Pomocy! Towarzystwo ubezpieczeniowe poprzedniego właściciela

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » poniedziałek 21 kwietnia 2008, 21:10

Wystarczy, żeby wejśc na stronę ubezpieczyciela żeby przeczytać kto powinien wypowiedzieć umowę
SPRZEDAŻ SAMOCHODU - CO Z UBEZPIECZENIEM OC POJAZDU

W razie sprzedaży pojazdu na kupującego przechodzą Twoje prawa i obowiązki wynikające z umowy ubezpieczenia OC. Kupujący może wypowiedzieć umowę ubezpieczenia OC pojazdu i ma na to dwa terminy. Pierwszy, przed upływem 30 dni od daty zakupu pojazdu, umowa ubezpieczenia rozwiąże się wtedy po 30 dniach od daty kupna pojazdu. Drugi, najpóźniej na jeden dzień przed upływem okresu na jaki umowa ubezpieczenia była zawarta, umowa ubezpieczenia rozwiąże się z upływem tego okresu.

pracuję w firmie ubezpieczeniowej więc wiem że tak to wygląda.

Przepisy o podwójnej składce OC weszły w życie 1 stycznia 2006. Wprowadzają one automatyczne odnawianie umów zawartych przez poprzednich właścicieli samochodów.
I jeszcze fragment ze strony Ministerstwa
Możliwość żądania przez dwóch ubezpieczycieli wieloletniej zapłaty składki OC - choć w razie szkody nie ma podwójnej wypłaty - wynika ze zmiany art. 31 ustawy ust.1. W lipcu tego roku dopisano do niego jedno zdanie: „przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio”.

Jeśli po nowym roku kupujący nie wypowie starej umowy, czyli zawartej przez sprzedającego i zawierający ją zakład ubezpieczeń wyegzekwował składki, to umowa będzie przedłużana automatycznie na kolejny okres - o ile nabywca używanego samochodu nie wypowie umowy nie później niż na jeden dzień przed upływem terminu umowy.

„Klient musi wypowiedzieć umowę, której nie zawierał, do 30 dnia od zakupu samochodu, bo wpadnie w pułapkę płacenia kolejnych składek. Jeśli nie zdąży lub zapomni wypowiedzieć jej w tym terminie - musi wypowiedzieć ją przynajmniej w przeddzień upływu terminu tej umowy. Do tej pory w najgorszym razie podwójne ubezpieczenie kończyło się z upływem ważności umowy zawartej jeszcze przez sprzedającego samochód” - potwierdziła Cwalińska- Weychert.

Dodała, że zgodnie z prawem zakład ubezpieczeń musi wyegzekwować składkę, ponieważ udziela ochrony ubezpieczeniowej. „Jeśli nabywca samochodu nie będzie pamiętał, by wypowiedzieć umowę, to nagle się okaże, że kolejną składkę musi zapłacić już sam” - podkreśliła Cwalińska-Weychert.

Ministerstwo finansów poinformowało PAP, że dopisek w art. 31 miał zlikwidować wątpliwości co do stosowania - lub nie - automatycznego odnawiania umów: „przyjęto rozwiązanie, iż umowa taka powinna ulegać automatycznemu +przedłużaniu+”.

Dlatego ministerstwo dodaje, że „wszystkie rozliczenia z tytułu zaległych składek, wynikające z zawartej przez zbywcę pojazdu umowy ubezpieczenia powinny być dokonane w umowie kupna-sprzedaży pojazdu, w sytuacji, gdy nabywca chce z umowy zbywcy korzystać”.

Już przy obowiązujących obecnie przepisach istnieje ryzyko konieczności zapłacenia podwójnej składki OC, choć najdłużej przez rok, potwierdziło to ministerstwo finansów.

Jeśli kupujący używany samochód nie wypowie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC zawartej przez sprzedającego (ma na to 30 dni od zakupu), a zawrze nową umowę, ma podwójne ubezpieczenie pojazdu. „Stare” ubezpieczenie trwa wówczas do końca okresu ubezpieczenia i wygasa.

„Podwójne ubezpieczenie będzie zatem miało miejsce, jeśli nabywca pojazdu będzie korzystał z umowy ubezpieczenia zbywcy (nie wypowie tej umowy) i jednocześnie zawrze umowę ubezpieczenia OC z innym zakładem ubezpieczeń” - wyjaśnia ministerstwo.

Jeśli składka była płacona w ratach przez sprzedającego samochód, kupujący powinien zadbać o wypowiedzenie starej umowy ubezpieczenia. „Leży to w jego interesie, gdyż w przeciwnym razie musi liczyć się z konsekwencją opłacania dwóch składek ubezpieczeniowych” - poinformowało Ministerstwo Finansów.
ella
Moderator

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 21 kwietnia 2008, 21:58

Adex napisał(a):Ad_aM ile miałeś w życiu samochodów :?: 1,2... ja już kupiłem i sprzedałem kilkanaście aut i nigdy w żadnym wypadku po zakupie auta nie zgłaszałem komukolwiek w żadnej ubezpieczalni rezygnacji z OC poprzedniego właściciela, tylko szedłem i zawierałem nową umowę w swoim stałym zakładzie ubezpieczeń. Zresztą z tego co mi wiadomo, bynajmniej tak jest w mojej ubezpieczalni to oni sami informują byłą ubezpieczalnię o tym, iż umowa OC została zawarta u nich co jest równoznaczne z rezygnacją z poprzedniej firmy.Ubezpieczalnie próbują w ten sposób naciągać ludzi i dzięki takim osobom jak Ty wzbogacają się. W moim przypadku przedstawiłem tylko swoją umowę kupna i opłacone OC w innej ubezpieczalni i nie było więcej żadnej gadki no bo niby o czym.

Ja w swoim życiu kupiłem jedno auto. Ale poprawnie bo wiem jakie prawo mnie obowiązuje - i nigdy mnie urzędnik nie oszuka, mówiąc "bo tak jest", lub powołując się na wewnętrzne dokumenty firmy. Dla mnie ważna jest ustawa. I ciągle o niej mówię.

Przepisy sie zmieniają to raz. To że zmieniałeś auto x lat temu nie znaczy, że ciągle są te same zasady. Wszystko działa na podstawie prawnej wyrażonej w ustawie. Ja się powołuje na nią - to ty ciągle powołujesz się na decyzje prywatnych osób. Ella wyręczyła mnie, b o za pierwszym razem nie chciało mi się przegrzebywać Dz.U. w poszukiwaniu tej konkretnej ustawy.

Do drugie przy podpisywaniu nowej umowy agenci często podsuwają druczek wypowiedzenia umowy konkretnemu zakładowi i wysyłają go w imieniu klienta.
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez disco » poniedziałek 21 kwietnia 2008, 23:12

Adex, chyba Ty mnie źle zrozumiałeś (albo nie bardzo orientujesz sie w przepisach). Tą sprawę reguluje prawo i do niego trzeba się dostosować. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, a nie inaczej.
I mylisz się okrutnie, własnie jedynie dobra wola ubezpieczyciela może 'anulować' konieczność zapłaty za OC - nikt więcej. Chcesz sie kłócić o to, prosze bardzo - idz do sądu, sprawa z góry skazana na przegranie.

Reguła prosta jak. . . . . ;)

1. kupujesz auto
2. do 14 dni opłacasz skarbówkę (tu podobno poślizg nie gra większej roli)
3. do 30 dni rejestracja samochodu
4. do 30 dni wypowiadasz OC u poprzedniego ubezpieczyciela (jeśli chcesz, ewentualnie można obliczyć nową stawkę)
5. zawierasz nową polisę OC i od nastepnego dnia można jeździć do woli

zawierając nową (a mając jeszcze starą) polise Oc można jeździć od razu

wyjątków raczej nie ma. . . .
disco

Postprzez Agnah » wtorek 22 kwietnia 2008, 10:39

Disco, pisząc, że będę walczyć rzeczywiście chodziło mi o to, że się nie poddam tak łatwo i zrobię, co się da, żeby nie płacić :)
Dzisiaj w Alliansie powiedziano nam, żebyśmy złożyli wniosek o umorzenie sprawy, co niniejszym zrobiliśmy. Trudno mi powiedzieć czy ta propozycja była nam podana "na odczepnego" czy rzeczywiście jest szansa. Ale jeśli szansy by nie było, to chyba nie bawiliby się we wnioski. Choć z drugiej strony - może w ten sposób pozbywają się marudzących pod drzwiami ignorantów.... No zobaczymy. W każdym razie dam znać, gdy coś się wyjaśni.
Agnah

Postprzez Agnah » środa 06 sierpnia 2008, 13:11

No to mamy już koniec historii. Allianz anulował nam umowę OC. Było trochę zamieszania, bo mają bałagan i dwukrotnie jeszcze przysłali wezwania do zapłaty, ale umowa faktycznie jest anulowana. I to właściwie bez problemu i kombinowania. Uzasadniliśmy wniosek jedynie nieznajomością przepisów i zawartą inną umową. I tyle. Kamień z serca i 900 zł. w kieszeni :) Pozdrawiam !
Agnah

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka