PO JAKIM CZASIE PIERWSZY WYPADEK/KOLIZJA/STLUCZKA?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

po jakim czasie od zdania prawa jazdy pierwsza kolizja/stłuczka/wypadak?

w ciągu tygodnia po zdaniu prawa
1
2%
miesiąca
1
2%
pół roku
4
10%
roku
1
2%
pięci lat
3
7%
nigdy jak dotąd , a jeżdzę około tygodnia
7
17%
nigdy , jeżdzę około miesiąca
5
12%
nigdy , jeżdzę około pół roku
6
15%
nigdy , jeżdzę około roku
4
10%
nigdy, a jeżdze około pięciu lat albo i sto...
9
22%

Liczba głosów : 41

Postprzez bikermarek » środa 06 lutego 2008, 17:10

Pierwszą stłuczkę miałem w poniedziałek, po trzech miesiącach od odebrania prawa jazy (odbiór 30.10.2007).
Na skrzyżowaniu samochód jadący po mojej lewej stronie (na pasie dla skręcających w lewo) zasłonił kierowcy wyjeżdżającemu z drogi poprzecznej widoczność i tamten, przekonany, że nic nie jedzie wjechał na skrzyżowanie tuż przede mnie.
Na szczęście jechałem wolno, ponieważ przed skrzyżowaniem było ograniczenie do 40, nie działała sygnalizacja i ponadto było dość ślisko - w niedzielę w nocy chwycił lekki mróz.
Skończyło się na stłuczonym reflektorze, kierunkowskazie, lekko połamanym zderzaku i minimalnie (pod kierunkowskazem) uszkodzonym błotniku. Do tego - dla uważnego obserwatora - wgnieciona nad reflektorem maska.
Oczywiście (to był mój pierwszy raz) zrobiłem kierowcy niezłą scenę (byłem zdenerwowany ponieważ jechałem z ciężarną żoną do lekarza) ale po kilku minutach, gdy emocje opadły spisaliśmy oświadczenie, kierowca samochodu z którym miałem kolizję przyznał się do winy i każdy rozjechał się w swoją stronę.
W przyszłym tygodniu oddaję auto do naprawy - dopiero od poniedziałku będę miała do dyspozycji "zastępczą" Corsę (nawiasem mówiąc tragiczny samochód).
A tak przy okazji - nie zawsze wjechanie w tył poprzedzającego pojazdu oznacza winę tego który wjechał - w moim przypadku winny był ten z przodu, ponieważ wymusił pierwszeństwo.
pozdrawiam

bikermarek

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze