Zaświadczenie o zakończeniu kursu

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zaświadczenie o zakończeniu kursu

Postprzez kaspian » czwartek 14 lutego 2008, 18:07

Mam pewien(duży!) problem z zaświadczeniem o zdanym kursie, który zakończyłem w 2001 roku. Nie podchodziłem od tego czasu do egzaminu a kartkę potwierdzającą zdanie kursu zgubiłem. Napisałem do ośrodka aby mi wydał duplikat.
Odpisano mi, że nie wydadzą duplikatu a kopii zaświadczenia ze względu na upływ czasu nie posiadają. Napisali też, że nie znają podstaw prawnych dla których mieli by wydać duplikat i sprawa jest precedensem. Chciałbym podejść niedługo do egzaminu i nie przechodzić ponownie przez kurs. Czy może wiecie jak wyegzekwować od OSK kopię lub duplikat zaświadczający zdanie kursu??
kaspian

Postprzez Driver'ka » czwartek 14 lutego 2008, 18:43

Jak wyegzekwować? Przecież Ci powiedzieli, że nie mają. To było 6 lat temu człowieku! Tyle czasu to nawet papierów w urzędach nie trzymają... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez martix » czwartek 14 lutego 2008, 18:51

Spróbuj pójść do OSK, gdzie robiłeś kurs. Może mają twoje dane, jeśli to był jakiś "duży" ośrodek. Jak nie to chyba trzeba od nowa.
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Postprzez kaspian » czwartek 14 lutego 2008, 19:02

"Jak wyegzekwować? Przecież Ci powiedzieli, że nie mają. To było 6 lat temu człowieku! Tyle czasu to nawet papierów w urzędach nie trzymają... Rolling Eyes"

Mają kopię w archiwum ale nie chcą mi jej wydać. Nie chcą także wydać duplikatu ponieważ nie znają podstaw prawnych ku temu.

"Spróbuj pójść do OSK, gdzie robiłeś kurs. Może mają twoje dane, jeśli to był jakiś "duży" ośrodek. Jak nie to chyba trzeba od nowa."

Mają moje dane i wiedzą kiedy skończyłem kurs.
kaspian

Postprzez ella » czwartek 14 lutego 2008, 19:42

OSK wysyłają po jakimś czasie od zakończenia kursu dokumenty do starostwa. Tam spróbuj zapytać.
ella
Moderator

Postprzez kaspian » piątek 15 lutego 2008, 12:05

W Gdańsku nie ma starostwa. Może odsyłają gdzie indziej???
kaspian

Postprzez Ad_aM » piątek 15 lutego 2008, 12:15

Jakbyś uważał na lekcjach WOS, to wiedziałbyś że istnieją miasta na prawach powiatu - wtedy funkcje starostwa spełnia urząd miasta
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez kaspian » piątek 15 lutego 2008, 16:02

"Jakbyś uważał na lekcjach WOS, to wiedziałbyś że istnieją miasta na prawach powiatu - wtedy funkcje starostwa spełnia urząd miasta"

Dziękuję za zwrócenie uwagi na fakt, że nie uważałem na lekcjach WOS-u :oops: :lol: . Za właściwą informację jednak szczerze dziękuję:wink:.

Zostałem poinformowany przez OSK, że jednak wydadzą mi duplikat. Mam się z nimi w tej sprawie skontaktować ponownie za tydzień. Dziękuję za pomoc.
kaspian

Postprzez jamnik » piątek 15 lutego 2008, 16:19

A ze tak zapytam.. zamierzasz sobie wziac jazdy doszkalajace?? A jezeli tak, to ile?
Bo 30h jazd bedzie cie kosztowalo tyle, co caly kurs. Wiec moze warto isc na kurs i przypomniec sobie teorie za te same pieniadze? ;P
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez kaspian » piątek 15 lutego 2008, 23:07

Nie warto. Szczególnie, że nie zamierzam brać 30 godzin. Poza tym 30 godzin więcej by mnie kosztowało niż kurs z teorią (przynajmniej w tym samym ośrodku) :wink:
kaspian

Postprzez Ad_aM » sobota 16 lutego 2008, 10:25

kaspian napisał(a):"Jakbyś uważał na lekcjach WOS, to wiedziałbyś że istnieją miasta na prawach powiatu - wtedy funkcje starostwa spełnia urząd miasta"

Dziękuję za zwrócenie uwagi na fakt, że nie uważałem na lekcjach WOS-u :oops: :lol: . Za właściwą informację jednak szczerze dziękuję:wink:.

Nie chciałem urazić. Raczej chciałem to powiedzieć "z jajem". Tylko zapomniałem dodać " ;) "
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez jamnik » sobota 16 lutego 2008, 11:25

Nie warto tak... 6 czy 7 lat temu robiles kurs i teraz chcesz zdac i jezdzic? Zakladam, ze nie jezdziles na codzien bez prawka, tylko po prostu miales dluga przerwe w prowadzeniu auta?

Zastanow sie, jezeli przez ten czas nie jezdziles to musi stac sie cud zebys zdał. Jak ci sie to uda to... ja nie chcialbym spotkac takiego kierowcy potem na drodze. Po prostu po 6 latach "nieprowadzenia" wychodzi sie z wprawy i wszystko trzeba sobie "przypomniec". Tymbardziej, ze Ty nie jestes w sytuacji takiej ze jezdziles przez 10 lat, potem 6 miales przerwe i znowu chcesz jezdzic.
Ty tylko przez 20 godzin uczyles sie jezdzic i skonczyles kurs!
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Powrót do Szkolenie kierowców