "fachowosci" tej lekturki xD
O dalszej czesci tego kontekstu nie wspomne, bo masz zapewne osoby podobne do Ciebie - ktorym sie wydaje ze sa nieomylne ;]
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kopan » niedziela 04 maja 2008, 12:08

lled3 to:

Dywersant wzorujący się na dywersyjnej literaturze.
On nie potrzebuje widzieć boku swojego pojazdu.

Widok boku pojazdu (jak najmniej) jest niezbędny bo wtedy widać co jest za pojazdem.

Wyobraź sobie że są auta bez tylnej szyby a mają tylko boczne lusterka.

Specjalista od ustawiana lusterek tak by boku auta nie było widać pośrednio twierdzi że pojazdy za nim poruszają się rowami (nie po jezdni).
On musi widzieć co w rowach i co po polach się porusza.

Gościu :shock: takie ustawienie lusterek to może stosować myśliwy a nie kierowca bombowca. :lol:
kopan

Postprzez lled3 » niedziela 04 maja 2008, 13:55

ktos nie przeczytal calego tematu ...

wiec prosze o ponowne (pierwsze) przeczytanie 2 i 3 postu w temacie.
Obrazek
lled3

Postprzez kopan » niedziela 04 maja 2008, 14:19

Gościu wiem co przeczytałem i tym co twierdzi że nie musi widzieć boku pojazdu jesteś :shock: Ty i jacyś bliżej niedookreśleni literaccy fachowcy bajkopisarze.

Jest jeszcze jeden argument za tym że bok pojazdu musisz widzieć:
Bo jak nie widzisz boku to przy zmianie pasa musisz patrzeć w dwa lusterka wewnętrzna , boczne i szybkę.
Ale i to nie daje pewności czy widzisz wszystko za pojazdem zależy od tego jak daleko odchyliłeś lusterko boczne na zewnątrz.
Gościu takim rozkosznym ustawieniem lusterka wprowadzasz dodatkowy kąt martwy i to tam gdzie przy prawidłowym ustawieniu nie występuje.

Proszę nie propagować tutaj niebezpiecznej herezji.
kopan

Postprzez lled3 » niedziela 04 maja 2008, 14:59

kopan napisał(a):Gościu wiem co przeczytałem i tym co twierdzi że nie musi widzieć boku pojazdu jesteś :shock: Ty i jacyś bliżej niedookreśleni literaccy fachowcy bajkopisarze.

Jest jeszcze jeden argument za tym że bok pojazdu musisz widzieć:
Bo jak nie widzisz boku to przy zmianie pasa musisz patrzeć w dwa lusterka wewnętrzna , boczne i szybkę.
Ale i to nie daje pewności czy widzisz wszystko za pojazdem zależy od tego jak daleko odchyliłeś lusterko boczne na zewnątrz.
Gościu takim rozkosznym ustawieniem lusterka wprowadzasz dodatkowy kąt martwy i to tam gdzie przy prawidłowym ustawieniu nie występuje.

Proszę nie propagować tutaj niebezpiecznej herezji.

Gościu :D nadal śmiem twierdzić że nie przeczytałeś ze zrozumieniem !
bo to co mówisz tyczy się lusterek asferycznych.
A ttylko takie teraz są montowane.
Jednakże temat jest ogólnie o lusterkach.

I Jego głownym założeniem (prócz oczywistej informacji - jak ustawić lusterka) jest to że niemożna ślepo ufać wszystkim i wszystkiemu. I pisać "bo mnie tak nauczono", albo "instruktor mnie tak uczy". Bo jak widzimy (chociaż by i tu na forum) bardzo często uczą ... bzdur (i to nie chodzi tylko u lusterka).

Jeśli chodzi o lusterka - to właśnie ZALEŻY jakie mamy lusterka :)
Obrazek
lled3

Postprzez kopan » niedziela 04 maja 2008, 15:47

Gościu tyczy każdego lusterka w każdym masz widzieć trochę swego autka.

A to czy lusterko jest sferyczne czy sferyczno wygłe znaczenia niema.

Problem jest w bliższej auta - krawędzi lustra a tam dodatkowa wygłość nie występuje (asferyczność)

Lustro asferyczne kosztem zniekształcenia zmniejsza martwy kąt zewnętrzny.

Więc nie obrażaj fachowców i nie siej herezji.

Tobie się tylko tak widzi że tak lepiej.
Ale pojęcia to Ty nie masz czego ci lepiej i o czym mówisz tez pojęcia nie masz.
Jak jesteś innego zdania to uzasadnij z czego to zdanie wynika.
Bo na razie jest - ja wam tak mówię a jak ja mówię to tak jest a inne to guuupki.

Pozdrawiam.
kopan

Postprzez marcinm6664 » piątek 09 maja 2008, 18:52

W lusterku bok pojazdu musi być widoczny ponieważ np na jakiejś wielopasmowej drodze pomaga on przy zmianie pasa w wycenie odległości samochodów na sąsiednim pasie jadących za nami
marcinm6664

Postprzez ktośkazgda » piątek 09 maja 2008, 19:42

Witam,
może to coś pomoże:

http://www.osk-oskar.com/

i prawe lusterko:

http://www.osk-oskar.com/

ja tak ustawiam i jest ok
Obrazek
19.02-teoria = 0 błędów
04.04. - :(
19.05 - ??? 2 podejście
ktośkazgda

Postprzez dariex » piątek 09 maja 2008, 20:00

ktośkazgda napisał(a):Witam,
może to coś pomoże:http://www.osk-oskar.com/ i prawe lusterko: http://www.osk-oskar.com/ ja tak ustawiam i jest ok

chyba coś nie poszło.. :roll:
dariex

Postprzez ktośkazgda » piątek 09 maja 2008, 20:23

Ojj sorki, chciałam pomóc. Coś nie tak z tą stroną. Trzeba wejść w zakładkę po lewej
Punto
i potem
Włączniki i kontrolki Punto
po prawej stronie zobaczycie wszystkie przydatne zdjęcia do egzaminu na placu manewrowym. Pozdrawiam
Obrazek
19.02-teoria = 0 błędów
04.04. - :(
19.05 - ??? 2 podejście
ktośkazgda

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne