prawko na motor

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ulala » czwartek 07 lutego 2008, 13:10

to juz sie zaczelo :P :?:
o masz a ja mialam sie zebrac i zapisac na egzmain ale mam tyle na glowie ..... niech to lato nie przychodzi za szybko :P
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Re: prawko na motor

Postprzez skizo » sobota 09 lutego 2008, 13:40

Korrando napisał(a): PS co to jest przeciwskręt?

Przeciwskręt jest to technika pokonywania zakrętu.Polega to na tym, że jak jedziesz w zakręcie w lewo i przechylasz motocykl w stronę zakrętu czyli tym przypadku w lewo to ręką środkową do zakrętu (czyli w tym wypadku lewą) wypychasz delikatnie kierownice w przeciwną stronę do kierunku jazdy. Brzmi to troszkę nieprawdopodobnie ale motocykl dzięki temu pokonuje zakręt o wiele lepiej i trudniej o poślizg przedniego koła w dość sporym pochyle w porównaniu do skręcenia kierownicy w stronę kierunku jazdy. Ja na przykład po 10 latach jazdy motocyklami nie myślę już o przeciwskręcie, z czasem człowiekowi wchodzi to w krew :D
Obrazek
skizo

Postprzez martix » niedziela 10 lutego 2008, 13:59

Ja niedawno pogodziłem sie z rowerem po 1,5 rocznej przerwie(niedługo zaczynam kursa kat. A) i stwierdzam, że tak jak w motocyklu tu też da się używać przeciwskrętu. Nigdy jakoś nie zwracałem na to uwagi (w sumie to się niedawno dowiedziałem co to jest :) )
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 lutego 2008, 13:41

Ja właśnie o tym samym pomyślałem, czytając post Skiza - czy na rowerze również można tę technikę z pożytkiem zastosować. :) Ja z motocyklami nigdy nie miałem (i nie będę miał!) do czynienia i nie znałem tego typu technik (tzn. coś niecoś kiedyś tam obiło mi się o uszy, ale nigdy mnie to specjalnie nie interesiło). Też będę musiał na rowerze zwrócić na to uwagę. :)
scorpio44

Postprzez Tomek Kulik » poniedziałek 11 lutego 2008, 17:05

scorpio44 napisał(a):(...) Ja z motocyklami nigdy nie miałem (i nie będę miał!) do czynienia (...)

Twoja strata.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez DEXiu » poniedziałek 11 lutego 2008, 18:33

Heh. To ja też się przyłączę do testujących przeciwskręt na rowerze :lol: Swoją drogą nadal sobie nie umiem tego wyobrazić. Żużlowcy owszem - robią bardzo "odważny" przeciwskręt, ale tam to przynajmniej widać czemu to służy. A w normalnej jeździe? Hmm.. :? Sprawdzimy :wink:
DEXiu

Postprzez martix » poniedziałek 11 lutego 2008, 19:08

Na rowerze to raczej nie pomaga. Mała masa więc możesz kręcić kierownicą we wszystkie strony. Ja to stosuje jak mam przeszkode i szybko muszę ją wyminąć, czasem w ostrym zakręcie.
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Postprzez Tomek Kulik » wtorek 12 lutego 2008, 21:51

Na rowerze to raczej nie pomaga. Mała masa więc możesz kręcić kierownicą we wszystkie strony. Ja to stosuje jak mam przeszkode i szybko muszę ją wyminąć, czasem w ostrym zakręcie.

Nieprawda. Przeciwskręt stosujemy także na rowerze.

Żużlowcy owszem - robią bardzo "odważny" przeciwskręt,

To nie jest przeciwskręt, lecz kontra - dwie różne rzeczy.
Przeciwskręt wywołuje skręcanie jednośladu, zaś kontra jest reakcją na uślizg tylnego koła.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez Black Lady » środa 20 lutego 2008, 12:49

assik napisał(a):
chupacabra napisał(a): W innym OSK robią tak, że instruktor jeżdzi razem z kursantem na początku (ja przyznam, że nie czuł bym sie konformtowo jakby ktos do mnie przylegal i sie mnie trzymał :|).

tak mi na myśl przyszlo co by bylo gdyby to dziewczyna robila prawko na motor :P W tym przypadku chyba instruktor niezbyt szybko puscilby ją samą :lol:

"tak mi na myśl przyszło - co by było, gdyby to ASSIK robiła prawko na samochód :P w tym przypadku instruktor chyba nie pozwolił jej prowadzić aż do 30 h kursu :P"

dziewczyno, a w czym tu problem?? czy od 2008 roku jest jakiś nowy podział wg płci wśród kierowców?gdzieś jest napisane że kobieta nie może umieć jeździć lepiej albo tak samo dobrze jak facet?? :roll:
Obrazek
Black Lady

Postprzez DEXiu » środa 20 lutego 2008, 13:52

Tomek Kulik napisał(a):
Żużlowcy owszem - robią bardzo "odważny" przeciwskręt,

To nie jest przeciwskręt, lecz kontra - dwie różne rzeczy.
Przeciwskręt wywołuje skręcanie jednośladu, zaś kontra jest reakcją na uślizg tylnego koła.

A to pardon :wink: Jestem laikiem w tej kwestii i się tego nie wstydzę przyznać.
DEXiu

Postprzez scorpio44 » środa 20 lutego 2008, 14:06

Black Lady, widać, że kompletnie nie zrozumiałaś, co Assik miała na myśli. :) Ale to może dlatego, że nie jesteś facetem (inna sprawa, że Assik chyba też nie :D).
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców