nieprzyjemny zapach

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

nieprzyjemny zapach

Postprzez ===Dawid=== » piątek 11 kwietnia 2008, 18:06

Witam
Ostatnio poczułem nieprzyjemny zapach z wentylacji. Co ciekawe przy włączonej klimatyzacji jest normalnie. Dodam że auto ma niecały rok.Proszę o Wasze porady.
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez sebix » piątek 11 kwietnia 2008, 18:33

Pewnie odgrzybianie przydałoby się
sebix

Postprzez dariex » piątek 11 kwietnia 2008, 18:44

dokładnie,smrodek z wentylacji(klimatyzacji) sugeruje odgrzybianko
dariex

Postprzez Pinhead » piątek 11 kwietnia 2008, 21:16

Jeśli masz filtr przeciwpyłkowy to wypadało by go wymienić.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez kwito » piątek 11 kwietnia 2008, 21:35

każda klima ma filtr ;)
większe doświadczenie mam w klimatyzacją domową, bo pracowałem jako monter i serwisant, i tam by pozbyć się zapachu czyścilismy filtry, jeśli było dużo kurzu to szczotkowanie lameli w jednostce wewnętrznej, potem spryskiwanie odgrzybiaczem, spłukiwanie sporą ilością wody, z filtrem tak samo - po wytrzepaniu i wydmuchaniu kurzu mycie odgrzybiaczem i płukanie wodą. Na koniec pod filtr można dać trochę plaka coby przez jakiś czas był ładny zapach z klimy, wg uznania można co jakiś czas to powtarzać. A z samochodową podejrzewam,. że jest podobnie chociaż przyznaję, że nie miałem nigdy doczynienia...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez ===Dawid=== » piątek 11 kwietnia 2008, 22:20

dzieki za odpowiedzi, tylko dziwi mnie to że brzydki zapach jest tylko bez włączonej klimatyzacji!? jak to możliwe że jak włączę klimę to zapach jest normalny?
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez kwito » piątek 11 kwietnia 2008, 23:18

o nie doczytałem, nie wiem jak to tam jest dokładnie rozwiązane, ale może wentylacja ma osobny wlot powietrza, niezaleznie od klimatyzacji (ewentualnie klima może nie mieć zasilania w powietrze z zewnątrz, a tylko ochładzać cały czas to samo powietrze które jest w samochodzie - co jest bardziej prawdopodobne) - wtedy ten zapach mógłby oznaczać, że brzydki zapach jest spowodowany zasyfieniem w instalacji wentylacyjnej, może zdechło tam jakieś zwierzątko ;) no ale tylko teoretyzuję, bo nie mam pojęcia jak to w twoim samochodzie jest, trzeba by to zobaczyć.
W dużych instalacjach klimatyzacyjno-wentylacyjnych spotykałem się z tym, że jeśli już klima miała nie tylko cyrkulację, ale i dopływ świeżego powietrza z zewnątrz to było ono niezalezne od wentylacji, a bywają systemy współpracujące
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Powrót do Porady techniczne