Pytanie o właściwa technike skręcania

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o właściwa technike skręcania

Postprzez Julie89 » poniedziałek 04 lutego 2008, 22:14

Witam! Nie bardzo wiem, w jakim temacie założyć wątek, więc założylam w tym. Mam pytanie: jak dokładnie "technicznie" powinno się skręcać? Wiadomo: kierunkowskaz, przyhamować, wcisnąć sprzęgło, zredukować bieg i....? Czy podczas samego skrętu można jechać przytrzymując lekko hamulec, czy trzeba przyhamować odpowiednio jeszcze przed zakrętem i w zakręt wchodzić bez hamulca i sprzęgła? Bardzo proszę o konkretną odpowiedź.
Julie89

Postprzez Driver'ka » wtorek 05 lutego 2008, 13:01

Jeśli o mnie chodzi to ja zwykle robię to na wyczucie ;) Staram się zawsze jeszcze przed skrętem odpowiednio zredukować prędkość, żeby nie wjechać w zakręt ze zbyt dużą prędkością, bo wiadomo jak może się to skończyć ;) . Skręcając już raczej staram się nie używać hamulca (chyba, że nie zredukowałam odpowiednio prędkości przed skrętem, to wtedy to robię "na ostatnią chwilę", co nie jest dobre ;) ). Wychodząc już z zakrętu lekko dodaję gazu.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Re: Pytanie o właściwa technike skręcania

Postprzez Zibi01 CB Radio » wtorek 05 lutego 2008, 14:24

Julie89 napisał(a):Witam! Nie bardzo wiem, w jakim temacie założyć wątek, więc założylam w tym. Mam pytanie: jak dokładnie "technicznie" powinno się skręcać? Wiadomo: kierunkowskaz, przyhamować, wcisnąć sprzęgło, zredukować bieg i....? Czy podczas samego skrętu można jechać przytrzymując lekko hamulec, czy trzeba przyhamować odpowiednio jeszcze przed zakrętem i w zakręt wchodzić bez hamulca i sprzęgła? Bardzo proszę o konkretną odpowiedź.

-Nie nauczysz sie dziewczyno nigdy w taki sposób książkowy-poprostu musisz to czuć i wiedzieć kiedy co powinnaś robić-logiczne że hamujesz przed zakrętęm i to porządnie-ale dalej to zależy od wielu czynników ile masz przed soba zakretow,w jakiej odległości każdy z nich i jak bardzo sa one ciasne,w końcu czy ktoś hamuje przed Toba itp itd.Pewien człowiek powiedział kiedyś - nie namawiaj nikogo na siłe do zrobienia Prawa Jazdy-jesli sie z tym nie czuje dobrze-bo kiedy cos sie stanie przyjdzie z pretensjami do Ciebie ze go namawiales-nienamawiam zatem-na ile rzeczywiscie to czujesz a na ile udajesz ze czujesz wiesz tylko Ty-z tekstu sądze ze nie jestes najlepszym kierowca-ale mowia tez ze czasem kierowca uczy sie juz w drodze-zatem powodzenia-szerokiej drogi.

Kierowca zawodowy kat : B , C , C+E
Zibi01
Zibi01 CB Radio

Postprzez Julie89 » wtorek 05 lutego 2008, 15:04

Do ZIBI: ja nie jestem jeszcze kierowcą :) Ale mam zamiar być i dlatego pytam :) Zadałam takie pytanie, bo na jazdach zawsze skręcam na wyczucie i dotąd było ok, ale po prostu chciałam się upewnić, czy nie ma jakiegoś okreśłonego "algorytmu", jakiego trzeba przestrzegać na egzaminie, żeby egzaminator nie doczepił się do "niewłaściwej techniki"
Julie89

Postprzez Driver'ka » wtorek 05 lutego 2008, 15:37

W tym sęk, że teraz na kursach za bardzo się nie uczy czegoś takiego jak techniki jazdy. Uczy się właściwie podstaw, a technikę jazdy raczej trzeba opanować samemu, poprzez zdobywanie doświadczenia na drodze. Są też gdzie nie gdzie organizowane kursy uczące bezpiecznej techniki jazdy, ale jest to zazwyczaj płatne i coś mi się wydaje, że nie mało.
A poza tym, jak powiedział Zibi, nie ma co się uczyć "książkowo" bo sytuacje na drodze są naprawdę różne (drogi też są różne ;) ) i nie zawsze teoria z książki się sprawdzi w każdej sytuacji.
A jeśli chodzi o Twoje zapytanie, to najważniejsze i podstawowe jest chyba po prostu zredukowanie prędkości i zachowanie ostrożności ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Re: Pytanie o właściwa technike skręcania

Postprzez loser » wtorek 05 lutego 2008, 17:25

Julie89 napisał(a): Czy podczas samego skrętu można jechać przytrzymując lekko hamulec, czy trzeba przyhamować odpowiednio jeszcze przed zakrętem i w zakręt wchodzić bez hamulca i sprzęgła? Bardzo proszę o konkretną odpowiedź.

Na zakręcie się nie hamuje (chyba, że wymaga tego sytuacja).

W zakręt wchodzi się bez dotykania hamulca.

Błędem jest także pokonywanie zakrętu z wciśniętym sprzęgłem.
Chyba, że przy skręcaniu musimy przepuścić np pieszych, a sytuacja nie wymaga zupełnego zatrzymania (bo piesi opuszczają już pasy), wówczas można na moment wcisnąć nieco sprzęgło, aby silnik nie zaczął gasnąć.
loser

Postprzez scorpio44 » wtorek 05 lutego 2008, 21:00

Zibi01 CB Radio napisał(a):ale mowia tez ze czasem kierowca uczy sie juz w drodze-zatem powodzenia-szerokiej drogi.

Czasem?! Uważasz, że z reguły ludzie umieją świetnie jeździć już po kursie? :D
scorpio44

Postprzez Akaczya » środa 06 lutego 2008, 01:21

tylko nie hamuj w czasie skrecania :) bo to sie moze zle skonczyc , zawsze przed zakretem :)

p.s najlepiej sie scina zakrety :P
10.09.2007 ---> teoria 0 błędów
03.10.2007 ---> egzamin praktyczny wynik pozytywny
10.10.2007 ---> Przyjęto wniosek trwa postępowanie administracyjne
15.10.2007 ---> odebrane :) 16.10.2007 jazda :)
Akaczya

Postprzez Zibi01 CB Radio » środa 06 lutego 2008, 20:56

scorpio44 napisał(a):
Zibi01 CB Radio napisał(a):ale mowia tez ze czasem kierowca uczy sie juz w drodze-zatem powodzenia-szerokiej drogi.

Czasem?! Uważasz, że z reguły ludzie umieją świetnie jeździć już po kursie? :D

Za duzo jezdze wiesz ale TIR-em a nie osobowka wiec to co ja mysle o ludziach zaraz po kursie zostawie dla siebie bo musialbym uzyc epitetow jak widze co wyprawiaja! Wiesz jak ktos ma Zielony Listek to reaguje inaczej-wiem ze moge czegos sie spodziewac ale wiekszosc tych ktorzy wyjezdzaja-Listka nie naklejaja-Jak latwo sie zorientowac wtedy jak cos sie dzieje epitety ida w ruch-Nie uwazam ze takie osoby tuz po kursie wogole nie umieja jeszcze jezdzic.[/b]
Zibi01
Zibi01 CB Radio

Postprzez lled3 » środa 06 lutego 2008, 22:55

- wciskasz hamulec
- redukcja
- puszczasz hamulec
- gaz

i wchodzisz w zakret
:wink:

pokonujesz
jeszcze wiecej gazu i zmiana na wyzszy :wink:
lled3

Postprzez slayer17 » czwartek 07 lutego 2008, 20:41

Jak by się ktoś na upartego starał znaleźć jeden schemat w pokonywaniu zakrętów to będzie chyba tylko ułożenie rąk na kierownicy - bo wszystko inne (prędkość, hamowanie, gaz) to kwestia odpowiedniej sytuacji.

Zibi - weź ludzi nie dołuj od razu każdy kiedyś raczkował w tych klockach, no chyba, że od razu siadłeś i pojechałeś. Jak tak to RESPECT :mrgreen:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Powrót do Luźna gadka