kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rocko19 » czwartek 06 marca 2008, 11:06

Wniosek:KIERUNKOWSKAZ NIE WŁANCZAMY!! mozna by temat zamknąć!
rocko19

Postprzez scorpio44 » piątek 07 marca 2008, 15:06

kopan napisał(a):Ten lewy kierunkowskaz to ma sens ale tylko w jednym przypadku:
Autobus (przystanek bez zatoki) chcący ruszyć z przystanku w terenie zabudowanym.
On (A) lewy ja wiem że On (A) chce, to ja musze mu (A) to umożliwić.
I tylko wtedy to ma sens.

Tyle że jeżeli dalej się upierać, że ogólnie się nie powinno, to z czego miałoby wynikać, że w tym konkretnym wypadku jednak tak?
scorpio44

Postprzez kopan » piątek 07 marca 2008, 22:35

Wynika z przepisu mówiącego że takiemu pojazdowi mamy umożliwić włączenie się do ruchu.
Jak autobus będzie stał to będzie omijany jak zasygnalizuje to należy zaprzestać omijania.
kopan

Postprzez kamiles » sobota 08 marca 2008, 01:59

No chwila, ale przecież on nie zmienia kierunku jazdy ani pasa ruchu, więc zgodnie z (powtarzanym przez Was jak mantra) przepisem nie ma prawa włączyć kierunkowskazu. Rozumiem, że wg Kopana osobówka nie (bo taki przepis), autobus tak (bo to ma sens). Ciekawa interpretacja prawa ;)
kamiles

Postprzez looki » sobota 08 marca 2008, 10:52

kamiles napisał(a):No chwila, ale przecież on nie zmienia kierunku jazdy ani pasa ruchu, więc zgodnie z (powtarzanym przez Was jak mantra) przepisem nie ma prawa włączyć kierunkowskazu. Rozumiem, że wg Kopana osobówka nie (bo taki przepis), autobus tak (bo to ma sens). Ciekawa interpretacja prawa ;)

Kamiles ja rozumiem ze czasami nie ktore rzeczy sa dziwne i nie zrozumiale alee znow jezeli opieramy sie na tym co mowi pan Dworak(zastepca dyrektora malopolskiego osrodka ruchu drogowego) to wypada mu wierzyc. No ale nie to chcialem, kierowcy autobusów to nie znawcy prawa, wiec byc moze maja takie przyzwyczajenie ze jezeli ruszaja z przystanku to automatycznie wlaczaja kerunek, byc moze poprostu popelniaja ten sam blad co kierowcy innych samochodow :P

PS. Tak sobie gdybam tylko :P
looki

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 12:14

Mam takie samo zdanie w tej sprawie jak Kopan. I wydaje mi sie, że inaczej być nie może...
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » sobota 08 marca 2008, 16:19

zmieniłam bo zaczełam snuć dziwne teorie i mnie oswiecono :P
Ostatnio zmieniony sobota 08 marca 2008, 20:32 przez dariex, łącznie zmieniany 1 raz
dariex

Postprzez kamiles » sobota 08 marca 2008, 17:51

looki napisał(a): ja rozumiem ze czasami nie ktore rzeczy sa dziwne i nie zrozumiale alee znow jezeli opieramy sie na tym co mowi pan Dworak(zastepca dyrektora malopolskiego osrodka ruchu drogowego) to wypada mu wierzyc.

Chwila - to mamy stosować prawo czy interpretację tego prawa wygodną dla pana Dworaka? Widzę, że niektórzy traktują go jak boga w dziedzinie prawa drogowego. No cóż, samo bycie zastępcą dyrektora MORDu nie jest dla mnie dostatecznym powodem, by traktować go jak guru.

...i ciekawe w kontekście wypowiedzi tego pana, że jak osobówka się włącza z lewym kierunkiem, to jest to na pewno mylące, a jak autobus, to twierdzicie, że już nie... hmm... ciekawe... :roll:

dariex - z tym autobusem to nie chodziło o omijanie go przez inne auta, tylko o zachowanie samego kierowcy autobusu i sygnalizowanie przez niego włączania się do ruchu
kamiles

Postprzez looki » sobota 08 marca 2008, 18:14

hmm napewno jest autorytetem w sprawach ruchu drogowego bardziej niz ktokolwiek na tym forum :/ a juz napewno bardziej niz Ty :] nie jest to jego autorski program, ze moze gadac co mu slina na jezyk przyniesie:] Poza tym wiekszosc jak widac sie z tym zgadza iz nie nalezy wlaczac kierunku jezeli nie zmienia sie kierunku jazdy ani pasa ruchu.
looki

Postprzez kamiles » sobota 08 marca 2008, 20:58

looki napisał(a):napewno jest autorytetem w sprawach ruchu drogowego bardziej niz ktokolwiek na tym forum (...) a juz napewno bardziej niz Ty

myślę, że niektórzy na tym forum nie zgodzą się z Tobą... i nie chodzi tu o mnie :wink: ...a na samozwańcze "autorytety" patrzę z podejrzliwością...
looki napisał(a):nie nalezy wlaczac kierunku jezeli nie zmienia sie kierunku jazdy ani pasa ruchu.

...ale ja cały czas o tym mówię - skoro dla Was p. Dworak jest autorytetem i mówi, że kierunkowskaz tylko poczas zmiany kierunku lub pasa, to dlaczego dla autobusów ktoś wymyśla inną ideologię? I sorry, looki, ale bardziej chodziło mi o uzasadnienie ze strony kopana.
kamiles

Postprzez wiesniak » sobota 08 marca 2008, 23:36

Mnie jakoś jeszcze nigdy nie zmylił czyjś lewy kierunek przy ruszaniu, za to pomocny czasami bywa. Nie wiem co może być niejednoznacznego we włączeniu kierunkowskazu jak się stoi, pasa ani kierunku ruchu się zmienić w ten sposób nie da, więc jedyną możliwością pozostaje chęć włączenia się do ruchu, czyż nie?
wiesniak

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 23:43

czyż nie?

Nie :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :(patrz wyżej)
cwaniakzpekaesu

Postprzez wiesniak » sobota 08 marca 2008, 23:46

No popatrzyłem i nic mi z tego nie wyszło. :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
wiesniak

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 10 marca 2008, 00:11

looki napisał(a):hmm napewno jest autorytetem w sprawach ruchu drogowego bardziej niz ktokolwiek na tym forum :/

No to ja w takim razie powiem (bez wymieniania), że jest na naszym forum przynajmniej jedna osoba, która w kwestii znawstwa przepisów jest dla mnie większym autorytetem, niż pan Dworak. I co Ty na to? :> Tych programików "Jedź bezpiecznie", w których ów pan się udziela, obejrzałem w zasadzie tylko kilka, a było w nich przynajmniej kilka momentów, kiedy jego interpretacja nie za bardzo mnie przekonywała.
I nie mam w tym momencie wcale na myśli m.in. sytuacji z tymi nieszczęsnymi kierunkowskazami - bo od strony przepisów sprawa wygląda tak, jak on ją przedstawił. Tu nie mogę się z nim zgodzić tylko w tym, że włączanie kierunkowskazu w takiej sytuacji jest mylące (ale swoje stanowisko w tej kwestii wyłożyłem już wcześniej bardzo dokładnie, więc nie będę się powtarzał).

A tak ogólnie, to nie lubię z góry narzucanych autorytetów (że ktoś nim jest, bo jest). Mnie się wydaje, że to, kto jest dla mnie autorytetem, powinienem decydować ja.

kopan napisał(a):Wynika z przepisu mówiącego że takiemu pojazdowi mamy umożliwić włączenie się do ruchu.
Jak autobus będzie stał to będzie omijany jak zasygnalizuje to należy zaprzestać omijania.

Tyle ze przepis ten również mówi tylko o sygnalizowaniu przez kierowcę autobusu zmiany pasa ruchu, a nie każdego ruszania z przystanku. Więc nawet jeżeli kierowca autobusu sygnalizuje ruszanie niepołączone z tym manewrem (przypominam, że moje stanowisko jest takie, że jest to jak najbardziej wskazane!), to teoretycznie nie zobowiązuje to innych do ułatwienia mu tego włączenia się do ruchu (bo nie zmienia pasa).
scorpio44

Postprzez Pitrek8355 » sobota 15 marca 2008, 03:03

włączasz kierunkowskaz przy zmianie pasa ruchu , ruszając z pobocza a jak stoisz na drodze i ruszasz to nie sygnalizuje się.

krótko;włanczasz gdy zmieniasz pas ruchu badz kierunek jazdy a gdy ty stoisz na drodze i ruszasz to poco lewy kierunek?Neutral chyba że ze pobocza to tak.Tak wiec kierunku nie potrzeba ale..mozna Very Happy/tyle mojego!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze