Skręcający autobus i brak miejsca

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręcający autobus i brak miejsca

Postprzez Manicz » środa 16 kwietnia 2008, 00:43

Jest taka sytuacja:

Stoję jak najbliżej środka jezdni, nie przekraczając oczywiście podwójnej ciagłej i nawet jej nie dotykając, w celu skręcenia w lewo.
Mam czerwone światło, pojazdy po prawej stronie też czekają na możliwośc ruszenia.
Z drogi poprzecznej na zielonym świetle skręca w lewo autobus, który nie może się zmieścić z racji swoich rozmiarów. Ja nie mam z tyłu miejsca żeby cofnąć bo za mną są w kolejce na czerwonym inne pojazdy mające zamiar jechać tak jak ja. Autobus trąbi stojąc na skos.
Czy to moja wina??- stoję prawidlowo chcąc skręcic w lewo i przed linią zatrzymania przed sygnalizatorem. Muszę chyba poczekać aż dla mnie bedzie zielone, wtedy gdy pojazdy na prawym pasie ruszą skręcając w prawo ja też odbiję lekko w prawo i autobus sobie przejedzie. Nie moja wina ze skrzyżowania są niedostosowane do gabarytów autobusu.
Manicz

Postprzez scorpio44 » środa 16 kwietnia 2008, 00:49

Nic dodać, nic ująć - sam sobie treściwie odpowiedziałeś na swoją wątpliwość. ;) :)
scorpio44

Postprzez BOReK » czwartek 17 kwietnia 2008, 14:02

Znam dwa takie skrzyżowania, tylko problem mają autobusy skręcające w prawo. Na jednym problem rozwiązano w ten sposób, że cofnięto linię zatrzymania, przez drugie zaś skrzyżowanie przejeżdżają głównie "miejscowi" i oni wiedzą co i jak jest ;]. Poza tym nawet jak ktoś nie wie i się właduje, to ci z tyłu umożliwiają mu cofnięcie.

A tak właściwie to jest to twoja wina - po grzyba jeździsz przy środku? :P
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze