lusterka,łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

lusterka,łuk

Postprzez wela » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:24

Witam!
szukałam podobnego tematu i odpowiedzi na tym forum,ale nie znalazłam.a na odpowiedzi mi zalezy.
chodzi o to,że za kilka dni mam egzamin(nawet oba egzaminy jednego dnia,kat B).
mój problem polega na tym,że dziś ćwicząc na łuku dowiedziałam się,że jadąc do tyłu na łuku nie można spoglądać w lusterka,tylko cały czas trzeba się patrzeć przez prawe ramię do tyłu.
bo jadąc dziś tyłem na łuku oczywiście patrzałam się prawie cały czas do tyłu,ale czasami spoglądałam w lusterka,żeby upewnić się,czy dobrze jadę.
nie wiem czy mam wierzyć w słowa instruktora,bo to taka chyba niepewna wiedza(niektórzy mają zastrzeżenia co do jego nauki :roll: ).
za odpowiedz bardzo dziękuję.
wela

Postprzez grass » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:29

mozesz uzywac lusterek
grass

Postprzez wela » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:31

grass napisał(a):mozesz uzywac lusterek
hmm..jeśli to prawda,to fajnie uczą w tych szkołach jazdy :roll: :roll: :roll:
wela

Re: lusterka,łuk

Postprzez ella » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:51

wela napisał(a):szukałam podobnego tematu i odpowiedzi na tym forum,ale nie znalazłam.a na odpowiedzi mi zalezy.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 1341#91341

Rozporządzenie napisał(a):
2) dla kategorii B, B1, C, C1, D1 - płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1 w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka),

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... rka+%B3uku
ella
Moderator

Postprzez merfolk007 » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:56

Oczywiście można patrzeć w lusterka i pewnie też nie uczą Was, że jazdę po łuku i wzniesienie można poprawić - druga szansa. Jak zatrzyma się samochód albo krzywo wyjedziesz, jak nie strącisz pachołka lub nie wyjedziesz za linię. Ze wzniesieniem jest tak samo, nawet jak zgaśnie silnik możesz powtórzyć zadanie. Pozdrawiam!
merfolk007

Postprzez Piratka :) » poniedziałek 28 stycznia 2008, 22:01

Pewnie, że można, tylko żebyś nie popełniła mojego błędu - przekombinowałam z lusterkami lusterkami na łuku- chciałam być cwana i mi to sie nie opłaciło bo jechałam z lewym lusterkiem skierowanym w asfalt, na łuku to pomogło, ale potem nie miałam możliwości poprawienia więc przez cały egzamin myślałam tylko o tym, żeby egzaminator zbyt często nie kazał mi zmieniać pasa na lewy :twisted:
Obrazek
Piratka :)

Postprzez barbra » poniedziałek 28 stycznia 2008, 22:41

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
tu też o lusterkach na łuku piszą...... :D
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez esteban » wtorek 29 stycznia 2008, 00:54

Oczywiście wolno. Nie może to jednak być jazda tylko na lusterkach. Nawet przed egzaminem (kiedy zdawałem) egzaminator przed rozpoczęciem instruował nas co będzie (łuk, ruszanie z ręcznego, parkowania itd.), mówiąc o łuku powiedział że patrzymy przez tylną szybę korygując tor jazdy spoglądając w lusterka (jak widać nawet przed egzaminem nas o tym poinformowano).

A skąd jesteś? Mój pierwszy instruktor także uczył mnie łuku patrząc tylko przez tylną szybę. Musze przyznać że wykonanie zadania w taki sposób jest niemalże niewykonalne. Na 10 prób może 3 się udawały i to tylko za sprawą farta a nie umiejętności- przez to także oblałem pierwszy egzamin właśnie na łuku :(
Dopiero drugi instruktor nauczył mnie łuku z wykorzystaniem także lusterek i dzięki niemu zdałem :)
esteban

łuk

Postprzez waldek » wtorek 29 stycznia 2008, 10:16

mili kursanci - starajcie się uczyć wykonywania tego manewru w bardzo prosty sposób..im prościej tym łatwiej...nie liczcie obrotów kierownicą, nie jeźdzcie schematycznie ( bo złe ustawienie początkowe samochodu na stanowisku i schemat bierze w łeb..), obserwujcie obszar za samochodem, obok samochodu..przez prawe ramię..z pomocą lusterek ( po to są..), można przecież skorzystać również i z wewnętrznego lusterka ( "przez tylną szybę"..)..i powoli..płynnie..moment zatrzymania - głowa do tyłu..( bardzo ważne..)..i nie ma nigdzie zapisu,że samochód musi być ustawiony równiutko, na prostych kołach..ma być w wyznaczonym polu zatrzymania i tyle !! i nie ma prawa egzaminator kazać pwtórzyć wykonania tego manewru, gdy samochód stoi krzywo..jesli oczywiście zmieścił się w wyzanczonym stanowisku....pozdrawiam i życzę sukcesów ..myślcie i patrzcie, a dacie radę...to nie jest takie trudne..a lusterko prawe ustawcie sobie optymalnie..
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez justyna77 » wtorek 29 stycznia 2008, 10:28

To że można spoglądać w lusterka na łuku powie Ci egzaminator na odprawie tuż przed egzaminem.Spoglądanie to nie znaczy patrzenie cały czas,jeżeli tak będziesz robic zwróci Ci uwagę(jak będzie facet w porządku).
.
24.01.08-zdane!
(2008-02-04) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-02-12) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
justyna77

łuk

Postprzez waldek » wtorek 29 stycznia 2008, 10:46

justyna77 napisał(a):To że można spoglądać w lusterka na łuku powie Ci egzaminator na odprawie tuż przed egzaminem.Spoglądanie to nie znaczy patrzenie cały czas,jeżeli tak będziesz robic zwróci Ci uwagę(jak będzie facet w porządku).

w pełni się z Tobą zgadzam... :lol:
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez wela » środa 30 stycznia 2008, 15:50

esteban napisał(a):A skąd jesteś?
śląsk,zdaję w Gliwicach.
mi instruktor powiedział,że nie mogę patrzeć w lusterka :roll:
jadąc tyłem na łuku obserwowałam jak jadę przez prawe ramię,do tyłu...czasami tylko poglądałam w boczne lusterka,żeby widzieć czy nie wyjeżdzam za lub na linię.
Pewnie, że można, tylko żebyś nie popełniła mojego błędu - przekombinowałam z lusterkami lusterkami na łuku- chciałam być cwana i mi to sie nie opłaciło bo jechałam z lewym lusterkiem skierowanym w asfalt, na łuku to pomogło, ale potem nie miałam możliwości poprawienia więc przez cały egzamin myślałam tylko o tym, żeby egzaminator zbyt często nie kazał mi zmieniać pasa na lewy
ja widzę jak jadę mając normalnie ustawione lusterka do jazdy na mieście.widzę tam linię,więc zbytnio kombinować nie muszę :)

a dziś robiąc tzn "kopertę" wiedziałam,że nie wykonałam jej do końca poprawie,bo stałam za daleko od krawężnika..i to max daleko...
instruktor powiedział,że jest dobrze i że jedziemy dalej :shock:
chciałam spróbować wykonać ten manewr jeszcze raz,ale powiedział,że jest dobrze...
a było źle...
:roll:
wela

Postprzez bambi » wtorek 26 lutego 2008, 15:32

Ja robiąc łuk zawsze patrzałam w lusterka dopiero w momencie gdy wjeżdżałam do koperty patrzałam przez tylną szybę żeby nie strącić pachołka.
Ani mój instruktor, ani egzaminatorzy nie zwrócili mi uwagi, że robię coś źle.
kto powiedział, że 13-sty jest pechowy???
egzamin zdany 13,02,2008
prawko w kieszeni!!!!!!!!
bambi

Postprzez Saxo » poniedziałek 14 lipca 2008, 22:51

a mam pytanie czy robiac luk do tylu podczas skretu bede sie patrzyl w prawe lusterko czy nie najade na linie a potem za siebie czy to bedzie poprawne? jak to wrescie z tymi lusterkami jest czy moge sie spojrzec w te lusterko czy nie podczas robienia manewru do tylu na luku ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 lipca 2008, 23:03 przez Saxo, łącznie zmieniany 1 raz
Saxo

Postprzez ella » poniedziałek 14 lipca 2008, 22:59

Będzie OK
rozporządzenie napisał(a):w przypadku kategorii B i B1
w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu
zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę
pojazdu i lusterka
),
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy