Sygnalizacja przed przejściem - gdzie się zatrzymać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sebix » środa 27 lutego 2008, 16:10

Nic niezwykłego w tym skrzyżowaniu. Sygnalizacja dotyczy przejścia dla pieszych, a nie samego skrzyżowania. Fakt, że linia warunkowego zatrzymania mogłaby być namalowana przed skrzyżowaniem (naprzeciwko sygnalizacji, po drugiej stronie skrzyżowania), ale namalowano ją tak, a nie inaczej. Nie zmienia to faktu, że przy czerwonym świetle nie można się zatrzymać przy samej linii, ponieważ zablokujemy skrzyżowanie.
Jednak dla niektórych na tym forum jest to za trudne, by zrozumieć.
Ostatnio zmieniony środa 27 lutego 2008, 16:59 przez sebix, łącznie zmieniany 1 raz
sebix

Postprzez Ad_aM » środa 27 lutego 2008, 16:31

Gdyby linie namalowano inaczej, to nie mieliby jej przed sobą Ci skręcający z podporządkowanej w kierunku pasów :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » środa 27 lutego 2008, 16:40

Cwaniakzpekaesu, mam rozumieć, że Ty w naszym pięknym kraju widziałeś same precyzyjnie przepisowo oznakowane skrzyżowania? Ja widziałem większe cuda, niż to, o którym dyskutujemy, i dlatego nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby koledze nie wierzyć.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 27 lutego 2008, 17:35

Scorpio, myślałem, że to jest forum o ruchu drogowym... a nie np. o kosmosie. I że rozmawiamy nie o ufoludkach tylko o przepisach... Co ma wnieść do dyskusji najprawdopodobniej wymyślona sytuacja, która się niczego nie trzyma (żeby nie powiedzieć wprost czego sie nie trzyma)... a nawet miesza ludziom w głowach? Nawet zakładając, że tak jest (w co nie uwierzę dopóki nie zobaczę zdjęcia) to jak uważasz - że policja śpi? starosta i jego ludzie śpią? Przecież każdy z tych podmiotów ma jakieś ustawowe obowiązki, np. policja ma skierować stosowny wniosek o wyeliminowanie zagrożenia! Jak tego nie zrobi - art. 231 kk... starosta jak nie zareaguje na wniosek to samo... To czy wszyscy są tak głupi, by ryzykować przez jakieś głupawe skrzyżowanie wyrok? I koniec kariery? W mojej wsi - a duża wieś zaznaczam - jeden telefon jakiegoś urzędasa do zarządu dróg i temat jest załatwiany od ręki... Przecież nie za swoje to robi... i od czego ma palec? A w domu czeka żona i dzieci... ciepła posadka też nie bez znaczenia ... to po co ryzykować?

P.S. A przeciez wystarczy, że autor wątku wklei zdjęcie... z którego będzie wynikać, że rzeczywiście linia P-14 została wyznaczona nieprawidłowo. Napiszę wtedy tak - dzwoń chłopie pod 112, spytaj, czy rozmowa jest nagrywana i zawiadom o ujawnionym miejscu zagrażającym bezpośrednio bezpieczeństwu ruchu. Powiedz, że jeśli nie zauważysz najmniejszej reakcji następny telefon wykonujesz do jakiejś redakcji, prokuratury, itp. I patrz na rozwój sytuacji. W końcu na cos podatki płacimy. Hołk :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez kopan » środa 27 lutego 2008, 18:02

Gdzie się zatrzymać?

Zgodnie z przepisami przed linią zatrzymania, bo jak jest sprzeczność pomiędzy przepisami ustawy a znakami to do znaków masz się stosować.
Jak przed linią stoi pojazd to ten następny pojazd zatrzymuje się przed skrzyżowaniem.
kopan

Postprzez WojtekB » środa 27 lutego 2008, 20:17

cwaniakzpekaesu napisał(a):A przeciez wystarczy, że autor wątku wklei zdjęcie

heh, ok postaram się załatwić ale najwcześniej w weekend ;-)
WojtekB

Postprzez muse » czwartek 28 lutego 2008, 18:29

Czy Ty jesteś może z Rybnika ? Bo u mnie jest dokładnie takie skrzyżowanie :P
27.07.2007 - teoria (zdana, 0 błędów)
29.09.2007 - plac (+), miasto (-)
24.11.2007 - plac (-)
17.01.2008 - plac (+), miasto (+) AAAAAAAAA :D

Obrazek
muse

Postprzez WojtekB » czwartek 28 lutego 2008, 18:53

muse napisał(a):Czy Ty jesteś może z Rybnika ? Bo u mnie jest dokładnie takie skrzyżowanie :P

nie, nie jestem z Rybnika ;-)
WojtekB

Postprzez KUBA_1 » czwartek 28 lutego 2008, 19:45

Ja rónież jeżdżę po takim skrzyzowaniu. Droga krajowa skrzyżowana z drogą lokalną z przejściem dla pieszych na krajowej o ruchu kierowanym (na przycisk).
Przy posterunku "drogówki" tkwi tam od lat wielu i wszyscy sobie radzą tak jak napisałem wyżej.
Peełna kool.tura.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez kopan » piątek 29 lutego 2008, 20:20

Na egzaminie niema jakoś sobie poradził.
Musi sobie zgodnie z przepisami radzić.
kopan

Postprzez rocko19 » sobota 01 marca 2008, 23:24

logicznie rzecz biorąc zatrzymanie powinno się odbyc przez skrzyzowaniem, bo przeciez przed linią blokniemy skrzyzowanie, tylko po jakiego licha ta linia tam jest??? :/ ja osobiscie gdybym spotkał sie z takim oznakowaniem stanołbym przez skrzyzowaniem i oczekiwał na zielony sygnał.Tyle z mojej strony./
rocko19

Postprzez Natka18 » niedziela 02 marca 2008, 01:21

Według mnie pasy są źle namalowane. Linia zatrzymania powinna być przed drogą poprzeczną.
Natka18

Postprzez wiesniak » niedziela 02 marca 2008, 04:11

Natka18 napisał(a):Według mnie pasy są źle namalowane. Linia zatrzymania powinna być przed drogą poprzeczną.

A jak ktoś skręca z drogi poprzecznej w prawo i napotyka czerwone światło to powinien wrzucić wsteczny i cofnąć do linii zatrzymania?
wiesniak

Postprzez kamiles » niedziela 02 marca 2008, 15:07

Chyba najbardziej logiczne byłoby, aby oprócz tej linii, która jest przed przejściem, była druga linia przed wjazdem na skrzyżowanie. Podobne skrzyżowanie mamy w Słupsku, z tą jednak różnicą, że przejście jest w takim miejscu, że zmieści się jedno auto, pozostałe czekają przed drugą linią.
kamiles

Postprzez Natka18 » poniedziałek 03 marca 2008, 00:51

wiesniak napisał(a):
Natka18 napisał(a):Według mnie pasy są źle namalowane. Linia zatrzymania powinna być przed drogą poprzeczną.

A jak ktoś skręca z drogi poprzecznej w prawo i napotyka czerwone światło to powinien wrzucić wsteczny i cofnąć do linii zatrzymania?

Racja. Nie pomyślałam o tym.
U mnie pod domem jest podobne skrzyżowanie i tam sa dwie linie zatrzymania. Jedna dla tych co z poprzecznej wyjeżdzają, a druga dla tych co jadą drogą główną przed drogą poprzeczną.
Natka18

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze