Skręt w lewo - dylemat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sebix » sobota 09 lutego 2008, 22:04

Z prostej sytuacji robicie tyle zamieszania. Odpowiedź padła już na początku i innej nie ma. Brniecie w ślepy zaułek interpretując przepisy w jakiś przedziwny sposób.
sebix

Postprzez kopan » sobota 09 lutego 2008, 22:55

cman napisał(a):
Aha, czyli gdyby było klasyczne skrzyżowanie dróg jednojezdniowych i pojazd 2 skręcałby w lewo, a pojazd 1 jechałby z przeciwka prosto, to zakładając, że pojazd 2 wjechał jako pierwszy na skrzyżowanie, miałby pierwszeństwo przed pojazdem 1? Iluż to nowych rzeczy człowiek się dowiaduje...

Jest różnica jakby na jednojezdniowej drodze pojazd 2 wjechał to by na tym skrzyżowaniu na drodze z pierwszeństwem ruch tamował.
Na dwujezdniowej drodze z pasem zieleni (odpowiednio szerokim) ruchu na drodze z pierwszenstwem nie utrudnia.

Na dwujezdniowej drodze może się tak trafić że pojazd 2 w tym miejscu stoi dużo wcześniej niż nadjedzie pojazd 1 no i skąd pojazd 1 wie skąd 2 nadjechał.
Skąd wie czy nadjechał z naprzeciwka czy jest zawracającym.
Takie sytuacje na jednojezdniowej drodze nie występują.
kopan

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 09 lutego 2008, 23:58

Kopan:
Też twierdzę że pojazd 2 ma pierwszenstwo.

Na dwujezdniowej drodze może się tak trafić że pojazd 2 w tym miejscu stoi dużo wcześniej niż nadjedzie pojazd 1 no i skąd pojazd 1 wie skąd 2 nadjechał.
Skąd wie czy nadjechał z naprzeciwka czy jest zawracającym.

O...ooo... o! Oooooooooo to się Polska biła... mniej więcej i tak też tak może być... acz nie musi. I do wszystkich - człowiek się całe życie uczy i głupi umiera (żeby nie było dotyczy to także i mnie)

Seth91:
Albo dobra, poczytam sobie to wszytko, ale niestety dopiero jutro rano. W międzyczasi może ktoś się do tego jeszcze odniesie.

Coś długo Ci kolego to czytanie idzie... czyli mniemam, ze mówiłeś co wiedziałeś a nie wiedziałeś co mówiłeś... no ale bywa i tak.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 14 lutego 2008, 01:02

Pytanie za 10 pkt... W którą jezdnię nie wolno skręcać:

a/ oznaczoną strzałką zieloną

b/ oznaczoną strzałką czerwoną

Obrazek

I dlaczego...
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » czwartek 14 lutego 2008, 09:52

Nie wolno wjeżdżać w jezdnię oznaczoną strzałką zieloną, ponieważ znak B-21 dotyczy najbliższego skrzyżowania. Są to dwa oddzielne skrzyżowania, ponieważ brak znaku C-9 pomiędzy jezdniami lub znaku B-2 przed pierwszą "od dołu" jezdnią, które mówiłyby o tym, że jest to jedna droga dwujezdniowa.
cman

Postprzez tom634 » czwartek 14 lutego 2008, 10:00

Witam,
wrócę do tematu. Postanowiłem zadać mojemu instruktorowi-wykładowcy to samo pytanie. Odpowiedział mi identycznie jak cwaniakzpekaesu. Dlatego dla mnie odpowiedź jest jasna.
Pozdrawiam.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez glor » czwartek 14 lutego 2008, 10:15

Witam.
Ciekawe.

Z tego wynika, że zmieniamy zasady ruchu drogowego?
Dobrze zrozumiałem?

Pozdrawiam.
glor

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 14 lutego 2008, 11:41

Cman, OK. Czyli oparłeś sie na:

§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 "zakaz skręcania w lewo",
2) B-22 "zakaz skręcania w prawo"
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku; ponadto znak B-21 zabrania zawracania.
2. Zakazy wyrażone znakami B-21 i B-22 obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu,

no ale po przecinku jest taki zapis

z zastrzeżeniem ust. 3.

i cytuję (proszę to odnieść do sytuacji na skrzyżowaniu np. z drogą dwujezdniową):

3. Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone.

A pro po, gdzie oprócz "przed skrzyżowaniem" i "w obrębie skrzyżowania" może być ustawiony znak B-21?

P.S. Mam nadzieję, że wyjaśnienie tych kwestii ułatwi nam dalszą dyskusje nad zasadami pierwszeństwa przy skręcaniu w lewo.
cwaniakzpekaesu

Postprzez glor » czwartek 14 lutego 2008, 12:46

Polecam przeczytać pkt. 3.2.22 ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1 z dnia 3 lipca 2003 r.
To wyjaśnia i nie ma co przeinaczać i mieszać w głowach zwłaszcza początkującym.

Życzę dalszego kombinowania (oby udanego).

Pozdrawiam.
glor

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 14 lutego 2008, 13:10

Jeśli myślisz, ze nie czytałem to jesteś w błędzie... :D A Ty co tam ciekawego (pasującego do tego tematu) zobaczyłeś?
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » czwartek 14 lutego 2008, 22:49

No ale po co do tego mieszać znaki B-21 i B-22, tak samo jak w przypadku A-7 problem rozbija się o to, co rozumieć przez obręb. Dla mnie jest to miejsce przecięcia dróg, dla Ciebie jest to miejsce przecięcia dróg i kawałki tychże dróg dochodzących do miejsca przecięcia.
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 14 lutego 2008, 23:19

Nie masz chyba wątpliwości (no chyba, że masz), dlaczego przy znaku B-21 (B-22) nie wolno skręcać w pierwszą jezdnię a wolno w następną?

No to porównajmy teraz dyspozycje norm dotyczących znaków A-7 i B-21 oraz B-22:

§ 5. 5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

§ 22. 1. Znaki:
1) B-21 "zakaz skręcania w lewo",
2) B-22 "zakaz skręcania w prawo"
zabraniają skręcania w kierunku wskazanym na znaku; ponadto znak B-21 zabrania zawracania.
2. Zakazy wyrażone znakami B-21 i B-22 obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone.

Pytanie: dlaczego - jeśli przy znakach B-21 i B-22 znaki te dotyczą jedynie najbliższej jezdni - ta sama norma nie dotyczy znaku A-7 (żeby nie było ja od początku twierdzę, że dotyczy)?

Zwróćmy uwagę, że przepisy regulujące tę kwestię - zaznaczyłem je na czerwono - są jotka w jotke identyczne... A to może oznaczać tylko jedno... że 2-ka ma pierwszeństwo.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » piątek 15 lutego 2008, 00:06

cwaniakzpekaesu napisał(a):Pytanie: dlaczego - jeśli przy znakach B-21 i B-22 znaki te dotyczą jedynie najbliższej jezdni - ta sama norma nie dotyczy znaku A-7 (żeby nie było ja od początku twierdzę, że dotyczy)?

Ja również twierdzę, że dotyczy jedynie najbliższej jezdni - jeżeli jest jest umieszczony w obrębie skrzyżowania, a nie przed skrzyżowaniem.
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 15 lutego 2008, 00:12

Cman, zmieniłeś zdanie?

Dlaczego więc w dość prostej i oczywistej sytuacji upierasz się przy błędnym rozumowaniu?
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » piątek 15 lutego 2008, 00:19

Nie, chyba się nie zrozumieliśmy.

Ty twierdzisz, że znak A-7 zawsze dotyczy tylko najbliższej jezdni. Ja twierdzę, że owszem, dotyczy najbliższej jezdni, ale tylko wtedy, kiedy jest umieszczony na skrzyżowaniu, natomiast dotyczy całej drogi, jeżeli jest umieszczony przed skrzyżowaniem. Część drogi przed skrzyżowaniem, nie jest obrębem skrzyżowania.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze