Jak dobrać sobie ilość godzin tygodniowo

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jak dobrać sobie ilość godzin tygodniowo

Postprzez HARNAŚ » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:57

Nie mogę znaleźć interesującej mnie odpowiedzi, prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia więc załóżmy że to czwartek, zacznę już praktykę. Powiedzmy że będę jeździł tygodniowo dwa dni po dwie godziny, na tydzień wychodzi więc 4h mnożąc przez liczbę tyodni mamy 16 miesięcznie, a dwa miesiące to ok 30 godzin (nie bawmy się w szczegóły). Więc wychodzi na to że jazdy skończą mi się z miesiąc przed egzaminem.
I co mi radzicie, tyodniowo tylko dwie godziny jeździć przez co aż do samego końca będę jechał na tych 30 standardowych godzinach, czy tygodniowo dwa dni po dwie godziny (wtedy wlaśnie zostanie mi ta miesięczna luka), co uważacie za lepszy pomysł, skończyć miesiąc przed egzaminem a np w ostatnim tygodniu wziąć dla przypomnienia pewnych kwestii ze 4 godziny (rozbić na dwa dni), czy wyjeźdżać to powoli ale do samego końca bez dokupowania dodatkowych godzin (która metoda może być skuteczniejsza w nauce).
Jeżeli moderator uzna że mój temat dubluje jakiś inny, przepraszam, można go usunąć. Pozdrawiam.
HARNAŚ

Postprzez ella » poniedziałek 28 stycznia 2008, 22:12

prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia więc załóżmy że to czwartek, zacznę już praktykę.(...)Więc wychodzi na to że jazdy skończą mi się z miesiąc przed egzaminem.

Już jesteś zapisany na egzamin?

Rozpisanie jazd zależy też od czasu jakim dysponuje instruktor. Czasami jest tak obłozony kursantami że ludzie jeżdżą po jednej godzinie na tydzień.

Rozpisanie godzin tak żeby skończyć przed samym egzaminem niesie za sobą pewne ryzyko.
- co jeśli zauważysz przed egzaminem że trzeba będzie dokupić więcej jazd bo sobie jeszcze nie radzisz i nie będzie uż na to czasu.
- co jeśli (wątek dzisiejszy na forum) z jakiś przyczyn od ciebie niezaleznych nie zdązysz wyjeździć wszystkich godzin.

Lepszy chyba wariant drugi.

co uważacie za lepszy pomysł, skończyć miesiąc przed egzaminem a np w ostatnim tygodniu wziąć dla przypomnienia pewnych kwestii ze 4 godziny

Ale to i tak Twój wybór. Zalezy ja się czujesz za kółkiem.
ella
Moderator

Postprzez HARNAŚ » poniedziałek 28 stycznia 2008, 22:21

Wyjdzie w praniu, akurat mój instruktor jest dość elastyczny jeśli chodzi o wybór godzin, poza tym kursantów wielu nie ma. Ja nie dawno zacząłem kurs, póki co teoria jest wałkowana. Więc chyba lepiej te 4 tygodnio wyjeźzić godzinki :)
HARNAŚ

Postprzez AgaG » poniedziałek 28 stycznia 2008, 22:26

Jak zaczniesz już praktykę to sam zobaczysz ile będziesz w stanie poświęcić godzin w tygodniu.To zależy tylko od ciebie.Nie wiem jak u ciebie w mieście jest z czekaniem na egzamin ale napewno nie dasz rady ustawić wszystkiego tak żeby ci się zgrało zakończenie kursu i za chwilę egzamin.Trudno powiedzieć co będzie z korzyścią dla ciebie bo to zalezy jak ci pójdzie jazda.Jak zaczniesz jazdę to zweryfikujesz soje zdolności i zobaczysz wtedy co i jak.
AgaG

Postprzez jamnik » poniedziałek 28 stycznia 2008, 23:11

ja mialem tygodnie, gdzie tylko 3h, a takze tydzien kiedy jezdzilem 10h w sumie

uwazam ze optymalnie to 7-8h -> chyba ze ktos nie ma czasu (inne zajecia). Tak jezdzac czesc praktyczna zajmie ci okolo miesiaca :)
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

godziny

Postprzez waldek » wtorek 29 stycznia 2008, 10:42

a od kiedy to można sie zapisywac na egzamin przed ukończeniem szkolenia podstawowego..?? rozpisywanie godzin jest łamaniem ustawy..zdaję sobie jednak sprawę, że jest to działanie nagminne w skali całego kraju..dla dobra kursanta..tylko że instruktor kręci na siebie w tym momencie tzw. bat..pozdrowionka
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez adalberthus » wtorek 29 stycznia 2008, 20:46

Zapisujcie sie przed skończeniem kursu,zapisujcie. W toruniu doszli do tego i facet który już jeździł autobusem w firmie, miał cofnięte prawko "D" i musiał jeszcze raz iść na kurs.Sprawa jak narazie u prokuratora.Zarówno on jak i kierownik OSK jest badany przez nią.Dobrze, że nie Ziobro
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Michał_62 » wtorek 29 stycznia 2008, 20:56

W moim przypadku jest tak, że ja mam narazie w śr 1h i w czw 1h. Ale to na początek. Mój kolega zrobił tak, że zostawił sobie na koniec 4h z tych 30 co jest do wyjeżdżenia i mówi, że to dobry pomysł, jeżeli uznasz że czujesz się wystarczająco pewnie za kierownicą. Także wszystko zależy wyłącznie od Ciebie. Oceń swoje umiejętności na obecną chwilę i podejmij decyzję. Osoba, która czuje się dobrze za kółkiem i sobie odhaczyła te np 4h ma przewagę taką, że oszczędzi kasę (nie musi wykupywac dodatkowych h).
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez HARNAŚ » wtorek 29 stycznia 2008, 21:29

Ok, ocenię jak sobie radzę i stwierdze, myślałem że zostało już staiwerdzone jak wyjeżdżać te godziny, i która opcja jest bardziej korzystna dla przyszłego kierowcy.
HARNAŚ

Powrót do Szkolenie kierowców