dziwne kolizje w Krakowie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dziwne kolizje w Krakowie

Postprzez PMarkowski » wtorek 12 lutego 2008, 22:35

Witam. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale, jesli nie to prosze przesunac temat do odpowiedniego.

Pisze, poniewaz ostatnio dziwne rzeczy dzieja sie w Krakowie. Rzecz dotyczy dwoch malych rond pod Galeria Krakowska. Jakis czas temu mialem mala kolizje na tym rondzie. Wina byla ewidentnie moja. Zjezdzalem z lewego pasa z ronda i przetarlem sie o auto na prawym pasie. Myslalem ze mnie po prostu wpuszcza a ten dodal gazu jak zmienialem pas. . Gosc od razu chcial sie dogadac, zaplacilem mu 300zl jednak jego uszkodzenia nie do konca pokrywaly sie z moimi (ja mialem jedna mala ryske, on zmiazdzony blotnik, urwany zderzak zbita lampa). nie mialem czasu, spieszylem sie po zone do pracy dlatego odpuscilem sobie. No i tez nie chcialem dostac mandatu i punktow.
Ale nie w tym problem. Czesto tamtedy przejezdzam i widzialem ostatnio ten sam samochod ktory uderzyl we mnie. Niby nic dziwnego, tyle ze stal na poboczu z innym rozbitym. Zaciekawilo mnie to bardzo. Stanalem sobie w pewnej odleglosci i obserwowalem co sie dzieje. I co ? Samochody sie rozjechaly. Ten ktory mial stluczke ze mna nie odjechal zbyt daleko tylko krazyl w obszarze tych rond i bral udzial jeszcze w 3 innych kolizjach. Schemat zawsze ten sam - jazda prawym pasem i czekanie az ten z lewego bedzie chcial zmienic pas, markowanie wpuszczania, gdy ten zaczyna zmieniac tamtej dodaje gazu i wali w jego bok. Naliczylem przynajmniej 5 innych samochodow robiacych to samo. Wszystkie z rozbitym lewym przodem lekko. Zadzwonilem na Policje, ale nic sensownego mi nie powiedzieli. Widzialem przez godzine okolo 5 stluczek w tym te same auta po kilka razy. Od tamtej pory gdy jestem w poblizu rozgladam sie i widze te same auta. Malo tego, juz nawet poznaje osoby ktore nimi jezdza. Najlepiej to widac z parkingu na ktory sie podjezdza pod gore. Gdy czekam kilkanascie minut na zone zawsze patrze na dol i widze co chwile ten sam obrazek. Mam nawet kilka fotek, numery rejestracyjne aut i zastanawiam sie czy nie zainteresowac tym telewizji czy gazety ? Zaluje ze nie wezwalem wtedy policji tylko dalem pieniadze, pewnie sie teraz ze mnie smieja.
Rozmawialem na pobliskim postoju taxowek z taxowkarzami i potwierdzili moje obserwacje. Widza dokladnie to samo co ja codziennie.
Wiem ze dalem sie zrobic jak dziecko, czasem nieuwaga kosztuje i nie probuje usprawiedliwic swojej winy bo jest bezdyskusyjna.

Pytanko:
Czy gdzies w krakowie sa jeszcze inne tego typu miejsca co by sie nie naciac na takich gosci? Jakies podchwytliwe miejsca na stluczke? obawiam sie ze miesjc takich jest wiecej nie chcialbym przypadkowo zostac znowu "upolowanym". Glownie chcialbym przestrzec moja zone ktora jest poczatkujacym kierowca i pewnie duzo latwiej jest ja wmanewrowac w cos takiego. A ja 30 lat za kolkiem i dalem sie zrobic jak mlody :/

uwazajcie na stare auta z porozbijanymi blotnikami ktore dziwnie zachowuja sie na drodze (niby wpuszczaja jak sie chce zmienic pas itp).
PMarkowski

Postprzez farek® » wtorek 12 lutego 2008, 22:42

sprawa interesująca... wygląda to na jakąś grupę która w ten spobób robi niezłą kasę, nawet w wypadku wezwania policji to nic nie zmienia bo i tak ubezpieczyciel im wypłaci odszkodowanie.. wydaje mi sie ze media bardzo chętnie by sie tym zajęły i to nie tylko te lokalne z Małopolski ale też ogólnopolskie..
farek®

Postprzez DEXiu » wtorek 12 lutego 2008, 23:43

Sprawa bardzo interesująca, a wręcz szokująca :shock: Czy mógłbyś nieco przybliżyć o które "dwa małe rondka koło Galerii" chodzi? Bo tamte okolice tak średnio kojarzę. Te w okolicach wjazdu na podjazd na parking "galeryjny"?
DEXiu

Postprzez cman » środa 13 lutego 2008, 00:01

PMarkowski - mógłbyś mi przesłać na PW dane, które masz? Chętnie zainteresuję się sprawą, bo czego, jak czego, ale takiego gnojarstwa nie znoszę. Zresztą i tak chyba lepiej, żeby telewizja czy tam gazeta się tym zainteresowała, zanim ja to zrobię. Może się okaże, że to jakiś staszek albo golfralf...
cman

Postprzez ella » środa 13 lutego 2008, 00:15

Dorzucę linka bo nie każdy pewnie wie co to staszek i golfralf...
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
ella
Moderator

Postprzez dariex » środa 13 lutego 2008, 22:23

Myślę,ze warto by Policję mimo wszystko zainteresować tematem,zwłaszcza,ze rondka na platformie przed Galerią(a przynajmniej to pierwsze w pobliżu parkingów Galerii) prawdopodobnie są w zasięgu kamer z parkingów.
Na owych rondkach zwykle ruch jest duży,łatwo o kolizję,łatwo o naciągaczy- jak widać.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 14 lutego 2008, 01:09

PMarkowski, powiem krótko. To co wiesz przelewasz na papier, jesli masz to załączasz załączniki, i wysyłasz listem poleconym do właściwej miejscowo komendy Policji. Po 30-tu dniach dostajesz pisemną informację o sposobie załatwienia sprawy. Nie ma innej możliwości... chyba, ze sprawa jest skomplikowana odpowiedź uzyskasz w terminie póżniejszym (ale i tak w ciągu 30-tu dni zostaniesz powiadmiony, że czynności są w toku; to wynika z kpa).

P.S. Myślę, że policjanci powinni Ci podziękować...
cwaniakzpekaesu

Postprzez PMarkowski » wtorek 04 marca 2008, 17:14

sorki ze dopiero teraz pisze, lecz ostatnio brak czasu(praca, praca, praca)...
co do meritum sprawy, to w sumie juz mi zlosc przeszla i w zasadzie olewam to co sie stalo. czlowiek uczy sie na wlasnych bledach. tutaj byly moje dwa: spowodowanie kolizji i to ze dalem sie zrobic na pare zlotych:)

a co do jakichs konkretnych informacji, to mam kilka numerow rejestracyjnych oraz pare fotek ktore udalo mi sie zrobic pare dni po zdarzeniu. ktos tu pisal zebym mu wyslal, lecz po co ? czy to cos da, zmieni? nie sadze. generalnie radze uwazac bo grupa nadal dziala dzielnie, tylko jakby inne samochody teraz sa w akcji.
PMarkowski

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 17:39

Przeciez jeśli już masz te foty i numery rejestracyjne (czyli dowody) to nie daj im sie zmarnować... Odżałuj na znaczek i wyslij na policję, nie musisz się przedstawiać, jeśli Ci to przeszkadza i nie chcesz sie po sądach włóczyc. Policja będzie wiedziała co z tym "fantem" zrobić, a Ty pozostaniesz z przekonaniem dobrze spełnionego obywatelskiego obowiązku. Może innemu kierowcy albo kierowczyni :D gnoje krzywdzy moralnej i szkód w mieniu nie narobia?
cwaniakzpekaesu

Postprzez PMarkowski » wtorek 04 marca 2008, 18:46

cwaniak, nie za bardzo rozumiem co mialo by dac przeslanie na policje kilku numerow rejestracyjnych i pare fotek na ktorych sa twarze gostkow ? poza tym z tego co sie zdazylem zorienotwac to do wszczecia postepowania musi byc osoba zglaszajaca przestepstwo/wykroczenie a po pierwsze ani jedno ani drugie tutaj nie wystapilo(tak powiedzial mi policjant), a po drugie nie usmiecha mi sie robic tego osobiscie ze wzgledu na dane osobowe i strate czasu na policji.
PMarkowski

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 21:39

Cz Ty myślisz, że policja wszystkie czynności robi "na papierach"? Powiem krótko - puszczasz anonim i reszte robi policja... jak to robi, czy oficjalnie, czy po tajniacku (operacyjnie), czy sie podstawi, to już mniej ważne... ważne, że albo potwierdzą Twoje przypuszczenia albo nie. Przynajmniej Ty będziesz miał spokojne sumienie. A jak gnoi złapią to jeszcze o tym w gazecie napiszą :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » wtorek 04 marca 2008, 22:56

PMarkowski napisał(a):ktos tu pisal zebym mu wyslal, lecz po co ? czy to cos da, zmieni? nie sadze. generalnie radze uwazac bo grupa nadal dziala dzielnie, tylko jakby inne samochody teraz sa w akcji.

Ujmę to tak, to nie jest jedyna grupa. Różnych grup jest dużo, różne grupy zajmują się różnymi "rzeczami". I jeżeli odpowiednia grupa dostanie odpowiedni sygnał, to grupa, o której tutaj piszemy, może ulotnić się w trybie natychmiastowym.
cman

Postprzez max1975 » środa 05 marca 2008, 23:50

przeczytałem to uwarznie pare razy i doszłem do wniosku że ta wypowiedz P.Markowski jest tak samo idjotyczna jak kolega napisał wczesniej o wypowiedzi STASZKA pewnie jusz wiecie oco chodzi ja podejrzewam że jest to ta sama osoba która zakłada nowe nazwy urzydkownika nowy login jeden post i koniec sam mam drugie konto ale niechce sie wypowiadąc z niego bo za długo jusz w tym siedze a nie którzy pużniej pisza dziwne żeczy na pr.a teraz po tych wypowiedziach ostatnich myśle ze takiej sytacji mogło nie być ogule lub mogła zaistnieć ale nie w takim stopniu że jest tam naraz np 5 czy 10 kolizji w jednym czasie jest to nie realny jak ktoś jeżdzi tą samą drogą codzienie to widzi to samo a takich osób jest mase i napewno jadąc do galeri na zakupy nie jedziemy jeden raz nawet po miesiacu przejedziemy i widzimy to samo to nawet głupi kowalski by wiedział co zrobić ale po drugi to niema na to zadnych dowodów że taka sytuacja miała miejsce zdjencia można zrobic każdemu i powiedzić że miało sie z nim kolizje tylko jak to udowodnić jeżeli sie niema żadnego oświoadczenia itp.win panie markowski jeżeli chce pan uzyskać informacje gdzie sie znajdują takie miejsca jak pan szuka to pomylił pan forum
max1975

Postprzez jamnik » czwartek 06 marca 2008, 09:17

max1975

ty chyba tez dopiero co zalozyles to konto

Ilość postów: 1

sam mam drugie konto ale niechce sie wypowiadąc z niego bo za długo jusz w tym siedze

rzeczywiście..
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez max1975 » czwartek 06 marca 2008, 21:01

ja to powiedziałem odrazu że specjalnie założyłem drugi konto bo raz jusz w jeden osobnik niedawał mi spokoju wiadomościami i pogruszkami winc jusz niechce ryzykować jeżeli wypowiadam sie na takie tematy
max1975

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze