Kurs na trzy miesiące przed skończeniem 18 lat

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs na trzy miesiące przed skończeniem 18 lat

Postprzez rafauu » środa 13 lutego 2008, 23:44

Witam! Nie jestem pewien, czy w dobrej kategorii umieszczam te pytanie, ale mam nadzieję że tak :)

18 lat kończę 12 maja, jednak już wczoraj zapisałem się na kurs. Dziś miałem pierwszy wykład i badania lekarskie (przeszedłem pomyślnie). Mam pytanie, na które odpowiedzi nie mogę znaleźć w internecie. Mianowicie, czy po zakończeniu wykładów (nie ukończę jeszcze 18 lat), raczej nie będę mógł zdawać egzaminu teoretycznego, (nie wiem co z wewnętrznym), ale czy będę mógł rozpocząć jazdy? Bo miałem nadzieje, przed majem już ukończyć wszystkie szkolenia, i na wakacje rozpocząć egzaminy :) Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? :)

Z góry dziękuje, pozdrawiam :)
rafauu

Postprzez ella » środa 13 lutego 2008, 23:56

18 lat kończę 12 maja, jednak już wczoraj zapisałem się na kurs.

prawidłowo ani dzień wcześniej ani później :D
czy po zakończeniu wykładów (nie ukończę jeszcze 18 lat), raczej nie będę mógł zdawać egzaminu teoretycznego,

Masz rację, raczej nie będziesz mógł. Dopiero po ukończeniu całego kursu.
(nie wiem co z wewnętrznym), ale czy będę mógł rozpocząć jazdy?

Według Rozporządzenia o szkoleniu po teorii egzamin wewnętrzny i dopiero jazdy. Nie musisz mieć 18 lat, żeby móc rozpocząć jazdy.
ella
Moderator

Postprzez rafauu » czwartek 14 lutego 2008, 00:44

Dokładnie, nawet Pani w LOK'u liczyła czy aby na pewno już się mogę zapisać :)

Czyli reasumując, rozumiem, że po zakończeniu wykładów, czeka mnie egzamin wewnętrzny (z teorii), ... potem jazdy. Słyszałem od niepewnego źródła, że nie mogę zdawać wewnętrznego, przed ukończeniem 18 lat, stąd moja obawa, że nie mógłbym jeździć :) Ale skoro tak mówisz, to wierzę, że tak jest :) Dziękuje serdecznie
rafauu

Postprzez ella » czwartek 14 lutego 2008, 00:52

Słyszałem od niepewnego źródła, że nie mogę zdawać wewnętrznego, przed ukończeniem 18 lat,

No to rzeczywiście musiało być bardzo niepewne źródło :)
ella
Moderator

Postprzez rafauu » czwartek 14 lutego 2008, 00:55

No tak zrozumiałem kolegę z luźnych rozmowach o prawku. O ile wiedziałem, że on sam do końca nie jest pewny co mówi, o tyle strach przed nie dostania szansy wykazania się za kółkiem aż do maja mnie przeraził ;-)
rafauu

Powrót do Szkolenie kierowców