Sygnalizacja przed przejściem - gdzie się zatrzymać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizacja przed przejściem - gdzie się zatrzymać?

Postprzez WojtekB » wtorek 26 lutego 2008, 19:53

W mojej mieścinie jest sygnalizacja przed przejściem dla pieszych. Wszystkie linie, znaki i sygnalizatory są przedstawione na poniższym rysunku. Poprawnie zatrzymał się pojazd niebieski, czy zielony?
Moim zdaniem poprawnie powinno się stać jak pojazd niebieski, ale czy na pewno? Dodam, że ogromna większość kierowców staje tuż przed przejściem.

Obrazek
WojtekB

Postprzez TOMASZEK » wtorek 26 lutego 2008, 20:07

ja bym sie zatrzymał tuz przed przed linia zatrzymania gdyz z tego co widac droga poprzeczna jest jednokierunkowa podporzadkowana wiec zatrzymujac sie przed samym przejsciem blokujemy tylko prawy pas drogi poprzecznej na ktorym czekaja pojazdy skrecajace w prawo z lewego w lewo moga jechac wiec jeden pojazd moze sie zatrzymac tuz przed przejsciem bo nastepny to juz przed skrzyzowaniem musi zeby skrecajacych w lewo nie blokowac :)
TOMASZEK

Postprzez WojtekB » wtorek 26 lutego 2008, 20:17

nie, nie. Droga podporządkowana jest także dwukierunkowa... fakt, może zbyt wąska mi wyszła ;p
WojtekB

Postprzez pakapi » wtorek 26 lutego 2008, 20:21

Ja tam sądze że zielony stoi nieprawidłowo. TOMASZEK nie wiem czy zauważyłeś, ale blokuj on oba poprzeczne pasy ruchu więc nawet gdyby była to jednokierunkowa to i tak stoi nieprawidłowo. Dokładnego przepisu jeszcze nie znalazłem ale w pytaniach egzaminacyjnych było podobne. Z niego wynikało wówczas że nie może się kierowca zatrzymać na skrzyżowaniu gdyż zablokowałby skutecznie ruch.
pakapi

Postprzez KUBA_1 » wtorek 26 lutego 2008, 20:21

Ja bym się zatrzymał przed skrzyżowaniem, tak aby nie blokować skrętu w lewo z drogi podporządkowanej.

Podobna sytuacja występuje przed przejazdem kolejowym z zaporami znajdującym się za skrzyżowaniem
(kiedyś było takie pytanie w bazie pytań testowych).
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez TOMASZEK » wtorek 26 lutego 2008, 20:25

zasugerowalem sie pojedyncza ciagla na poprzecznej a jesli to 2 kirunkowa to przed skrzyzow trzeba sie zatrzymac :)
TOMASZEK

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 26 lutego 2008, 21:56

zsd
§ 99. 1. Zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią zatrzymania, a w razie jej braku - przed sygnalizatorem.
2. Jeżeli sygnalizator jest umieszczony nad jezdnią, to zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią zatrzymania, a w razie jej braku - przed jezdnią, nad którą sygnalizator został umieszczony.
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » wtorek 26 lutego 2008, 22:02

Art. 25. 1.

4. Kierującemu pojazdem zabrania się:

wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

ella
Moderator

Postprzez sebix » wtorek 26 lutego 2008, 22:15

Artykuł, który przytoczyła ella jest właściwy i jedyny jeżeli chodzi o tą sytuację. Pojazd zielony ustawił się nieprawidłowo, ponieważ nie może opuścić skrzyżowania, blokując je i uniemożliwiając przejazd pojazdów, które w tym czasie mogą po tym skrzyżowaniu się poruszać, gdy dla pozostałych pojazdów nadawany jest sygnał czerwony.

To, że zatrzymanie powinno nastąpić przed linią zatrzymania, nie oznacza, że musi. W tej sytuacji wręcz nie może.
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 26 lutego 2008, 22:17

Ella, oczywiście , że tak, ale nie sądzisz chyba, że to skrzyżowanie na rysunku jest tak oznakowane w rzeczywistości?
cwaniakzpekaesu

Postprzez sebix » wtorek 26 lutego 2008, 22:21

U mnie występuje dokładnie takie samo skrzyżowanie, tylko nie ma sygnalizacji nad jezdnią i na drodze prostopadłej jest znak podporządkowania, co nie ma w tyj sytuacji żadnego znaczenia.
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 26 lutego 2008, 22:30

To rzeczywiście jest dokładnie takie samo :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » wtorek 26 lutego 2008, 22:31

ale nie sądzisz chyba, że to skrzyżowanie na rysunku jest tak oznakowane w rzeczywistości?

Nie wiem jak jest oznakowane tak samo jak Ty tego nie wiesz.
chociaż autor napisał
Wszystkie linie, znaki i sygnalizatory są przedstawione na poniższym rysunku.
ella
Moderator

Postprzez sebix » wtorek 26 lutego 2008, 22:35

Na jezdni prostopadłej masz znak poziomy "trójkąt podporządkowania" równoznaczny ze znakiem A7. To, że nie ma u mnie świateł nad jezdnią jest bez znaczenia. Linia zatrzymania jest w tym samym miejscu i jeśli się zapali czerwone światło, zatrzymać powinieneś się przed skrzyżowaniem.
sebix

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 26 lutego 2008, 22:37

Ella, ale ja wiem, że drogowcy wiedzą, jak się instaluje i maluje znaki, a poza tym mają zatwierdzony projekt organizacji ruchu ... a zanim ktoś projekt zatwierdzi to go dużo osób "ogląda".
cwaniakzpekaesu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze