Dla kogo są przepisy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BOReK » piątek 04 kwietnia 2008, 16:22

Rozumiem, że zaoszczędziłeś sobie i innym kłopotu, co jak najbardziej jest prawidłowe. Czy skoro jednak miałeś wrzucony prawy kierunkowskaz, a kierowca Fiata cię wyprzedził z prawej strony, to w razie kolizji nie byłby on winien? Pomijając już fakt, że jeśli nie ma wyznaczonych osobnych pasów o tym samym kierunku ruchu, to z prawej strony w ogóle nie wolno wyprzedzać.

Przykład z autostradą podałem żeby było obrazowo, ale widać nie jest - mój błąd. Dojeżdżam więc do skrzyżowania i mam pierwszeństwo, a mimo tego najlepiej zrobię przejeżdając je jak najwolniej? Bo jakiś baranek zechce wyskoczyć z podporządkowanej? To jest dla mnie nielogiczne i jeśli idziemy w tym kierunku, to najlepiej zbudować sobie bunkier i w nim siedzieć...
BOReK

Postprzez Pinhead » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 13:13

Taki przykład "mistrzów" co też uważali że mają wprawe, dobre auto, droga jest pusta i równa więc nie ma zagrożenia jeśli pojadą sobie szybciej niż pozwalają na to śmieszne ograniczenia.
Efekt tego jest taki że kierowcy urwało głowe
http://renaultlaguna.pl/forum/viewtopic.php?p=167509
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez bambi » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 14:34

mnie najbardziej wkurza tekst, który kilka krotnie przewinoł się w tym wątku:
jeśli ktoś jedzie na ograniczeniu do 50 prawidłowo 50 to uważa się go za zagrożenie bo inni muszą go wyprzedzać.

Pytam się w takim razie po jaką cholere wyprzedzacie skoro jest ograniczenie????????
kto powiedział, że 13-sty jest pechowy???
egzamin zdany 13,02,2008
prawko w kieszeni!!!!!!!!
bambi

Postprzez jamnik » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 18:21

Twoje pytanie to troche bledne koło ;)

Odpowiedz jest prosta: bo wiekszosc chce jechac szybciej i musi wyprzedzic, zeby to zrobić.

Gdyby nie chciała, to nie uwazanoby takiego kierowcy za stwarzajacego zagrozenie :)
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez Mycha » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 19:52

bambi: właśnie dlatego założyłam ten wątek. Wqrza mnie, że Ci co jeżdżą przepisowo są traktowani gorzej niż łamiący prawo. Mogę się denerwować, jeśli ktoś jedzie wolniej niż dozwolone, ale zgodnie z przepisami?? Bez przesady. Jest taka droga niedaleko mojego domu. Świeżo zrobiona, ładniutka z ograniczeniem do 40 - nie pytajcie dlaczego. Nie wiem. Czasem wjeżdżając na nią zdarza mi się zapomnieć i jechać troszkę szybciej (w końcu nie patrzę cały czas na licznik). Kilka razy trafiłam na kogoś kto przede mną jechał z dozwoloną prędkością. Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby się na tą osobę denerwować. Raczej potraktowałam to na zasadzie: ups, spójrz na swój licznik. Wqrzają mnie znerwicowani histerycy łamiący prawo i wszelkiej maści dawcy nerek, gdyż stanowią poważne zagrożenie dla moich własnych narządów wewnętrznych. Ci co jeżdżą zgodnie z przepisami mi nie zagrażają.
Mycha

Postprzez Patsy » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 20:33

Wiesz Mycha jakby wszyscy jeździli przepisowo to nie byłoby żadnych wypadków :) A tak co chwile się słyszy o wypadkach a przyczyną jest przeważnie brawura i nadmierna prędkość :? Już nie wspominając o pijanych kierowcach bo to już wogóle jakaś masakra jest.
Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć:"Jestem w więzieniu w Meksyku"a on na to odpowie:"nic się nie martw, zaraz tam będe".
Patsy

Postprzez tom9 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 20:51

Mycha obecnie jezdzisz nie dlugo, moze z czasem Ci sie nastawienie zmieni. Sama zauwazasz ze WIEKSZOŚĆ łamie przepisy chce jechac szybciej wiec cos w tym musi byc... Gdyby byli to tzw kamikadze to z pewnoscia byli by w MIEJSZOSCI!
Sama powiedzialas, ladna droga, nowa bez dziur a jakis pajac postawia 40.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez tom634 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 20:56

tom9 napisał(a):Gdyby byli to tzw kamikadze to z pewnoscia byli by w MIEJSZOSCI!

Niestety, ale muszę nazwać ich kamikadze. Według mnie do kolizji dochodzi wtedy i tylko wtedy, kiedy co najmniej jeden z kierujących naruszy przepisy. Jeżeli żaden nie naruszy przepisów- do kolizji nie może dojść.
tom9 napisał(a):Sama powiedzialas, ladna droga, nowa bez dziur a jakis pajac postawia 40.

Nie pajac, ale rozsądny drogowiec.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez tom9 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:13

juz ja znam tych rozsadnych drogowcow, raczej przewrazliwionych.
w polsce nigdy nie bedzie normalnie jesli nie bedziemy miec gdzie jezdzic. Wiele razy bylem za granica i z kazdego miejsca moment i bylo sie na autostradzie, a u nas ? no wlasnie tylko ograniczenia 50-70-80 :roll:
Mam wrazenie ze w polsce max to 80 moge jechac. A nie sory czasem te 100 pozwola, ale sprowadza Cie na ziemie 70-tka bo skrzyzowanie z jakies wsi badz pasy gdzie w zyciu nie widzialem ze ktos przechodzil.
wiekszosc ludzi lamie przepisy bo tak na prawde mamy co raz lepsze samochody, samochody ktore co raz slabiej odczuwaja predkosc a nie mamy gdzie jezdzic... Poki to sie nie zmieni ludzie przestrzegajacy przepisy beda "przeszkoda" dla WIEKSZOSCI (a zwij ich nawet kamikadze) kierowców.

tom9

Postprzez Pinhead » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:23

tom9 napisał(a):juz ja znam tych rozsadnych drogowcow, raczej przewrazliwionych.

Tu nie chodzi o przewrażliwienie tylko o brak odpowiedzialności za zajmowane przez siebie stanowisko. I to nie tych drogowców co jeźdzą i znaki rozstawiają tylko tych "z góry" co zarządzają zza biurka. Po co podejmować decyzje że na danej drodze będzie ograniczenie które potem może zostać zakwestionowane pociągając do odpowiedzialności tego kto je wybrał. Lepiej walnąc tam 50km/h i tym sposobem zawsze można podciągnąć kolizje/wypadek pod "niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze". W tej sytuacji drogowcy umywają ręce. Jeśli jest jakis odcinek niebezpieczny można załatwić to na dwa sposoby. Albo naprawić lub przebudować droge albo postawić tam znaki ograniczające prędkość. Taniej wychodzi to drugie :) Tym sposobem mamy marne drogi, często drastyczne ograniczenia prędkości a kierowcy nie mają szacunku do ograniczeń zakładając z góry że sa przesadzone.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez tom9 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:27

Pinhead oczywiscie masz racje, trudno winic tego co stawia znak.
Jednak za granica potrafi to wygladac normalnie to i moze do nas przyjda te czasy.

tom9

Postprzez jamnik » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:37

A dopoki nie przyjda, to trzeba sobie radzic na swoj sposob :P
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez lled3 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:48

ktos madry kiedys napisal:

szybkosc bezpieczna jak kazde pojecie graniczne ma granice. I tylko bardzo odbry kierwoca moze sobe pozwolic na prowadzenie wozu na gornej teoretycznej granmicy szybkosci bezpiecznej - jak mowimy o samochodzie - na granicy przyczepnosci kol - to sa juz granice umiejetnosci ktorych nie wolno przekraczac- i to jest juz szczyc umiejetnosci

natomiast kazdy konkretny kierowca powinien prowadzic woz w granicach swojej szybkosci bezpiecznej - i pamiectac ze nie wolnoe jej nigdy przekraczac !

(...)

szybkosc bezpieczna jest powaznie uzalezniona od stanu technicznego i klasy samochodu.

w pewnej madrej ksiazce ....
Obrazek
lled3

Postprzez ella » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 21:50

Pojedźcie do skandynawii czy do Kanady to zobaczycie co to jest przestrzeganie przepisów. Za każdy przekroczony kilometr mandat.
Teren zabudowany 50 i nie ma się zmiłuj, wszyscy tak jeżdzą.
No jak takie przepisy przyjdą do nas to będzie wesoło :D

Ja też pojeździłam trochę za granicą ale pewnie w innych krajach niż Tom9 bo ja tam nie zauwazyłam jazdy" ile fabryka dała" pomimo że maja lepsze drogi:wink:
ella
Moderator

Postprzez tom9 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 22:27

Kraje ktore zjezdzilem Chorwacja, Niemcy (ale bardzo mało) Austria, Słowacja, Czechy (mało), Włochy.
Co zauwazylem, na miescie jezdza powoli gdy pieszy jest w poblizu przejscia drapie sie po glowie i jeszcze nie wie co tak na prawde chce zrobic przejsc czy nie to auto juz sie zatrzymuje :shock: Na tych lepszych drogach jezdza szybko, 150-160 standard mimo to ze ograniczenia mowia duzo mniej.
Chorwacja, Austria, Włochy byłem pare razy za kazdym razem pare minut i juz był wypad na autostrade Bez problemu moglem sie udac do miejsca oddalonego o 200-300 km, zajelo mi to duzo mniej czasu (ile ? nie pamietam) niz pokonanie trasy Katowice - Łodz a przeciez odleglosc jest podobna.
Druga sprawa ze prawie zawsze bylem na tych drogach w czasie turystycznym, moze w innym czasie wyglada to troche inaczej.

tom9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka