MAM PYTANIE DO KOGOS MADREGO Z PRAWA JAZDY!!!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

MAM PYTANIE DO KOGOS MADREGO Z PRAWA JAZDY!!!

Postprzez Zioma » sobota 09 lutego 2008, 13:04

dlaczego jak mamy kat B nie mamy wbitej kat B1 i tak tez to sie ma do innych kat ze jaak mamy CE to dlaczego nei mam wbitej C1E ja wiem ze to mozna jezdzic takimi autami i jest taki przepis ale porabany niemiec albo rusek POLICJANT uprze sie ze nei ma pan wbite to nie moze jechac !!! dlaczego te ludzie w tych urzedach sa tak prymitywnymi nardeltanczykami i aby patrza gdzie walka zrobic dostac w lape albo czlowiekowi zaszkodzic czy tak sa same bezmozgi co nie wyczaja przepisow moje pytanie brzmi DLACZEGO NIE WBIJAJA KAT KTORE SIE NALEZA I KTORYMI MOZMEY JEDZIC !!!???
Zioma

Postprzez mjk » sobota 09 lutego 2008, 15:54

Bo pojazd do 550kg DMC mieści się w kategorii do 3,5t DMC. Tak samo z ciężarówkami. Nie rób problemu, gdzie go nie ma.
mjk

Re: MAM PYTANIE DO KOGOS MADREGO Z PRAWA JAZDY!!!

Postprzez scorpio44 » sobota 09 lutego 2008, 18:28

Zioma napisał(a):dlaczego jak mamy kat B nie mamy wbitej kat B1 i tak tez to sie ma do innych kat ze jaak mamy CE to dlaczego nei mam wbitej C1E ja wiem ze to mozna jezdzic takimi autami i jest taki przepis ale porabany niemiec albo rusek POLICJANT uprze sie ze nei ma pan wbite to nie moze jechac !!!

Najłatwiej to rzucać wyzwiskami na lewo i prawo...

Pomyśl logicznie - masz przykładowo prawo jazdy kategorii B (bez wbitego B1), które upoważnia Cię m.in. do prowadzenia pojazdu samochodowego o DMC nieprzekraczającej 3,5 t. Ty prowadzisz samochód o masie własnej powiedzmy 500 kg (do czego upoważniałoby i samo B1). Czy samochód o masie własnej 500 kg nie zawiera się w "pojazd samochodowy o DMC poniżej 3,5 t"?

A zatem nikt nie miałby najmniejszych podstaw, żeby się do czegoś przyczepić.
scorpio44

Postprzez Zioma » sobota 09 lutego 2008, 19:34

ale w przypadku kat CE na prawku masz napisane ze to jest przykladowy TIR z naczepa a C1E to juz jest ciezarowka solo z przyczepa wiesz to jest roznica ale oczywiscie jak mam CE to moge kierowac wszystkimi pojazdami ja to rozumiem nie chdozi mi o robicenie problemu ze nie moge jak nie mam wbite chdozi mi tylko to to dlaczego nie mam WBITEGO jak moge tym jezdzic !!! chyba poto jest wpisane zeby bylo wbite !!! czyli jak mam kat B to powinnien miec automatycznie wbite B1 bo moge tym pojazdem jezdzic
kategoria B:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.
JAK SAMI WIDZICIE SKORO MAM B to i B1 tez moge jedzic automatycznie dlaczego nie ma tego wbitego !!!!??? przyklladowo zdalem B i mam obok date to i do B1 tez ta data powinna byc wpisana !!! o to mi tylko chdozi o proste wpisanie tego czym moge jezdzic
Zioma

Postprzez cman » sobota 09 lutego 2008, 19:46

Nie no, już nie mogę, przecież tego się nie da czytać...
Słyszałeś coś, kiedyś o znakach interpunkcyjnych? Potrafisz używać dużych liter do czegoś innego oprócz krzyku?
cman

Postprzez Zioma » sobota 09 lutego 2008, 19:49

ale nie wiem o co sie pienisz mam racje a sie ze mna klucisz to tak samo jak bys miał samochod 5 osobowy a nie mogl wozic 3 osob lol :P
Zioma

Postprzez ella » sobota 09 lutego 2008, 20:18

...mam racje a sie ze mna klucisz

Jak uważasz, że masz rację to idź się wykłócać, żeby ci wbili wszystko co się da do WYDZIAŁU KOMUNIKACJI albo MINISTERSTWA INFRASTRUKTURY a nie na forum. Tu innej wersji odpowiedzi nie otrzymasz.

I popieram Cmana, ciężko się czyta to co piszesz. A ponoć
zioma napisał(a):....jestem polak
no to pisz poprawnie po polsku.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 09 lutego 2008, 20:44

Zioma napisał(a):to tak samo jak bys miał samochod 5 osobowy a nie mogl wozic 3 osob lol :P

No sęk w tym, że to właśnie z Twojej logiki tak wynika! :D Że skoro np. samochód jest 5-osobowy, to w dowodzie powinno być wbite: "liczba miejsc - 1, 2, 3, 4 lub 5". Bo jak masz wbite tylko "5", to nie ma prawa jechać mniej. :D
scorpio44

Postprzez Zioma » sobota 09 lutego 2008, 21:48

scorpio44 napisał(a):
Zioma napisał(a):to tak samo jak bys miał samochod 5 osobowy a nie mogl wozic 3 osob lol :P

No sęk w tym, że to właśnie z Twojej logiki tak wynika! :D Że skoro np. samochód jest 5-osobowy, to w dowodzie powinno być wbite: "liczba miejsc - 1, 2, 3, 4 lub 5". Bo jak masz wbite tylko "5", to nie ma prawa jechać mniej. :D

jesli w dwodzie sa rubryki zeby wpic te cyferki to tak a jesli takich rubryk nie ma to nie !
Zioma

Postprzez DEXiu » sobota 09 lutego 2008, 22:44

Nie chciałbym nic insynuować, ale styl Twojej wypowiedzi sugeruje, że jesteś jakimś napalonym niezbyt trzeźwo myślącym nastolatkiem.
Odpowiadając na twoje pytanie (a raczej problem): można, ale co to miałoby na celu? Wyobraź sobie, że ta ikonka przy kategorii B w prawie jazdy oznacza to samo co ikonka przedstawiająca ten samochodzik z kategorii B1, obok słowo "LUB" a obok to, co przy kategorii B, tylko po prostu miejsca im zabrakło :? To tylko oznaczenia. Symbole. Zresztą nawet jeśli przyjmiemy, że faktycznie mogliby wbijać wszystkie niższe kategorie, to nasuwa się jedno pytanie: po co? No chyba że kogoś podnieca widok większej ilości numerków i dat w swoich dokumentach :lol:
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 10 lutego 2008, 00:21

Koleś, poczytaj:

Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 89 poz. 855 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie wzorów dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami2) (Dz. U. z dnia 29 kwietnia 2004 r.)

Załącznik Nr 1

2.1 Na pierwszej stronie umieszcza się:

2.4 Następujące cyfry i dane oznaczające:

9 - kategorie, z wyjątkiem tych, których posiadanie jest warunkiem uzyskania następnych lub zakres uprawnień stanowi część lub całość uprawnień innej kategorii.
cwaniakzpekaesu

Powrót do Luźna gadka