skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skrzyżowanie

Postprzez zinc » niedziela 02 marca 2008, 20:40

Miałem taką sytuację na drodze. Jadący przedemną pojazd zaczął zwalniać gdy zaczął zwalniać zbyt gwałtownie zjeżdzająć w kierunku zatoczki żeby unikąć gwałtownego hamowania a droga była pusta ominąłem go. 300m dalej stal patrol z rolnetką . Zatrzymano mnie i stwierdzono, że wyprzedzałem na skrzyżowaniu za co 5pkt karnych i 300zł oraz przekroczyłem linię ciągłą kolejne 5 pkt i 200zł . Mam pytanie czy to nie jest aby podwójna kara za jedno wykroczenie bo znak poziomy (linia podwójna ciągła) ostrzega i dotyczy tego skrzyżowania. przed skrzyżowaniem linia przerywana i kawałek podwójnej ciągłej przerywana na samym skrzyżowaniu i znowu kawałek podwójnej ciągłej za i linia przerywana dalej set metrów

zdjęcie sytuacji
[/img]http://img101.imageshack.us/img101/8630/p1030478ro3.jpg
zinc

Postprzez Ad_aM » niedziela 02 marca 2008, 21:16

Po pierwsze język! Styl, gramatyka i ortografia! Nie słyszałem o rolnetce.... może to jakaś część kasy fiskalnej? albo mały rolmops?

Co do samej sytuacji. Popełniłeś dwa wykroczenia i za nie zostałeś ukarany. Wszystko jest tak jak na mandacie, więc nie będę go przepisywał - tam jest całe uzasadnienie ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez zinc » poniedziałek 03 marca 2008, 00:25

dzięki :?
zinc

Re: skrzyżowanie

Postprzez dariex » poniedziałek 03 marca 2008, 11:28

zinc napisał(a):Jadący przedemną pojazd zaczął zwalniać gdy zaczął zwalniać zbyt gwałtownie zjeżdzająć w kierunku zatoczki żeby unikąć gwałtownego hamowania a droga była pusta ominąłem go.

Tutaj nie ma co gdybać :roll:
Co to znaczy zaczął zbyt gwałtownie hamować,jeśli wczesniej to,ze zwalnia zauważyłeś i raczej byłeś uprzedzony o tym,ze chce się zatrzymać/skręcić -cokolwiek?
Jak się jest w gorącej wodzie kąpanym i hamulca używa się zbyt rzadko,to się ponosi tego konsekwencje.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 12:52

Zinc, widziałem nie jeden raz na tym forum prawidłową definicję skrzyżowania. Poszukaj i porównaj, czy wyprzedzałeś na skrzyżowaniu. I daj znać. Powiem tylko tyle, że mam poważne wątpliwości co do zasadności ukarania za dwa wykroczenia.
cwaniakzpekaesu

Postprzez sebix » wtorek 04 marca 2008, 16:48

Jeżeli jezdnia biegnąca w "dół" jest drogą twardą, jak najbardziej tworzy skrzyżowanie z tą, którą Ty się poruszałeś, zatem można uznać, że wyprzedzałeś na skrzyżowaniu. Gdyby jednak policjanci przymknęli oko, mogliby uznać, że zrobiłeś to już za.
Co do drugiego, nie ma wątpliwości.
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 17:33

Jeżeli sytuacja wyglądała tak jak to na rysunku przedstawił autor wątku to nawet jeśli to jest skrzyżowanie (a jest, jest) to ja mam poważne wątpliwości, czy wyprzedzanie odbywało się na nim (a powiem więcej w zasadzie wątpliwości nie mam, że nie było wyprzedzania na skrzyżowaniu). No chyba, że autor coś przegiął na swoją stronę... ale o tym to tylko on wie :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez sebix » wtorek 04 marca 2008, 18:02

Równie dobrze jednak mógł zacząć wyprzedzać na skrzyżowaniu. Tak czy inaczej zrobił to tak blisko skrzyżowania lub na samym skrzyżowaniu (to tylko on wie), że z nikim tutaj nie wygra. Policjant patrząc przez lornetkę stwierdził, że rozpoczął manewr wyprzedzania na skrzyżowaniu. Do tego podwójna linia i nie ma o czym mówić.

Jeżeli chodzi o to czy kara jest podwójna, moim zdaniem to dwa wykroczenia. 1 - wyprzedzanie na skrzyżowaniu 2 - przejechanie linii podwójnej ciągłej.
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 18:17

Sebix, zwróc uwagę, że trzeba przejeżdżać obok innego uczestnika:

2 8) wyprzedzanie – przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika
ruchu poruszającego się w tym samym kierunku;

czyli nie ma znaczenia, kiedy zaczął, a kiedy (gdzie) przejeżdżał.

P.S. Ta emotka to nie ja... sama sie tam wzięła i nie moge jej skasować.
cwaniakzpekaesu

Postprzez sebix » wtorek 04 marca 2008, 18:32

Zgadza się. Wyprzedzanie ma miejsce, gdy przejeżdżamy obok poruszającego się w tym samym kierunku pojazdu. Zwróć uwagę, że oba pojazdy były wówczas w ruchu i ciężko jest stwierdzić wg. samego rysunku czy wyprzedzanie nie zaczęło się już na skrzyżowaniu. Tutaj w grę wchodzą metry, czy zrobił to "na" czy już "za". To tylko gdybanie...
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 21:41

Sebix, a co ja tu napisałem?

Zinc, widziałem nie jeden raz na tym forum prawidłową definicję skrzyżowania. Poszukaj i porównaj, czy wyprzedzałeś na skrzyżowaniu. I daj znać.

Jeżeli sytuacja wyglądała tak jak to na rysunku przedstawił autor wątku to nawet jeśli to jest skrzyżowanie (a jest, jest) to ja mam poważne wątpliwości, czy wyprzedzanie odbywało się na nim (a powiem więcej w zasadzie wątpliwości nie mam, że nie było wyprzedzania na skrzyżowaniu). No chyba, że autor coś przegiął na swoją stronę... ale o tym to tylko on wie

Przecież tylko on wie, jak było naprawdę.
cwaniakzpekaesu

Postprzez sebix » środa 05 marca 2008, 18:13

Cwaniakzpekaesu - wiem co napisałeś. Dlatego nie ma co spekulować.
sebix

Postprzez zinc » piątek 07 marca 2008, 01:00

pomińmy załączony rysunek.
jest skrzyżowanie z drogą boczną podporządkowaną . Takie prawidłowo oznakowane skrzyżowanie jest znakowane liniami ciągłymi . Pytanie : jeżeli ktoś wyprzedzi w takim miejscu może być ukarany za dwa wykroczenia??

inna analogiczna sytuacja, jest niebezpieczny zakręt zawsze znaczony liniami ciągłymi . Pytanie: jeżeli ktoś wyprzedzi w takim miejscu może być ukarany za dwa wykroczenia??

podobnie przy wzniesieniu itp...

dalsze pytanie czy znak pionowy ostrzegawczy zakazu coś zmienia?
zinc

Postprzez pinokio » piątek 07 marca 2008, 01:16

zinc jeżeli dążysz do zapytania czy można w 1 minutę(a nawet zdecydowanie mniej) zaliczyć 30 punktów karnych i pozbyć się czasowo prawka to odpowiedź brzmi: TAK !!!!!!
pinokio

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 07 marca 2008, 01:29

Pinokio:

czy można w 1 minutę(a nawet zdecydowanie mniej) zaliczyć 30 punktów karnych i pozbyć się czasowo prawka to odpowiedź brzmi: TAK !!!!!!

A mógłbyś coś w tej kwestii zaimprowizować?
cwaniakzpekaesu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze